Asghar Farhadi 'Everybody Knows' filmini anlattı

Oscar ödüllü İranlı senarist ve yönetmen Asghar Farhadi, 24. Saraybosna Film Festivali kapsamında "Everybody Knows" (Herkes Biliyor) filmini anlattı.

Giriş Tarihi: 14.08.2018 11:51

24. Saraybosna Film Festivali'nde (SFF) jüri başkanlığı görevini de yürüten Asghar Farhadi, Everybody Knows filminde Bardem ve Penelope Cruz'u ünlü oldukları için değil, inanılmaz oyunculukları için seçtiğini söyledi. 24. Saraybosna Film Festivali Jüri Başkanı Oscar ödüllü İranlı senarist ve yönetmen Asghar Farhadi, "Oyunculara filmin konusunu söylemem. Onlara karakterlerinin geçmişlerini ve yapacaklarını anlatırım. Bana göre, aktörlüğün anahtarı da burada." dedi.

İranlı yönetmen Farhadi, filmin İspanya'nın güneyinde geçtiğini anlatarak "İspanya, İran'a benziyor. İlk kez gittiğimde biraz gerilmiştim ancak İspanya'nın özgür bir ülke olduğunu gördüm." diye konuştu.

Film çekmeyi düşündüğü ülkelerde İran'la benzerlikler aradığını söyleyen Farhadi, "İran'la ortak yönleri olan ülkeleri seçiyorum. Örneğin, Fransa'da film çekemem çünkü hakim olduğumuz ortak yönlerimiz mevcut değil." ifadelerini kullandı.

Farhadi, başrol oyuncularından Javier Bardem'in canlandırdığı karakterin alt sınıftan geldiğini ve her ülkede "saklanmış" bile olsa sosyal sınıf çatışması yaşandığına dikkati çekerek "Bardem ve Penelope Cruz'u ünlü oldukları için değil, inanılmaz oyunculukları için seçtim. İspanya'nın ciddi anlamda iyi oyuncuları var." dedi.

"OYUNCULARA FİLMİN KONUSUNU ANLATMAM"
Yapımlarında olabildiğince gerçek hayata yakın olmayı amaçladığını ifade eden Farhadi, "Oyunculara filmin konusunu söylemem. Onlara karakterlerinin geçmişlerini ve yapacaklarını anlatırım. Bana göre, aktörlüğün anahtarı da burada." diye konuştu.

Farhadi, Penelope Cruz'un da karakterinde oturuşu ve duruşuyla dişi bir kurdun ruhunu yansıttığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Son zamanlarda herkes dizi izliyor ancak diziler sizi düşündürmez. Onları beğenerek izliyor ve seviyorsunuz ama oturup üzerinde düşünmüyorsunuz. Bu bağlamda, filmlerimin başlangıcını uzun tutarım. Seyircilerin karakterleri tanımasını isterim. Sürekli bir hareket vardır. Filmin girişi benim için önemli çünkü sonuna kadar birkaç kez başa dönersiniz."

Çocukken saat ve kuşları izlemeyi sevdiğini anlatan Farhadi, "Filmin girişinde saat ve kuş motifleri var. Küçükken saatlere bakarak kuşların zamana hapsolduğunu düşünürdüm. Bizler de zamana hapsolmuş kuşlar gibiyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Festival kapsamında dün akşam açık hava sinemasında gösterilen Everybody Knows, 4 bin kişi tarafından izlenirken, Javier Bardem ve Cruz'un başrollerini paylaştığı film İranlı yönetmenin İspanyolca çektiği ilk film olarak da dikkat çekiyor.

BİZE ULAŞIN