50 yıllık çizgi roman 20 yıllık rüya

Luc Besson’un kafasındaki evreni beyazperdeye yansıtmak için yaklaşık 20 yıllık bekleyişin ardından çektiği ‘Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu’, beklediğine değdiğini gösteriyor.

Giriş Tarihi: 20.02.2018 13:13

Yazı: Ege Görgün

'Leon', 'Fifth Element' ve 'Lucy' filmleriyle sinemaseverlerin kalbini kazanan yönetmen Luc Besson, 'Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu'nu, yıllar önce bu filme girizgâh niteliği taşıyan 'Fifth Element'i çekerken de kendisine esin kaynağı olan, Pierre Christin ve Jean-Claude Mezieres'in bilimkurgu çizgi roman serisi Valérian and Laureline'den ilham alarak beyazperdeye aktarıyor. Görsel açıdan müthiş bir tatmin sağlayan film, kabaca tanımlamak gerekirse; bir tür dünya barışını sağlama hikâyesi anlatıyor.

Hikâye kendi içinde klişelere sahip olsa da benzerlerinin aksine, filmde hikâyeyi anlatmak için, insan ırkının uzaylı istilacılara karşı verdiği kurtuluş mücadelesi ya da uzaylı robotların insanlar üzerinde hakimiyeti kurması gibi klişe yollara sapılmıyor. 'Uzay Operası' türündeki filmin açılış sahnesindeki anlatımda, evrendeki bin gezegene ve binlerce farklı türe ev sahipliği yapan Alpha'nın doğuşuna ve gelişimine tanıklık ediyoruz.

Olayların geçtiği yüzyılda, Alpha artık evrendeki farklı yaşam türlerinin evreni daha iyi bir yer haline getirmek için bilgi, beceri, kültür, teknoloji ve kaynaklarını birbirleriyle paylaştıkları bir metropole dönüşüyor. İnsanoğlunun "Eyvah! Uzaylılar!" demeyi çoktan bıraktığı, farklı uygarlıklar arasında barışın hüküm sürdüğü bir dönem yaşanıyor. Lakin her şey böyle güllük gülistanlıkken, çiğ süt emmiş insanoğlu yine açgözlülüğünü konuşturuyor, hatta bu yüzden kendinden olmayanı öteleyip düşmanıymış gibi göstererek yok etmeye kalkmaktan çekinmiyor. Cennet gezegen Mül'ün gizemi çözülmeyi bekliyor.

Herkes bir 'dönüştürücü'nün peşindeyken, evrenin düzenini sağlamakla görevli özel ajanlar Valerian ve Laureline de barışı korumak için mücadele ediyor. 'İnanılmaz Örümcek Adam 2'de Harry Osborn karakterini canlandıran Dane De- Haan, bu filmde ajan Valerian rolünde. Partneri ajan Laureline rolünde "Modellik de yaparım, oyunculuk da, müzik de!" diyen Cara Delevinge'yi izlemeye katlanmak zorunda kalıyoruz. Neyse ki; Clive Owen, Ethan Hawke ve Rihanna gibi hoşluklar bu nahoşluğu unutturuyor.


GARİP AMA GERÇEK...

• Filme esin kaynağı olan Valérian çizgiroman serisinin yaratıcılarının 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası, Fransa'yı bombalarken bir sığınakta tanıştıklarını,

• Birlikte Western tarzı çizgi roman yapmayı düşünüp piyasada çok fazla Western olduğundan vazgeçtiklerini ve bilimkurguya yöneldiklerini,

• Yarattıkları çizgi romanı 43 yıl boyunca yayımlamaya devam ettiklerini,

• Geçtiğimiz senenin Eylül ayında Yapı Kredi Yayınları tarafından Valérian: Kötü Rüyalar Cilt 0 adıyla Türkçeye kazandırıldığını biliyor muydunuz?

BİZE ULAŞIN