Sendromum var, asabiyim ben!

Gündemimizi meşgul eden ya da ortamlarda bahsi geçen sendromları bir araya getirdik.

Giriş Tarihi: 01.08.2017 11:52

Yazı: Baran ALIŞKAN

Tükenmişlik Sendromu

Geçtiğimiz dönemlerde gündemimize bir hayli ipotek koyan bu sendrom aslında iş yaşamımızla bağlantılı. Aşırı yorgunluk, yoğun motivasyon kaybı ve mutsuzluk bir araya geldiğinde bu sendroma yakalanmış olma ihtimaliniz doğuyor. Uyandığınızda yorgun, işe giderken mutsuzsanız ve yaptığınız işi önemsememeye başladıysanız bu sendroma hoş geldiniz. Depresyon ile benzer yönleri olması sebebiyle bu sendromu sahiplenmemekte fayda var. Kendinize yeni hobiler edinir ve daha sağlıklı yaşamaya çalışırsanız bu durumu tersine çevirebilirsiniz.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Dev gibi bir yatakta uyandınız ve kapıya yöneldiğinizde onun kibrit kutusu kadar olduğunu gördünüz… Bir şeyler yolunda gitmiyor ve siz rüyada değilsiniz, öyle mi? Adını Alice Harikalar Diyarında kitabından alan bu sendromda cisimleri olduğundan büyük ya da küçük görme gibi durumlar oluşuyor. Migren, beyin tümörü ve yoğun antidepresan kullanımının da tetiklediği sendrom maalesef adı kadar sevimli değil.

Aşırı Empati Sendromu

"Elalem ne der?"ciler bu sendromda buluşuyor… Çünkü her şey gibi empatinin aşırısı da bünyeye zarar veriyor. Bu sendroma sahip kişiler kişiliğini karşısındaki kişiye göre şekillendirip onu mutlu etme arzusuyla yanıp tutuşuyor. Toplumda kabul görmek adına sergilenen bu davranış biçimi, bir tercih değil aksine psikolojik bir rahatsızlık. Bulunduğu ortama göre kendini düzenleyen ve kişiliğini yansıtmaktansa karşısındakine göre değiştiren bu kişiler sürekli olarak sevgi ve saygı görmek amacıyla yaşıyor. Ağır depresyona sürükleyen bu sendrom hafi fe alınmayacak türden.

BİZE ULAŞIN