Nobel Ekonomi Ödülü’nün Sahibi Claudia Goldin Oldu

Bu yılın Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların istihdamı ve emeği konusundaki çalışmalarından dolayı Amerikalı ekonomi tarihçisi Claudia Goldin'e verildi.

Giriş Tarihi: 10.10.2023 10:06 Güncelleme Tarihi: 10.10.2023 10:07

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Profesör Goldin'in yayımladığı araştırmasının cinsiyetler arası ücret farkının ardındaki temel etkenleri ortaya koyduğunu belirtti.

Harvard Üniversitesi'nde halihazırda iş gücü piyasası tarihi dersi veren 77 yaşındaki akademisyen Goldin, bu ödülü alan üçüncü kadın olarak tarihe geçti.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Goldin'in kadın işgücü piyasası sonuçlarına ilişkin anlayışı ilerlettiğini belirterek ABD işgücüne ilişkin 200 yıllık verileri inceleyen, kazanç ve istihdam oranlarındaki cinsiyet farklılıklarının zaman içinde nasıl ve neden değiştiğini gösteren çalışmasına dikkat çekti.

Ödülü veren kurum yaptığı açıklamada, "Bu yılın İktisadi Bilimler Ödülü'nün sahibi Claudia Goldin, yüzyıllar boyunca kadınların kazançları ve işgücü piyasasına katılımlarına ilişkin ilk kapsamlı açıklamayı bizlere sundu." dedi.

"Araştırmaları, değişimin nedenlerini ve günümüzde halen devam eden cinsiyet ayrımının ana kaynaklarını ortaya koyuyor."

Goldin'in araştırması, evli kadınların 1800'lü yılların başında baş gösteren Sanayi Devrimi ile birlikte sanayileşen toplumda daha az çalışmaya başladıklarını ancak 1900'lerde yaşanan hizmet ekonomisi büyümesiyle beraber kadın istihdamının yeniden artış gösterdiğini saptadı.

Araştırmaya, göre kadınların eğitim seviyesinin artması doğum kontrol hapının kullanılmasını artırdı ancak cinsiyetler arası ücret farkı kapanamadan devam etti.

Profesör Goldin, tarihte erkeklerle kadınlar arasındaki kazanç farkının sorumlusunun genç yaşta yapılan eğitim tercihleri ve kariyer seçimleri olduğunu belirttiği gibi cinsiyetler arasındaki mevcut kazanç farkının artık büyük ölçüde çocuk sahibi olmanın yarattığı etkiden kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Ödülü veren komitenin bir üyesi olan Randi Hjalmarsson, "Claudia Goldin'in keşiflerinin toplumsal açıdan çok büyük etkileri var." dedi.

"Goldin'in çalışması bize bu sorunun doğasının veya altında yatan cinsiyet farkının kaynağının tarih boyunca ve gelişim süreciyle birlikte değiştiğini gösterdi."

Kendisini "dedektif" olarak tanımlayan Prof Hjalmarsson, Claudia Goldin'in çalışmalarının dünya çapında bu alanda politika oluşturucular için bir temel sağladığını söyledi.

Ödül komitesi, dünya çapında erkeklerin yüzde 80'ine kıyasla kadınların yaklaşık yüzde 50'sinin işgücü piyasasına katıldığını, ancak kadınların daha az kazandığını ve kariyer basamaklarının zirvesine ulaşma olasılıklarının daha düşük olduğunu belirtti.

Profesör Goldin, 1989'da Harvard'ın ekonomi bölümünde görev alan ilk kadın oldu. 2018'de BBC'ye konuşan Goldin, ekonominin kadınlarla ilgili hâlâ bir imaj sorunu olduğunu şu cümleler ile belirtti:

"Öğrenciler üniversiteye girmeden önce bile ekonominin finans ve yönetime yönelik bir alan olduğuna ve kadınların bunlarla erkeklere göre daha az ilgilendiğine inanıyorlar" dedi. Ekonominin "eşitsizlik, sağlık, hane halkı davranışları ve toplumla ilgili olduğunu" açıklarsak, o zaman çok daha büyük bir denge olur."

Ekonomi ödülü, Alfred Nobel tarafından kurulan ve ilk kez 1901 yılında verilen fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve barış alanlarındaki orijinal ödüllerden ayrı tutuluyor.

BİZE ULAŞIN