NVIDIA Türk kullanıcılarını rızaları dışında GAME+'a taşıyor

NVIDIA, bugün GeForce Now hizmetinin yurt dışındaki paketlerine üye olanlara bir e-posta gönderdi. E-postada aboneliklerin GAME+ bünyesine geçeceği belirtildi. NVIDIA'nın Türk oyuncuları yalnızca Türkiye hizmetine sınırlayacak olması büyük tepki topladı.

Giriş Tarihi: 11.03.2021 12:34

Türkiye'ye Turkcell iş birliği ile gelen Nvidia'nın bulut tabanlı oyun platformu GeForce Now, tepkiyle karşılanan bir karara imza attı. Şirket, ülkede yaşayıp servisi yurt dışındaki sunucular üzerinden kullanan abonelerine, hesaplarının Turkcell GAME+'a taşınacağını bildirdi. Kullanıcılar, hesaplarına rızaları dışında müdahale edilmesine tepki gösterdi. Servisin tanıtımını yapan influencer Can Sungur, "Bunun kabul edilebilir bir yanı yok" diyerek GeForce Now ile sponsorluğunu bitirme kararı aldığını duyurdu.

İLK TEPKİ YÜKSEK FİYATA GELMİŞTİ

GeForce Now, bir süre önce Turkcell GAME+ iş birliği ile Türkiye'deki sunuculardan hizmet vereceğini duyurarak beta kaydını almaya başlamıştı. Geçen hafta cuma günü ise servisin Türkiye fiyatı açıklanmıştı.

Avrupa ve ABD'de aylık yaklaşık 5 dolara satılan servis, "GeForce NOW powered by GAME+" adıyla servis aylık 74,9 TL'ye satışa sunulmuştu. Turkcell, 149,7 TL'ye lansmana özel 3 aylık bir paketi de alternatif olarak sunmuştu.

Yaklaşık 10 dolarlık Türkiye fiyatına tepki gösteren oyuncular, GAME+ yerine ABD ve Avrupa'da 24,95 dolara satılan 6 aylık aboneliği tercih etmenin daha makul bir seçenek olduğunu ifade etmişti.

Servisi halihazırda yurt dışı abonelikleriyle farklı ülkelerdeki sunuculardan kullanan oyuncular da sosyal medya paylaşımlarıyla, Türkiye sunucularına geçmeyi düşünmediklerini dile getirmişti.

HESAPLAR KULLANICILARIN RIZASI DIŞINDA GAME+'A TAŞINACAK

Nvida, günün erken saatlerinde, kullanıcıların tepkilerini daha da arttıracak bir e-posta ile servise üye olan Türkiye'deki tüm kullanıcıların hesaplarının Turkcell GAME+'a taşınacağını duyurdu.

Nvida'dan gelen duyuru, GAME+ iş birliği ile Ankara merkezli sunucuların kurulduğunu ve bu sunucuların Türkiye'deki kullanıcılara daha hızlı ve daha düşük gecikmeli servis sağlayacağını, GAME+ tarafından barındırılan yeni sunucuların, kullanıcıların alışkın olduğu GeForce Now deneyimini sağlayacağı belirtildi.

Duyuruda verilen bilgilere göre, Türkiye'deki kullanıcıların servis sağlayıcısı, önümüzdeki haftalarda Nvidia yerine Turkcell GAME+ olarak değiştirilecek.

Türkiye'deki kullanıcılar 3 Mayıs'a kadar Türkiye sunucuları dışındaki sistemi kullanmaya devam edebilecek.

EKRAN YÜZÜ KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Nvidia'dan gelen e-posta kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada Turkcell ve GAME+'ı eleştiren birçok paylaşım yapıldı. Facebook ve YouTube'da oyun yayınları yapan ve servisin Türkiye'de tanınmasını sağlayan Can Sungur da karara tepki gösterenler arasında yer aldı. Twitter'dan açıklama yapan influencer, "Bunun kabul edilebilir bir yanı yok, bu iş zorla olmaz. GeForce Now hizmeti ile sponsorluğumu bitirme kararı aldım" dedi.

NASIL ÇALIŞIYOR?

GeForce Now, abonelerin Steam, Epic, GOG gibi online oyun satış mağazalarında sahip oldukları oyunları uzaktan oynamalarına imkan tanıyor. Bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarıyla internet üzerinden Ankara'daki sunuculara bağlanan kullanıcılar, bu sunucularda çalışan oyunları stream ederek oynayabiliyor.

Sistemin avantajı yüksek donanım isteyen oyunları, gücü yalnızca internete bağlanmaya ve video oynatmaya yeten cihazlarda bile oynama imkanı sunması.

Dezavantaları ise 1080p FHD çözünürlükte akıcı bir oyun tecrübesi için yaklaşık 50 mbps internet hızına ihtiyaç duyulması ve yüksek gecikme sürelerinin rekabetçi oyunlarda sorun olması. Görüntü kalitesinde de aktarım sebebiyle yerel bilgisayardakine kıyasla bir miktar düşüş olduğunu belirtmekte fayda var.

BİZE ULAŞIN