NASA’nın veri sızıntısı

NASA, tüm çalışanlarına, iki ay önce keşfedilen bir güvenlik ihlalinde kişisel verilerinin sızdırılmış olabileceğini açıkladı.

Giriş Tarihi: 29.01.2019 16:16

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) bu kez beklenmeyen bir haberle gündemimize girdi. Uzay sektörü hakkında çalışmalar yapan SpaceRef'e göre, NASA'nın insan kaynakları sorumlusu Bob Gibbs, "23 Ekim 2018'de NASA'nın siber güvenlik personeli, kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin saklandığı NASA sunucularına yönelik olası bir yetkisiz erişimi araştırmaya başladı" açıklamasını çalışanlarla paylaştı.

Söz konusu erişim sebebiyle çalınma ihitmali bulunan veriler, yalnızca mevcut çalışanların değil, eski NASA çalışanlarının da sosyal güvenlik numaraları dahil olmak üzere diğer kayıtları içeriyor. NASA'nın şu anda 17 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.

NASA'nın insan kaynakları sorumlusu Bob Gibbs, çalışan kayıtlarının depolandığı sunucu da dahil olmak üzere ajansın sunucularından ikisinin hedef alındığı düşünülen olay hakkında açıklamalarda bulundu. Gibbs: "Temmuz 2006'dan Ekim 2018'e kadar yerleşik, ajanstan ayrılmış veya merkezler arasında transfer edilen NASA Sivil Hizmet çalışanları etkilenmiş olabilir" dedi.

Yeni uzay görevleri etkilenmeyecek

NASA, potansiyel ihlalden sonra veri sızıntısı kapsamlı bir soruşturma başlattı. Nasa konu hakkında: "Bu süreç zaman alacaktır. Devam eden soruşturma, üst düzey yöneticiler de sürece dahil olacak şekilde, ajansın en önemli önceliği durumuna gelmiştir. NASA, herhangi bir ajans görevinin siber saldırılar tarafından tehlikeye girdiğine inanmamaktadır." açıklamasında bulundu.

Ajans ayrıca, güvenliği artırma amaçlı adımlar attığını ve olaydan etkilendiği tespit edilen çalışanlara kimlik koruma hizmetleri sunacağını da belirtti.

İlk sızıntı değil

En son 2016'da bir güvenlik ihlalinin kurbanı olan NASA, güvenlik olaylarına pek de yabancı değil. Dört yıl önce bir çalışanın sabit diski şifrelenmemiş dizüstü bilgisayarınının çalınması, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu kontrol etmek ve komuta etmek için kullanılan kodları tehlikeye atmıştı.

BİZE ULAŞIN