Voyager 2 yıldızlararası bölgeye ulaşmayı başardı!

NASA'nın 1977'de uzaya gönderdiği Voyager 2, yaklaşık 41 yıllık uzay yolculuğunun ardından yıldızlararası bölgeye ulaştı.

Giriş Tarihi: 11.12.2018 12:54

ABD Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA), 1977'de uzaya gönderdiği ve dünyadan yaklaşık 17 milyar kilometre uzağında bulunan 'Voyager 2' misyonunun Güneş Sistemi'ne veda ederek yıldızlararası bölgeye ulaştığı duyuruldu.

Güneş Sistemi'nden 5 Kasım'da çıktığı belirlenen Voyager 2'nin, yıldızlararası bölgeye ulaşan insan yapımı ikinci araç olduğu belirtildi. Voyager 2'den birkaç hafta sonra uzaya fırlatılan Voyager 1 ise 2012'de bu bölgeye ulaşmayı başarmıştı.

Jüpiter ve Satürn'den fotoğraf çekecek

Voyager 1 ve Voyager 2'nin uzaya gönderilmesindeki asıl amaç, Jüpiter ve Satürn'ün çevresinde dolaşıp o alandan fotoğraf göndermekti. Uzay araçları, bilim adamlarının Jüpiter'in uydusu 'İo' üzerindeki yanardağları, Jüpiter'in diğer uydusu 'Europa'nın buzla kaplı yüzeyi altındaki okyanusu ve Satürn'ün uydusu 'Titan'daki metan yağmurunu keşfetmesine yardımcı oldu.

Voyager 2 daha sonra Uranüs ve Neptün'e doğru ilerlerken, Voyager 1 ise Satürn'ün yerçekiminin etkisiyle Güneş Sistemi'nin kıyısına doğru uzaklaşmaya başladı.

Uzaydan dünyaya 17 saat

Dünyadan milyarlarca kilometre uzakta olan Voyager 1'in gönderdiği veriler, Dünya'ya yaklaşık 17 saatte ulaşıyor. Nükleer güçle çalışan Voyager 1 ve Voyager 2'nin üzerindeki kameralar ise uzun süre önce pasif hale getirildi.

Voyager 1 ve Voyager 2 aynı zamanda 116 fotoğraf, aralarında Dünya'dan sesler, Louis Armstrong, Beethoven ve Navajo kabilesinden şarkıların bulunduğu CD'ler ile Doğu Çin'deki Amoy dilinde ''Uzaydaki dostlarımız, nasılsınız? Vaktiniz olursa bize ziyarete gelin'' mesajı taşıyor.



AA

BİZE ULAŞIN