Gizemli bir cisim: Oumuamua

Tanımlanamayan ‘Oumuamua' başka bir gezegenden gelen uzay gemisi olabilir mi?

Giriş Tarihi: 07.11.2018 10:31

'Oumuamua' ismi verilen galaksiler arası cisim, geçtiğimiz yıl güneş sisteminden geçerken, uzaylılar tarafından yollanılmış bir uzay gemisi olabileceği iddia edildi. Harvard Üniversitesi'nden Shmuel Bialy ve Abraham Loeb, 12 Kasım'da yayınlanacak olan araştırmalarında tanımlanamayan cismin yörünge biçimi, şekli ve hızlanış biçiminin asteroidlerde benzemediğini açıkladı. Buna bağlı olarak, cismin başka bir medeniyet tarafından gönderilmiş bir uzay gemisi olabileceği iddia edildi.

The Astrophysical Journal Letters'ta yayınlanacak olan araştırmada Bialy ve Loeb yaptıkları hassas matematiksel hesaplar sonrası Oumuamua'nın "belki de tamamen operasyonel bir araştırma yapmak niyeti ile Dünya'nın yakınına uzaylı bir medeniyet tarafından yollanmış" olma ihitmali üzerinde duruyor.

Oumuamua'nın amacı nedir?

NBC News MACH'e konuşan Loeb, "Elimizde daha fazla bilgi olmadan Oumuamua'nın hangi amaçla gönderilmiş olabileceğini bilmemiz mümkün değil." dedi. Buna karşılık, bütün bilim insanları Loeb ve Bialyile aynı fikri paylaşmıyor. Astronom Coryn Bailer-Jones konuyla ilgili: "Bilimde kendimize 'kanıt nerede?' diye sormalıyız, 'kanıt eksikliği nerede ki ben oraya istediğim gibi bir hipotez yerleştireyim' şeklinde değil" dedi.

BİZE ULAŞIN