Yeni dünya: Proxima Centauri b

Dünya'ya en yakın öte gezegen Proxima Centauri b'nin yaşam için hayli elverişli koşullara sahip olabileceği bildirildi.

Giriş Tarihi: 13.09.2018 17:38 Güncelleme Tarihi: 02.10.2018 11:30

Bilim adamları, 2016'da keşfedilen Proxima Centauri b'nin Dünya'ya en benzer gezegen olarak yorumlandı. :Gezegen yüzeyinde çok çeşitli koşullar altında yüksek miktarda sıvı halde su bulunabileceği, dolayısıyla canlı organizmalara ev sahipliği yapıyor olabileceği sonucuna ulaşıldı.

Bilim adamları, dev kıtalar, ince atmosferler, farklı atmosfer bileşenleri ve okyanusta tuz miktarında değişiklikler gibi birçok etkeni dahil ederek 18 farklı senaryonun simülasyonunu yaptı, hemen her model çalışmasında Proxima Centauri b'nin, yüzeyinin en azından bazı kesimlerini kaplayan açık okyanusa sahip olduğu neticesi elde edildi. Bahsi geçen simulasyonların, Dünya'da yaşanan iklim değişikliklerini inceleyen bir program olduğunu da belirtelim.

NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü'nden gezegen bilimci Anthony Del Genio, simülasyonların, öte gezegende yaşam şansının yüksek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Proxima Centauri b'nin cüce yıldızı Proxima Centauri, Güneş'ten 4,2 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Gezegenin yıldızına uzaklığı bakımından yaşama uygun bir konumda olduğu belirlenmişti.



Kaynak: AA
BİZE ULAŞIN