Gardırobunuzu "Çevre Dostu" Hale Getirmenin 4 Kolay Yolu

Giysilerinizi daha soğuk suyla yıkamaktan, TENCEL™ elyaflarla üretilen ürünlere yatırım yapmaya kadar; basit değişiklikler gerçekten büyük bir değişime neden olabilir.

Giriş Tarihi: 07.10.2021 13:40 Güncelleme Tarihi: 18.10.2021 13:26

Nesiller boyu süregelen, kendinden sonrakileri düşünmeden anlamsız müsriflikte yaşam, savurganlık ve vurdumduymazlık yüzünden dünyamız alev alev (hem mecaz hem de gerçek anlamıyla) yanıyor. Ve bir çoğumuz, dünyanın sonu post-apokaliptik bir sahneye en azından Mad Max filminden çıkmış karelere benzemesin diye, bu konuda bir şeyler yapma sorumluluğu hissediyoruz. Bu manzarayı değiştirmenin birden çok yolu var elbette. Fakat hepimizin yaşamımızı kökten değiştiren, zor bir yaşam stilini seçmesine gerek de yok aslında... Evet, vegan bir yaşam sürmek harika. Ya da bir daha uçağa binmemek, dünyayı iklim felaketinden kurtarmak için küçük de olsa bir adım. Ama hepimiz, hayatın içinde küçük mutluluklar yaratan, onu yaşamaya değer kılan şeylerden bir anda vazgeçemeyiz ya da vazgeçmeye istekli olmayabiliriz. Bunun yerine bilinçli seçimler ile, doğaya karşı sorumluluğumuzu fazlasıyla yerine getirmek ve iyi olanı bulmak mümkün!

İyi görünmek artık gezegene zarar vermek anlamına gelmemeli
Söz konusu giysiler olduğunda, moda endüstrisi küresel emisyonların yüzde 10'undan ve büyük miktarda atıktan sorumlu. Yani bir nebze, sırtınızdaki gömleğin bu eko mücadelede küçük ama pek de önemsiz olmayan bir rolü olduğu anlamına geliyor. Fakat, bu, tarzınızdan ödün vermenizi ya da görünüşü içinize sinmediği halde eko seçeneklere razı olmanızı gerektirmiyor.

Kişisel tarzınızdan ödün vermeden daha çevreci olmak için yapabileceğiniz 4 küçük değişikliği sizin için derledik!


Jack & Jones

'SÜRDÜRÜLEBİLİR' MODAYI ARAYIN
Naylon gibi sentetik elyaflar, hatırı sayılır miktarda karbondioksitten 310 kat daha güçlü bir sera gazı olan azot oksit üretebilir, bu nedenle gerçekten sürdürülebilir malzemelere yatırım yapmalıyız. Ama hemen umutsuzluğa kapılmayalım, elbette alternatiflerimiz var!

Erişmesi çok kolay bir seçenek; botanik kökenli, yenilenebilir ağaçlardan üretilen TENCEL™ markalı selülozik elyaflar. Dahası, TENCEL™ elyaflar doğada biyolojik olarak parçalanabilir ve kompostlanabilir, böylece tamamen doğaya geri dönebilirler. TENCEL™ elyaflar içeren kumaşlar yumuşak, nefes alabilir ve diğer elyaflar içeren bir çok kumaşa kıyasla daha dayanıklıdır.

Ayrıca, yenilenebilir enerji kullanılarak ve üretim sırasında karbon emisyonlarının azaltılmasına odaklanılarak geliştirilen sıfır karbon TENCEL™ elyaflar, Natural Capital Partners tarafından CarbonNeutral™ ürünler olarak onaylanmıştır.

TENCEL™, karbon ayak izini azaltmak isteyen tekstil endüstrisine büyük katkı sağlayacak True Carbon Zero (Gerçek Sıfır Karbon) olmak için ciddi bir yolculuğa çıkıyor.

2050 yılına kadar net sıfır emisyona sahip olma vizyonuyla, markanın üç aşamalı planı şimdiden uygulamaya geçti: Azalt, Katıl ve Dengele.

Kimi markalar şimdiden sıfır karbon TENCEL™ elyafları harmanlayarak çevre dostu parçaları koleksiyonlarına eklemeye başladı.


Jack & Jones

Sürdürülebilir olmanın stil hali TENCEL™️ x Jack & Jones ile bir fark yarat
Örneğin, Hollandalı erkek giyim markası Jack & Jones bu vizyonu takdir ediyor ve yeni denim serisi için sıfır karbon TENCEL™ elyafları pamukla harmanlıyor. Jack & Jones, geliştirdikleri kumaşlardan başlayarak, en çok satılan parçalarını daha çevre dostu hale getirmeyi amaçlıyor.

NE SATIN ALDIĞINIZI ARAŞTIRIN

Kimse, çevre dostu yolculuğunuzda sizden yeni kıyafetler almaktan vazgeçmenizi, zorla dolabınızı minimalize etmenizi beklemiyor. Gerçekten özel bir şeye ihtiyacınız olduğunda veya sadece bir şeyi çok beğendiğinizde almak isteyebilirsiniz. Artık, herhangi bir AVM'de bile çevreyi ve geleceği göz önünde bulundurarak alışveriş yapmak mümkün.

Burada anahtarımız: Bilgi. Hazır giyim işçilerinin günlük kazançları hakkında internette herhangi bir bilgi var mı? Markaların kıyafetlerini nerede ürettiğine bakın, ürünlerin üzerindeki etiketleri okuyun - ne kadar yerel üretim olursa o kadar iyi. Dürüst olmak gerekirse, evet, birçok markanın mükemmel olmadan önce aşmaları gereken yollar var ve yeni bir şeyler satın alırken tamamen sürdürülebilir seçenekler bulmak zor.

Jack & Jones, bahsettiğimiz gibi, yalnızca TENCEL™ elyafları gibi çevre dostu malzemelere yatırım yapmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında işçi haklarını destekleyen şirketler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin önde gelen ittifakı olan Etik Ticaret Girişimi'nin de üyesi.

YIKARKEN DİKKATLİ OLUN
Giysilerinize iyi bakmanız her zaman işinize yarar. Örneğin pantolonunuzun dikişlerinde bir gevşeme fark ederseniz, birkaç sağlamlaştırma taktiği ile onu yırtılmadan kurtarabilirsiniz. Trikolarımızdaki ufak delikler, çekilmiş iplikler ya da kumaştaki küçük yırtıklar genellikle kuru temizleyiciniz tarafından onarılarak giysinizin ömrünü uzatır.

Kuru temizlemeden bahsetmişken, hemen söyleyelim. Ne yazık ki muhteşem bir seçenek değil. Birçok kuru temizleyici, çevre için toksik olan perkloretilen adı verilen bir kimyasal kullanmaya devam ediyor. İşlem ayrıca geleneksel bir yıkama döngüsünden çok daha fazla enerji gerektiriyor.

Bu noktada yine olay sorumlu yaklaşıma kalıyor. Yani ihtiyacımız olduğunda kullanıp, sürekli kuru temizleyiciye gitmemek gibi.

En sevdiğiniz beyaz gömleğinizdeki o korkunç kırmızı şarap lekesini çıkaracak tek şey kuru temizlemeyse, elbette gidin. Mevcutsa, bölgenizdeki daha eko dostu kuru temizlemeci seçeneklerine bakabilirsiniz. Ama yine de önce kendinize sorun, evde yapabileceğim bir şey var mı? Örneğin doğal kıllı bir fırça, kot, palto ve terzilikteki kalıntıları temizlemek için harikadır. Küçük lekeleri temizleyin ve giysi yıkanabilirse, kabartma tozu ve sirke kombinasyonunun çoğu lekede sihir gibi çalıştığını unutmayın.

Konu açılmışken, artık 30'umuza gelmeden, hemen hepimiz kıyafetlerimizi yıkamayı öğrendik. Ancak dürüst olmak gerekirse, çok daha uzun aralıklarla yıkayarak ve yıkamadan temizliğini sağlayabileceğimiz seçeneklerimizi de değerlendirebiliriz. (Daha önce buzluğa atılan kot pantolonları ya da ceketleri duymadığınızı söylemeyin!) Çoğu giysinizi bir gün havalandırıp gardrobunuza geri koyabilirsiniz.

İNTERNETTE İKİNCİ EL GİYSİ AVINA ÇIKIN
Önden uyarıyoruz, bu kesinlikle aşırı pahalı vintage butiklerde mağaza fiyatından çok daha pahalıya kıyafet almak ya da kermes reyonları arasında dolaşmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. İkinci el sokak giyimi harikalarını bulacağınız online uygulamalara göz atın! Artık bir çok ikinci el giyim uygulaması olmasının yanı sıra, ister bütçenize uygun ister özel designer ya da high end markaların parçalarını bulabiliyorsunuz. Üstelik kalite kontrolünden geçirilmiş ve incelemeniz için uygun şekilde fotoğraflanmış halde sunuluyor. Kim ne derse desin, ikinci el ya da vintage kıyafetler satın almak eko dostu olmanın en kolay yollarından biri, üstelik pazarlık şansı da var!

Stille sürdürülebilirliği bir araya getiren Jack & Jones ve TENCEL™ işbirliğine buradan ulaşabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN