Bu yaz erkek giyim çizgi kahramanlara emanet

Giriş Tarihi: 09.08.2021 12:19

Yazı Johnny Davis

Black Panther'deki en iyi repliklerden biri; Shuri'nin (Letitia White), kardeşi T'Challa'nın (Chadwick Boseman) giydiği sandaletlere gülmesiyle ortaya çıkıyor: "Bunlar da ne!" diyor Shuri. T'Challa'nın cevabı, "Alexander McQueen, canım!" olmuyor ama olmalı çünkü öyleler. Kostüm tasarımcısı Ruth E Carter, McQueen ayakkabıları Antik Roma dönemi sandaletlerini andıracak şekilde değiştirdi. Ve kostüm tasarımı dalında Oscar kazandı.

Süper kahramanlar ve moda... İkisi arasındaki paralellikleri ve etkileri inceleyen bir sergi düzenlemek mümkün; giyinmek gerçek kimliğimizi nasıl gizler, bize nasıl gizli güçler bahşeder... Aslında New York Metropolitan Sanat Müzesi 2008'de tam olarak bunu yaptı ve Robert Downey Jr'ın Iron Man kostümünü Thierry Mugler'in zırhlı kıyafet ve pelerin kombinasyonlarından birinin yanında sergiledi. Voila!

Audemars Piguet de geçtiğimiz günlerde yeni Marvel işbirliğinin ilk örneği olan tasarımını satışa sundu: Black Panther saat. Kullandığı değerli metaller ve avangart tasarımlarıyla tanınan İsviçreli lüks saatçi için beklenmedik bir hamleydi.

2020'nin en popüler saatlerinden biri de Omega'nın Speedmaster Silver Snoopy Award 50. yıldönümü kronografıydı. Arka kısmında uzayda ilerleyen Snoopy'i gösfteren saat satış rekorları kırdı. Bamford Watch Department ve Timex de aranan Snoopy modellerini piyasaya sürdü. Swatch, Mickey Mouse x Keith Haring koleksiyonunu çıkarırken; yenilikçi İtalyan marka Unimatic de bir SpongeBob SquarePants modeli üretti.

Bitmedi: Bu yeni çizgi roman dalgasına kapılan moda markalarından Loewe, bir kapsül koleksiyon için Studio Ghibli ile işbirliği yaptı. Ayrıca Gucci x North Face ile Pokémon Go ortaklığına, outdoor markası Filson'ın bir Temel Reis serisi çıkarmasına, Kith'in The Simpsons ile çalışmasına şahit olduk. Şubat ayında Gucci, 22. yüzyılın mavi robot kedisi Doraemon'un başrolde olduğu kapsül koleksiyonunu tanıttı.

Aslında yetişkinler için çizgi roman ilhamlı kıyafetlerin kralı Uniqlo denebilir. Marka, Limited Edition UT serisi için her sezon Super Mario, Batman ve The Simpsons'ın Duff Beer'ı gibi karakterlerin yer aldığı yüzlerce tişört üretiyor. Ayrıca Kaws, Daniel Arsham ve Takashi Murakami gibi sanatçılarla işbirliği yapıyor. Uniqlo'nun kreatif direktörü ise aynı zamanda A Bathing Ape'in kurucusu, Billionaire Boys Club'ın kurucu ortağı olan Tomoaki Nagao. Marka bu yılki ilk iki koleksiyonu ile Demon Slayer adlı mangayı onurlandırdı. Nagao bu konuda şöyle diyor: "Sanat ve moda her zaman yakındı. Yves Saint Laurent'in Mondrian elbisesini hatırlayın. Her nesil bu ilişkiyi ifade etmenin yeni bir yolunu bulur."

Peki, neden şimdi? Aslında çizgi roman patlamasının basit bir psikolojik açıklaması var: Berbat zamanlarda, karikatürler bizi mutlu eden şeyleri hatırlatır. Studio Ghibli'nin kurucu ortağı Hayao Miyazaki'nin dediği gibi: "Hiçbir zaman kendi zamanını yansıtmayan bir sanat eseri yaratılmamıştır."

Studio Ghibli baskılı tişört Loewe x My Neighbour Totoro

BİZE ULAŞIN