Vintage Nedir?

Bir zamanlar bulabileceğiniz en havalı vintage parçalar, belli dönemlerle özdeşleşen promosyon ürünlerdi. Şimdi mi? Onların yerini herkesin, “Nereden buldun?” diye sorduğu parçalar aldı.

Giriş Tarihi: 11.05.2021 16:44

Avidan Grossman

Brooklyn'deki bir alışveriş merkezinin en ücra köşesinde yer alan ve anneanne yatak odası gibi kokan bir vintage dükkanındayım. En iyiler daima böyle kokar! Mevsimlerden sonbahar, güneş doğmak üzere ve ben bir tişört yığınının başındayım. Ne aradığımı bilmediğim arayışım kısa süre sonra başarıyla sonuçlanıyor. Bulduğum tişörtün kumaşı öylesine ince ki neredeyse arkasını görebilmek mümkün. Üzerindeki yazının fontu oldukça garip ve grafik baskısı dökülmeye yüz tutmuş durumda. Jacob'un bar mitzvah'ını tarihe not düşmek için 1986'da üretilmiş. Aniden, bu tişört sayesinde, henüz doğmadığım zamanda gerçekleşen bir olaya dair oldukça güçlü bir nostalji duygusu hissediyorum. Anlayacağınız, bu parça gerçekten mükemmel…

"Vintage nedir?" sorusunun cevabını şu örnekle açıklayabilirim: Eğer 60'larda Rob's Pizza tişörtünü giyiyor olsaydınız, bu büyük ihtimalle orada çalıştığınız anlamına gelirdi. 90'lardan itibarense, hem ambiyansını hem de anılarınızı hatırlatan değerli bir parça olduğu için üzerinizde taşımak istersiniz. Zira mekan yıllar önce kapanmış, yerine kuru temizleme dükkanı açılmıştır.

Vintage, sürekli takipte ve alarmda olmayı gerektirir ama işaret ettiği parçalar da zaman içinde sürekli değişir. Bugün radarınızda olması gerken parçaları merak ediyorsanız; müzik temalı ürünler, özellikle de eski rap ve metal grupları, son 10 yılda moda dünyasının onlardan ilham alarak yarattığı tasarımlar sayesinde zirveye oturdu. Fakat gerçek (ve potansiyel) vintage parçalara ulaşabilmek için takip ettiğiniz influencer'ın favori influencer'ının Instagram feed'inden başka bir yere bakmanız gerekiyor. Mesela muhtemelen burun kıvırdığınız fakat hazine değerinde olan reklam ve promosyon etkinliklerinde gözlerinizi açık tutmalısınız. Hiç gitmediğiniz etkinlikleri yakın markaja almalı, her türlü tuhaf olayın izini sürmelisiniz. Evinize yakın yerlerdeki eskici dükkanlarında efemera peşinde koşup, online mezatlara katılmalı, eBay'de ve Etsy'de iz sürmelisiniz. Hepsi vintage avı için makul hareketlerdir.

Peki, iş giymeye geldiğinde? Formül basit: Vintage parçaları sezon tasarımlarıyla özgürce karıştırın. Mesela vintage dükkanında bulduğunuz, eski bir filmin galasına özel basılmış tişörtü bol kesim jean ile giyin. Üstünüze havalı bir ceket geçirin ve yine vintage bir beyzbol şapkasıyla görünümü tamamlayın. Son bir not; tuhaf değil havalı görünmek istiyorsanız bir ya da en fazla iki vintage parçadan fazlasını aynı anda kullanmayın.

BİZE ULAŞIN