Giyim Sanatı

Dior Men ve Ganalı sanatçı Amoako Boafo ortak koleksiyonu, sergi duvarlarını süslemek için değil, giyilmek için yaratıldı.

Giriş Tarihi: 10.05.2021 15:21 Güncelleme Tarihi: 10.05.2021 15:22

Jonathan Evans

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, topluma uyum sağlayamayan ama sempatik tiplerden oluşan bir grup erkeğin yaptığı son vurgunu anlatan iyi bir soygun filmi bekliyorum. Beyazperdede bir oyuncunun (mesela Pierce Brosnan) yüzünü görürüz, sonra Thomas Crown Affair'deki gibi bir seslendirme eşliğinde kamera ağır çekimde uzaklaşmaya başlar. Renkler belirginleşir, yavaş yavaş şekiller ortaya çıkar… Yoksa bu bir sweatshirt müdür?

Çoğu kişinin aklına sanat kelimesini duyduğu anda direkt resimler gelir. Tuvali süsleyen rengarenk akrilik boyalar, şekiller... Bildiğiniz sanat işte. Fakat bugünlerde sanat dendiğinde en çok heyecan uyandıranlar, duvara asılan eserler değil, kıyafetler. Bakınız, Ganalı sanatçı Amoako Boafo'nun Dior Men İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonu için yarattığı, bir kısmını parmağıyla boyadığı siyahi portreler. Öncelikle şunu söyleyelim; Baofo'nun bu görkemli
yükselişini ancak sanat dünyası mümkün kılabilirdi. Zira birkaç yıl öncesine kadar sanatçı, çizimlerini Gana'nın başkenti Accra'da 100 dolara satıyordu. Geçen yıl Londra'da düzenlenen müzayedede ise yalnızca bir işi, bir milyon dolara alıcı buldu. Anlayacağınız Amaoko
Boafo, kendi neslinin yıldızı olmaya dünden hazırdı.

Dior Men kreatif direktörü Kim Jones açısından da durum farksız. Hatırlatalım; Jones, Louis Vuitton döneminde moda tutkunlarının kalbini fetheden Supreme işbirliğinin mimarı. Jordan Brand ve Stüssy gibi ortaklıklarla Dior'u dünyanın en popüler markalarından biri haline getiren kişi. Sezonlar ötesi, zamansız arzu nesnelerine hayat veren biri. Örneğin Basquiat'yı herkesten önce keşfettiğinizi ve onu moda işbirliği yapmaya ikna ettiğinizi düşünün. Kulağa muhteşem geliyor, değil mi?

"Sanatsal moda" önermesi aklınıza giyilemeyecek parçaları, hatta daha kötüsü ucuz tişörtlere kalitesiz basılmış Van Gogh replikalarını getiriyor olabilir. Ancak bu koleksiyon, doğru ellerde sadece giyilebilir değil, son derece havalı tasarımların ortaya çıkabileceğinin kanıtı. Ayrıca bu ortaklık, sanatın modern erkek modasıyla ilk buluşması da değil. Kim Jones'un Dior Men'de bir sezon önce Raymond Pettibon ile yaptığı işbirliği, Raf Simmons'ın çok beğenilen Sterling Ruby birlikteliği, Vans x MoMA koleksiyonu verilebilecek örneklerden birkaçı. Moda ve sanat camiası artık can sıkıcı boyutlara ulaşan durağanlığı yaratıcı ortaklıklarla kırmaya başlarken, Baofo da bir yandan portreleri aracılığıyla siyahi olmayı kutluyor, diğer yandan Dior işbirliği sayesinde insanların bu kutlamayı günlük hayatlarına taşımalarına olanak sağlıyor. Eğer bu iş sağlam bir soygun planını hak etmiyorsa, başka ne eder bilmiyorum.

BİZE ULAŞIN