Steakhouse değil,şehir kulübü
Steakhouse değil,şehir kulübü
Yazı: Seda KARAN
Fotoğraf: Arda GÜLDOĞAN
Son birkaç yıldır İstanbul'da açılan steakhouse sayısına bakarak önümüz arkamız, sağımız solumuz et restoranı ile dolup taştı desek yanlış olmaz. Nusr-Et, Günaydın Steakhouse, Özgür Şef Steakhouse, Dükkân Steakhouse, Gürkan Şef Steakhouse ve Butcha Steakhouse derken bundan yaklaşık iki ay önce nur topu gibi bir steakhouse'umuz daha oldu: Etiler Seher Yıldız Sokak'ta açılan Scarlet.
Günaydın Steakhouse yani Cüneyt Asan ekolünden yetişen Süleyman Dilek'in açtığı Scarlet, bir bakıma steakhouse konusunda ezberleri bozuyor. Dilek, 'İstanbulluların yeni buluşma noktası' olarak tanımladığı mekânını sadece bir et restoranı olarak değil aynı zamanda yemek sonrası geceye devam edebileceğiniz bir kulüp olarak da sunuyor. 800 metrekarelik bir alan üzerinde kurulan Scarlet, alışılagelen ahşap ağırlıklı bir dekorasyona sahip değil. Kapısından içeri girdiğiniz anda kendinizi yurtdışındaki lüks bir restoranın kapısından içeri girmiş gibi hissediyorsunuz. Öyle ki, yeni nesil 'steakhouse-şehir kulübü' havasında hizmet veren Scarlet'ta ürün gamından sunuma, marka kimliğinden dekorasyona, personel giysilerinden servis malzemelerine kadar her şeyde bir 'özel'lik bulabiliyorsunuz.
Steakhouse değil,şehir kulübü
Süleyman Dilek, Günaydın ekolünden yetişme bir şef. Günaydın'da tam 13 yıl çalışan Dilek'i bilen bilir; hani şu kafasında şapkasıyla dolaşan 'Kovboy Süleyman". 13 yılın yedi yılını Günaydın Bostancı'da geçiren Süleyman Dilek, aslında mesleğe bir tesadüf sonucu başlamış. Dilek, lise yıllarında "Yaz tatilinin iki ayında çalışayım, harçlığımı toplayıp daha sonra da tatil yaparım." fi kriyle başladığı çıraklığı, Cüneyt Asan'ın enteresan kasap şovlarını gördükten sonra bir mesleğe dönüştürmeye karar vermiş. "Cüneyt Usta'nın mekânı normal mahalle kasaplarından çok farklıydı. Bir Amerikan barlı kasap havasında hizmet veriyordu, dükkân o günün en ünlü oyuncuları ve futbolcularıyla dolup taşıyordu. Ustanın şovlarını gördükten sonra bu mesleği öğrenmeye ve kasap olmaya karar verdim." diyen Dilek tam yedi yıl Günaydın Bostancı'da çalıştıktan sonra terfi ederek Şaşkınbakkal Günaydın Burger'ın şefi olmuş. Ardından Ankara'da Arjantin Caddesi ve Filistin Caddesi üzerinde açılan Günaydın Steakhouse'ların genel müdürü olmuş. Ankara macerasını da başarıya ulaştırdıktan sonra tekrar İstanbul'a atanan Dilek, bu kez Etiler Günaydın'ın başına geçmiş.
Steakhouse değil,şehir kulübü
Artık 13 yılın kendisi için yeterli olduğunu anlayıp Cüneyt Asan ile yollarını iki yıl önce ayıran Süleyman Dilek, ilk olarak ABD'nin yolunu tutmuş. Tam altı ay boyunca ABD'nin yemek konusunda en meşhur ve iddialı bölgelerindeki restoranları gezen Dilek, İstanbul'a farklı bir konsept getirmek üzere kolları sıvamış. "ABD'de en çok Teksas'tan etkilendim, yemek ve özellikle et konusunda çok ilerlemiş durumdalar. Teksas'ta ağırlıklı olarak steakhouse&restoran&bar konsepti hâkim. Ancak bu işin anavatanı olmasına rağmen enerjileri yok diyebilirim. Eti işleme teknikleri konusunda zayıfl ar maalesef. Onların et kalitesi bizde olsa adımızı dünyaya duyururuz diye düşünüyorum. Bu yüzden Scarlet'ı açarak ilk hedefi mi gerçekleştirdim, ikinci hedefi m ise Kaliforniya'da bir mekân açmak."
ABD macerasından sonra Türkiye'ye dönüş yaparak ilk olarak Çeşme'de 'Süleyman S' adlı küçük bir restoran açan Dilek, mekân yeterli gelmeyince ikinci şubesini de Alaçatı merkezde açmış. Konseptinin tutmasından sonra artık İstanbul'da bir adres sahibi olmaya karar veren genç şef, bundan yaklaşık 11 ay önce Scarlet'ın Etiler'deki mekânını belirlemiş.
Steakhouse değil,şehir kulübü
Kapısından içeri girer girmez lüks bir restorana girdiğinizi hissettiğiniz Scarlet, sadece üzeri açılıp kapanan restoran bölümüyle değil aynı zamanda yeşillikler içindeki bahçesi ve bar bölümüyle de beğeni topluyor. Yani Scarlet'a geldiğinizde yemek yemekle yetinmek zorunda değilsiniz. İş çıkışı yorgunluk atmak için barında oturup keyifl i vakit geçirmeniz de mümkün. Dekorasyonunda Abdullah Burnaz'ın imzası olan Scarlet'ın, üst katında iki adet de VIP odası mevcut. Sekiz ve 12 kişilik iki farklı konseptle hizmet veren VIP odaların kira bedelinin alt limiti ise 2.500 TL.
Yemek ve bar bölümleriyle aynı anda 250 kişiye hizmet verebilen Scarlet'ta mutfağı da dahil olmak üzere toplam 60 kişi hizmet veriyor. Mutfakta hizmet veren deneyimli şefl erin birçoğu Londra Cipriani gibi dünyaca ünlü restoranlarda deneyim kazanmış isimler.
Steakhouse değil,şehir kulübü
Haftanın yedi günü öğlen saat 12.00'de başlayan servis, gece saat 01.00'e kadar devam ediyor. Perşembe, cuma ve cumartesi günleri barda DJ canlı performans var. Açıkçası burası klasik steakhouse'larda görebileceğiniz bir ortama sahip değil; son derece renkli ve hareketli.
Birbirinden iddialı et yemeklerinin dışında dünya mutfağından da lezzetler bulabileceğiniz Scarlet'ın menüsü ise oldukça sakin. Menüden sizlere başlangıçlardan İspanyol usulü soğuk domates çorbası 'Gazpacho' (28 TL), özel hardal soslu dana eti 'Scarlet Carpaccio' (40 TL), 'Beef Tonnato' (45 TL), 'Scarlet Steak Sushi' (50 TL), Brezilya döneri 'Churrascaria' (50 TL), fırınlanmış dana iliği, maydanoz ve çıtır ekmek dilimleri ile 'Dana Havyar' (40 TL), 'Karides Tempura' (40 TL) ve 'Karides Topları' (40 TL), tavsiye edeceğim lezzetlerin başında geliyor. Bir steakhouse'da da olsa salatadan ödün vermeyenlerdenseniz size 'Tulum Peynirli Steak Salata' (25 TL), 'Boccocini Salata' (28 TL) ve 'Susamlı Körpe Ispanak Salata' (28 TL)'yı öneriyorum. Burada herhangi bir restoranda yiyebileceğiniz makarna ve burger çeşitleri de mevcut. Üstelik en az et çeşitleri kadar iddialılar. Dana kaburga ve dağ mantarlarıyla hazırlanan 'Scarlet Ravioli' (52 TL), 'Papardelle Ragu' (45 TL) ve 'Deniz Mahsulleri Tagliatelle' (45 TL) mekânın iddialı makarna çeşitlerinden. Burger düşkünleri de 'Soğanlı Hardal Burger' (28 TL), 'Rokfor Cheese Burger' (35 TL) ve 'Scarlet Lokum Burger' (35 TL) yiyebilir.
Steakhouse değil,şehir kulübü
Gelelim burayı bir steakhouse yapan et çeşitlerine… Dinlendirilmiş et adı altında sunulan 'Dallas Steak' (80 TL), 'Füze Scarlet Tomohawk Steak' (90 TL), 'Scarlet Spagetti' (75 TL), 'Porter House Steak' (115 TL) ve 'Dana Pirzola' (70 TL) haricinde 'Fillet Mignon Bonfi le' (70 TL), 'Scarlet Lokum' (68 TL), 'Scarlet Special' (2 kişilik, 130 TL / 4 kişilik, 250 TL), 'Kuzu Küşneme' (70 TL), 'Kekikli Kuzu Pirzola Kafes' (210 TL), 'Kuzu Pirzola' (70 TL) ve 'Scarlet Kuzu Biftek' (70 TL) gibi lezzetler de bulmak mümkün.
Burada 50 çeşide yakın şeker ve şurup içermeyen özel imza kokteyller de mevcut. Kokteyllerin hazırlandığı bitkiler de bizzat Scarlet'ın küçük bahçesinde yetiştiriliyor. Mekânın en iddialı olduğu kokteyllerin başında 'So Rich So Pretty' (45 TL), 'Diamond Rose' (40 TL), 'Cheng L Sao' (40 TL), 'Scarlet W&M' (45 TL), 'Herball S' (75 TL) ve 'Fresh Thyme Breeze' (40 TL) geliyor. Bu arada, eklemeden geçmeyeyim; Scarlet'ta 240'ı bulan özel bir şarap kavı da mevcut.