50 bin kulaçla Manş denizini geçen 16. Türk yüzücü: Murat Öz

Mimar Murat Öz, Manş Denizi’ni Kamil Resa Alsaran ve Emre Erdoğan’ın antrenörlüğünde 14 saat 16 dakikada tamamlayarak Manş’ı bireysel olarak geçen 16. Türk yüzücü unvanını kazandı.

Giriş Tarihi: 21.09.2022 13:38

Mimar Murat Öz, 2019 yılında Manş Denizi'ni geçmeyi kendisine hedef olarak belirledi. Manş'ı bireysel olarak geçen ve parkuru yüksek medcezire rağmen 14 saat 16 dakikada tamamlayarak 16. Türk yüzücü unvanını kazanan Öz, yüzmeye çok küçük yaşta İYİK'te (İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü) başladı. Murat Öz, 16 kere İstanbul Boğaz Yarışı'na, 8 kereden fazla ise Çanakkale Boğaz Yarışı'na katıldı. 2019 yılında kendisine 40 yaş hedefi olarak belirlediği Manş Denizi'ni geçme planı ise Kamil Resa Alsaran ve Emre Erdoğan'ın antrenörlüğünde büyük bir başarı ile sonuçlandı.

Manş Denizi'nde 50 Bin Kulaç
Murat Öz, sağlık problemleri, uzun vize süreci, covid salgını, olumsuz hava koşulları ve yüksek medcezire rağmen Manş'ı yüzerek geçme hedefinden hiç vazgeçmedi. 2019 yılında koyduğu hedef doğrultusunda antrenmanlara başlayan Öz, sağlık problemleri sebebi ile 3 ameliyat geçirse de iyileşir iyileşmez antrenmanlarına devam etti. Murat Öz, her ay yüzme kilometrelerini artırarak Manş'a hazırlandıktan sonra Manş hedefi doğrultusunda yüzmeye başladı. İki fırtınalı gece arasında kalan ve en yüksek medcezir seviyesinin olduğu aralıkta yüzmek zorunda kalan Öz, asıl hedefinin 12 saat 38 dakika olduğunu ama olumsuz koşullardan kaynaklı hedeflediği saatin uzadığını dile getirdi. Akıllı saatinden aldığı bilgiye göre 50 bin kulaç atıp, 62 kilometre yol katederek Fransa'nın Wissant bölgesine ulaşan Öz, engellere rağmen Manş Denizi'ni başarı ile geçen 16. Türk yüzücü olarak adını tarihe yazdı.

Deniz Canlılarından İzin İstedi
Denizde 14 saat geçiren Öz, hava ve deniz koşulları ile birçok duygu değişikliği yaşadığını söylüyor. Bu duygu fırtınasında çoğu zaman deniz canlıları ile konuştuğunu belirten Murat Öz, bu durumu "Bazı anlarda kendime sakin ol dedim, bazen deniz canlılarına benim geçmeme izin verin, bana bulaşmayın dedim." sözleriyle açıklıyor. Yüzüş esnasında insanın kendisi ile baş başa olduğunu dile getiren Öz, en büyük motivesinin ise ailesinin kendisine 5 metre mesafede bulunan teknede destek verdiğini bilmek olduğunu belirtiyor. Denizde beslenmenin de zorluğundan söz eden Öz, beslenme konusunda kendisine Ruso Yakimoviç'in destek vermesinin yanı sıra, her yüzücünün uygun beslenmeyi bulması gerektiğinin altını çiziyor. Murat Öz'ün antrenörü Kamil Resa Alsaran ise Öz'ün Türk yüzücüler arasında Manş'ı en yüksek medcezirde geçen kişi olduğunu vurguluyor. Alsaran, Öz'ün çok güçlü olduğundan ve zorlandığı anlarda bile hiç şikayetçi olmadığından söz edip Öz'ün sadece yapması gerektiği şeyi yaptığını söylüyor: Kulaç atmak.

Yeni Hedefler Belirlendi
Murat Öz, 14 saat 16 dakika yüzdükten sonra ulaştığı Wissant'ın güneyindeki sahilde kendisini güneşlenen insanların karşıladığını anlatıyor. Öz, Manş Denizi'ni yüzerek geçme hedefini başarı ile tamamlamasından ve Manş'ı solo olarak geçen 16. Türk yüzücü olmasından dolayı haklı gurur yaşadığını dile getiriyor. Kendisine önce Türkiye'deki birkaç su parkurunu ardından da dünyanın çeşitli bölgelerindeki uzun mesafeleri hedef olarak belirlediğini ifade eden Öz, aynı zamanda ilk günden beri kendisi ile denizin üstünde beraber olan Margot isimli köpeği ile beraber gelecek sene Çanakkale Boğazı'nı geçmeyi hedeflediğini sözlerine ekliyor.

BİZE ULAŞIN