Fitness'ın Tanımını Değiştiren Uygulama - Crossfit

Uzun süredir spor yapıyor fakat bir türlü hayalinizdeki fiziğe kavuşamıyorsanız; belki de yıllardır uyguladığınız egzersiz programınızı değiştirmenin zamanı gelmiştir. Eğer siz de bizimle aynı fikirdeyseniz; o hâlde gelin, sizi yepyeni bir egzersiz programıyla, crossfit ile tanıştıralım. Bunun için de sözü işin uzmanına, Balaban Jiujitsu Takımı’nın kurucu ve baş antrenörü Ertan Balaban’a bırakalım...

Giriş Tarihi: 20.07.2012 15:15 Güncelleme Tarihi: 20.07.2012 18:59

Röportaj ZEYNEP ŞEKER

ESQUIRE: Crossfit, tam olarak nedir?

ERTAN BALABAN: Crossfit; güç ve kondisyon odaklı, devamlılık sağlayan, birkaç eklemi aynı anda çalıştırdığımız hareketlerden oluşan bir antrenman çeşididir. Bildiğiniz gibi, her antrenman şeklinin bir amacı vardır. Mesela devamlılık antrenmanları, kondisyon ve kuvvette devamlılık sağlarken; koşmak, vital kapasitemizi arttırabilir. Streching ise, kaslarımızı uzatır ve vücudumuzu daha esnek hâle getirir. İşte, crossfit'in genel amacı, insanın sahip olduğu; hız, güç, denge, koordinasyon, kuvvette devamlılık, dayanıklılık, esneklik, çeviklik ve isabetlilik gibi 10 temel özelliğin hepsini esas alarak, bizi her alanda geliştirmek, hayat standartlarımızı ve atletik performansımızı arttırmaktır.

ESQ: Crossfit'te ne tür hareketler var?

EB: Herkes, Crossfit'te çok zor hareketlerin olduğunu düşünse de, aslında ortaokuldaki beden eğitimi derslerinde öğrendiğimiz; şınav, mekik ve barfiks gibi hareketlerin çoğu bu antrenmanlarda yer alır. Onun dışında; squat, deadlift, silkme ve koparma gibi olimpik halter hareketlerini öğrenmeniz de biraz daha ileri seviyede antrenmanlar yapabilmenizi sağlar. Yani crossfit'de, her yaşa, her fiziğe uygun hareket mevcut.

ESQ: Bu antrenmanı, diğerlerinden ayıran en önemli özellikler nelerdir?

EB: İlk zamanlar, crossfit'in dünyada popüler olmasındaki en büyük sebep, kısa bir programa sahip olmasıydı. Ardından, bu antrenmanları yapan insanların kısa zamanda gelişim gösterdiklerini görenler; bu spora daha çok ilgi duymaya başladı. Fakat bence bunların dışında, crossfit'in en önemli özelliği, vücudunuzdaki etkilerinin devamlılık göstermesidir. Diğer bir deyişle, insanlar, pek çok spor uygulamasıyla vücutlarının üst bölümlerini çalıştırarak; kan dolaşımı sayesinde kısa dönemli kas yapabiliyor. Fakat asıl önemli olan, bu kasların devamlılığı ve ömrüdür ki crossfit, bu anlamda en ideal antrenmanların başında gelir.

ESQ: Bu antrenmana, vücudunda tam olarak ne tür değişiklikler görmeyi hayal edenler başvurmalıdır?

EB: Bu antrenman, yürüyüşünden dengesine, zıplama gücünden refleksine kadar insanın tüm fiziksel özelliklerini geliştirdiği için; yaşam kalitesini artırmak ve zamanla atletik bir görünüme sahip olmak isteyen herkese hitap eder.

ESQ: Videolardan takip ettiğimiz kadarıyla, antrenmanlar, biraz ağır hareketlerden oluşuyor. Her yaştan insan, bu uygulamaları yapabilir mi?

EB: Crossfit'in en büyük dezavantajı, bu tanıtım videolarıdır. Gerçekten de bu videolarda, oldukça ağır hareketler kullanılmış. Fakat dediğim gibi, crossfit'i herkes yapabilir; çünkü bu, yelpazesi çok geniş olan bir antrenmandır ve içeriği, basitten, çok ileri seviyeye dek uzanır. Örneğin, 4km koşu sonrası 25 mekik ve 25 şınav da bir crossfit antrenmanıdır. O yüzden, kemik gelişimi gelişmiş gençlerden tutun da yaşlı insanlara kadar herkes, bu antrenmanlardan yararlanabilir.

ESQ: Crossfit ile kişi ne kadar sürede istenilen sonuca ulaşır?

EB: Her insanın genetik kodu ve vücudunun verdiği tepkiler farklıdır; sakatlıktan sonra toparlama döneminden tutun da kilo verme dönemine kadar. Bu nedenle, ne yazık ki, bir süre söylemek çok zor. Fakat crossfit antrenmanlarının genelinde, hem kas gelişimi hem de kardiovaskuler aktivite uygulandığı için; bunun, diğer antrenman tekniklerinden daha hızlı netice verdiği kesindir.

ESQ: Nerelerde crossfit yapabiliriz? Bunun için, mutlaka bir spor merkezine mi yazılmak gerekiyor?

EB: Eminim, birçok yenilikçi spor salonu, programlarına crossfit'i almıştır; fakat bu uygulamada en önemli kural, yapılan hareketleri bilinçli yapmaktır. Özellikle, halter hareketleri, hafif kilolu insanlarda bile yanlış yapıldığı takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, eğer crossfit hakkında yeterince bilgiye sahipseniz; www.crossfit.com adresini ziyaret edip günün antrenmanını keşfederek, evde kendi kendinize de antrenman yapabilirsiniz. Fakat bu konu hakkında yeterli donanıma sahip değilseniz; elbette, bu anlamda bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.

BİZE ULAŞIN