Omega: 125. Yıl

Omega, marka adını almasının 125. yıldönümünü Biel’deki müzesinde yeni bir saatle kutladı.

Giriş Tarihi: 28.03.2019 17:36
Yazı Özge DİNÇ

Omega'nın kutlama için, başka bir yere taşıyacağı, yani son kez gördüğümüz müzesini seçmesi bizi hem mutlu etti hem de hüzünlendirdi. Bu müzeyi ikinci görüşüm; uzay belgelerinden Olimpiyat saatlerine ve James Bond'a kadar bütün dönüm noktaları burada sergileniyor. Marka, bu önemli tarih için bir kutlama saati, bir de güncellenmiş bir cep saati tanıtıyor bize. CEO Raynald Aeschlimann konuşmadan önce, ekranda markanın "bir eski zaman beyefendisi" gibi görünen yüzü Eddie Redmayne'i izliyoruz. Bu akşam kutlama saatini bütün yönleriyle tanıyıp deneyeceğiz. Sonra da Omega genel merkezinin giriş katına "kurulmuş" restoranda, tüm dünyadan basın mensupları bir arada akşam yemeği yiyeceğiz. Koluna bir Omega saat takmış Şef Carlo Cracco da bu gece bize eşlik edecek. Burası bir genel merkez; ama bu akşam yemek, süslemeler ve piyanoyla restoranı aratmıyor.



Omega markası 1848'de 23 yaşındaki İsviçreli saat ustası Louis Brandt tarafından La-Chaux de-Fonds'da kuruldu. Sonra Louis Brandt and Frère (kardeşi) adını aldı. Ne zamanki kurucunun çocukları 19-ligne Omega mekanizmayı icat etti ve tüm dünyaya yaydı; o tarihte marka, bu kalibrenin ismini almaya karar verdi. Yunan alfabesindeki anlamı gibi: Son harf, yani "son söz". 1903'te Omega, İsviçre'nin en büyük saat üreticisi olmuştu bile. Bu mekanizmayı bu kadar özel kılan şey, tüm dünyadan saat ustaları tarafından parçalarının değiştirilebilmesiydi. Bu, saatçilik için devrimci bir adımdı. Bu saatin kurma sistemi, bugün hâlâ kullanılıyor.


Omega De Ville Trèsor 125th Anniversary Edition

Müzede her şey kırmızı kadifeler içinde, etrafta koyu kırmızı güller de var: Nedeni, Omega De Ville Trèsor 125th Anniversary Edition'un markanın da rengi olan kırmızı mineli kadranı. 18 ayar altın ve 40 mm kasa, bordo timsah derisi deri kayış ve saatin arka yüzündeki kakma işi dekoratif işleme ve içindeki mat kırmızı retro "Omega 125th Anniversary Edition" yazısı, herkesin ilgisini çekiyor. Mavi, siyah, beyaz ve yeşil kadranlı saatlere epey alışmışız, kahverengi-kırmızı kadranlı bir saati epeydir görmüyoruz. Zıplayan saat fonksiyonuna sahip saatin içinde de Master Chronometer 8929 var; bu mekanizma, 125 yıl önceki mekanizmaya saygı modeli olarak markanın ilk elle kurmalı Master Chronometer kalibresi olarak tarihte yerini alıyor. Tabii yine 15 bin gauss'a kadar anti-manyetik özelliğe sahip.

Markaya adını veren 19-ligne mekanizmanın orijinal parçaların yenilenmesiyle ortaya çıkarılmış versiyonu olan cep saatini inceliyoruz. 19-ligne, saatin boyutunu ifade eden bir ölçü biriminden alıyor adını.


Kutlama akşamında genel merkez bir restorana dönüştürüldü. Üstte: Şef Carlo Cracco ve CEO Raynald Aeschlimann.

Marka, adını kutlarken duvarda farklı Omega logolarını, Omega Müzesi'nde ilk kez elimize almamıza izin verilen, 125 yıldan dönüm noktası saatleri inceliyoruz. Sıcak bir akşamın konukları olarak mutluyuz, ben şaşkınım da; Omega'yla ilgili her şeyi öğrendiğimizi düşünürken bu akşam yeni bir bilgiyle karşılandık: Markanın adını aslında bir mekanizmadan aldığı bilgisiyle.

BİZE ULAŞIN