Atın kolunuzdaki saati denize!

Zamanın tadını çıkarmak yerine hesabını yapan biriyseniz 'Tik Tak: Zamana Kaçamak Bir Bakış' kitabından uzak durmanız gerek.

Giriş Tarihi: 29.01.2019 10:01
Yazı Mehmet ÇELİK

Saatler ve zamanla ilgili birçok harika kitap mevcut. (Carlo M. Cipolla'nın Zaman Makinesi - Saat ve Toplum 1300-1700 kitabı gibi.) Sadece takvimlerin tarihiyle ilgilenen tarihçiler ve araştırmacılar bile var (G. J. Whitrow, D. E. Duncan ve Takvim Zamanın Efendisi midir? isimli küçük ama önemli bir kılavuz kitabın yazarı olan Jacqueline de Bourgoing gibi). Konuyla ilgili bilimsel kaynaklar da çoktur. (Stephen Hawking, Stephen Jay Gould, Peter Coveney, Roger Highfield, Ilya Prigogine gibi bilim insanları zamanın yapısıyla ilgili önemli eserler yazdı.)

Bütün bu ciddi kitapların yanında öyle bir kitap var ki yapısı gereği hiçbir yere sığmıyor. Okuyan veya okuyacak olan her saatseveri allak bullak ettiğini/edeceğini düşündüğüm bu eşsiz kitabın adı, Tik Tak: Zamana Kaçamak Bir Bakış (Pip Pip: A Sideways Look at Time). Yazarı ise Jay Griffiths adında, aklı ve kalbi birlikte çalışan, vicdan sahibi, çevreci bir İngiliz. Jay Griffiths kitabında yeryüzünde tek bir zamanın olmadığını, aksine tahmin bile edemeyeceğimiz pek çok zaman anlayışının bulunduğunu ve zamanın politik bir olgu olduğunu açıklıyor. Bununla birlikte modern Batı'nın sahip çıktığı ve kabul ettirdiği zaman kavramının kültürel emperyalizmin gizli bir yapı taşı olduğunu da şimdi belki de yanlış anladığımız bir geçmişten günümüze kadar taşıyıp getirdiği çeşitli düşünceler eşliğinde anlatıyor.

Devamı Esquire Türkiye The Big Watch Book No.4'te!

BİZE ULAŞIN