Yükselen ihtişam: Rolls-Royce Cullinan

Lüks otomobil markası Rolls-Royce’un ilk SUV modeli olma özelliğini taşıyan yeni Cullinan çok toz kaldıracağa benziyor!

Giriş Tarihi: 12.07.2018 16:13 Güncelleme Tarihi: 12.07.2018 16:15

Hazırlayan Onur AKÇAY

Geçtiğimiz aylarda Budapeşte'de katıldığım Rolls-Royce Phantom test sürüşünde konuşulan konulardan biri de merakla beklenen Cullinan modeliydi. Markanın üç yıl önce bir 4x4 araç üreteceğini açıklamasının ardından birkaç çizim ve illüstrasyonun dışında herhangi bir görselin olmaması merak seviyesini oldukça yukarı çekmişti. Öyle ki; yeni Phantom kullanırken dahi konu dönüp dolaşıp Cullinan'a geliyordu. Açıkçası aracın motor gücü gibi teknik özelliklerini tahmin etmek pek zor değildi. Ama önemli olan tasarımda Rolls-Royce'un nasıl bir hamle yapacağıydı. İç ve dış tasarımda kardeşlerine ne kadar benzeyeceği, boyutları ve hatta ilk teslimatların ne zaman yapılacağı gibi sorulara cevap aranıyordu. Ve sonunda, ismini İngiliz Kraliyet tacının üzerinde bulunan dünyanın en büyük elmasından alan Rolls-Royce Cullinan tanıtıldı. Sir Henry Royce`un "Yaptığınız her işte mükemmellik için gayret edin. Var olanın en iyisini daha iyi hale getirin. Var olmadığı zaman ise onu yaratın." Sözlerinden ilham alınarak tasarlan Cullinan'dan markanın beklentisi çok büyük.

Rolls-Royce CEO'su Muller Ötvös'ün şu cümleleri aslında markanın bakışını çok iyi özetliyor: "Müşterilerimize bir SUV`de bulamadıklarını sunduğumuzu biliyoruz. Hayatlarında sınır kabul etmeyen bu yeni öncülerin cesaretleri ve macera duyguları deneyimlerini belirliyor. Cullinan, kusursuz lüksün off-road kabiliyetiyle harmanlanmasıdır. Hayalperestlere, maceracılara, kâşiflere ve özgürlüğün üstünlüğüne inananlara cevabımız Rolls- Royce Cullinan'dır. Her yere zahmetsiz yolculuk, Cullinan'ın arkasındaki bir vaat değildir. Bu gerçektir."

Rolls-Royce'un en pratik hali olarak tanımlanan Cullinan, diğer modellerden, çok yönlülüğü, aile odaklılığı ve eğlenceli sürüşüyle sıyrılmayı amaçlayan lüks bir SUV. Phantom'dan sonra yeni alüminyum lüks mimarisi üzerine oturtulan ikinci Rolls-Royce olan Cullinan, arazi sürüşlerinde de iddialı. Birçok lüks SUV modelinde olduğu gibi sürücülerin neredeyse tamamı aracını araziye sokmayacaktır belki, ama Cullinan kendisini bir off-road aracı olarak tanımlıyor. Rolls-Royce sürüş hissiyatından herhangi bir taviz vermeden, her tür yolda 'sihirli halı sürüşü' sunduğunu vurgulayan marka yetenekli bir off-road aracı ürettiğinden emin gözüküyor. Bunu denemek için tek yapılması gereken 'Everywhere (her yer)' tuşuna basarak aracı arazi sürüşlerine hazırlamak. Mevcut havalı süspansiyon sisteminin kapsamlı bir şekilde elden geçirilerek araca aktarılması Cullinan'ın elini güçlendiriyor. 6.75 litrelik çift turbo V12 motoru 571hp güç, 850Nm tork açığa çıkaran araç, 'Manzara süiti' ve 'Rekreasyon modülü' dahil olmak üzere, koleksiyonerlerinin çeşitli yaşam tarzlarına göre özel olarak geliştirilmiş birçok bespoke özelliğe sahip.

SUV sektörünün ilk 'Üç Kutu' otomobili olarak tanıtılan Cullinan'ın arka bölme duvarı, bagaj bölmesinden ayrılarak yolcular için ayrı bir ortam oluşturuyor. Ayrıca arkada iki çeşit koltuk konfigürasyonu sunulmaktadır; 'Salon Koltukları' ve 'Bireysel Koltuklar.' Rolls-Royce için bir ilk olan katlanabilen koltuk özelliği fonksiyonelliği ön plana çıkarıyor. Yeni yılda ülkemizde olmasını beklediğim aracın Türkiye fiyatı henüz belli değil, ama tahminim bir milyon avro civarında olması.

BİZE ULAŞIN