Mutfakta Bir Norveçli Var

Norveç deniz ürünlerinin tanıtımı amacıyla ülkemizde etkinlikler düzenleyen Norveç Deniz Ürünleri Konseyi ve Norveç Büyükelçiliği; bu yıl da, Norveç Mutfak Akademisi şefi Jostein Medhus’u ağırladı. Medhus ile İstanbul Culinary Institute’de bir araya geldik ve Esquire okurlarına özel tarifler yaratmasını istedik. Şef, Norveç usulüne göre hazırladığı iki farklı tarifle, hem gözümüze hem de midemize hitap etti.

27 Şubat 2012

Yazı ELÇİN KAÇAR

Fotoğraflar ULUÇ ÖZCÜ

Norveçli şef Jostein Medhus'a, önümüzdeki sayılarda, bir başarı öyküsünün kahramanı olarak da dergimizde yer verebiliriz. Çünkü Medhus, mesleğe komilikle başlayıp, ülkesinin önemli aşçılarından biri olmayı başarmış bir isim. 1992 yılında komi olarak bir restoranda çalışmaya başlayan Medhus, birkaç yıl içinde şefliğe kadar yükselmiş ve ardından, şansını, uluslararası mutfaklarda denemeye karar vermiş. 2005 yılında ise, ülkesine geri dönmüş ve 2007 yılında, Norveç Mutfak Enstitüsü'ne katılmış. O dönemden itibaren, kariyerini, Norveç deniz ürünlerini tanıtmaya adamış. 2011 yılında Norveç Mutfak Takımının şefi olduktan sonra da, ekibiyle birlikte, "World Culinary Olympics" yarışmasında birincilikler almış. Medhus, bu görevinin yanı sıra, birkaç arkadaşıyla birlikte açtığı Norveç Mutfak Akademisi'nde de aktif rol üstlenmeye devam ediyor. Soğuk bir Aralık günü bir araya geldiğimiz şefle, önce mutfak üzerine mini bir sohbet gerçekleştirdik. Ardından da, sadece Esquire için hazırladığı iki farklı lezzetin tadına baktık. Başlamadan önce hatırlatalım; şefin hazırladığı Norveç uskumrusunu kendiniz için pratik bir lezzet olarak değerlendirirken, Norveç somon tostunu da evinize konuk edeceğiniz "güzel misafirlerinize" sunabilirsiniz. Gireceğiniz zahmetlerin karşılığını kat kat alacağınıza emin olabilirsiniz!

ESQ: Nasıl oldu da kariyerini mutfak dünyasında inşa etmeye karar verdin?

JOSTEIN MEDHUS: Bu işe 1992 yılında başlamış olsam da, küçük bir çocukken bile aklım hep mutfaklardaydı. Bu konuda, büyük annemi örnek alıyordum. Çünkü o, hep çok lezzetli yemekler yapardı. Önce, komi olarak çalışmaya başladım. Ancak, bu alanda eğitim almaya kararlıydım. Gereken eğitimi aldıktan sonra da, 2004 yılına kadar Norveç'te çalıştım. Ardından, iki yıl boyunca İsviçre'de çalıştıktan sonra, ülkeme dönmeye ve Norveç mutfağını tanıtmaya karar verdim.

ESQ: Norveç mutfağı dendiğinde, aklımıza somon ve balık ürünleri geliyor. Norveç mutfağına dair bizim bilmediğimiz neler var?

JM: Aslında biz, bolca kuzu da tüketiyoruz. Kuzuyla yaptığımız bazı yemekler var; onları da mutlaka tatmalısınız.

ESQ: Bildiğim kadarıyla, yaklaşık bir haftadır İstanbul'dasın. Bu süre içinde, Türk yemeklerinin tadına bakabildin mi?

JM: Elbette. Gelir gelmez kebap yedim ve çok beğendim.

ESQ: Deniz ürünlerini bu kadar sık tüketen bir millet olarak, sushi'ye de meraklı olmalısınız. Yanılıyor muyum?

JM: Elbette! Şahsen benim Norveç'te, sık sık gittiğim bir favori sushi restoranım var. Balık konusunda şanslı bir ülke olduğumuz için, sushi'ye de yoğun ilgimiz var.

ESQ: Bize hazırladığınız Norveç somon tostunun kadınlar üzerinde etkili olduğunu iddia ediyorsun. Bunu hiç test etme fırsatın oldu mu?

JM: Hayır. Kulağa ilginç gelecek belki ama mesleğimi böyle bir amaç için kullanmadım. Kim bilir, belki ilerleyen dönemlerde kullanabilirim.

''Ispanak Salatasıyla Sunulan Norveç Uskumrusu'' tarifi için tıklayın

''Salata ve Özel Soslu Norveç Somon Tostu'' tarifi için tıklayın

#norveç uskumrusu #jostein medhus #deniz ürünleri #norveç mutfak akademisi #Norveç somonu