Tulum’da Yalınayak Gezilen Bir Müze

Azulik Sfer Ik Müzesi, mimariyle doğayı birleştirirken bize daha önce yaşamadığımız bir deneyim sunuyor.

Giriş Tarihi: 29.06.2022 12:02

Yazı Özge Dinç

Meksika'nın Yucatán Yarımadası kıyısındaki Azulik Sfer Ik, yoğun bir ormanın ortasında bulunan benzersiz bir çağdaş sanat müzesi. Yaşlı ağaçlar ve kubbeli yapıyla çevrili müzenin asma kaplı yolları yalınayak yürünüyor. Bunun sebebi, Azulik Sfer Ik'in klasik bir galerinin tersine, duyuları yükseltmeyi ve doğayla birleştirmeyi amaçlaması.

Masmavi denizi ve beyaz kumlu plajlarıyla bilinen antik Maya şehri ve tatil cenneti Tulum sahiline 40 dakika uzaklıktaki eko-otel Azulik'i kuran, Jorge Eduardo Neira Sterkel adında bir Arjantinli mimar. Sterkel, bu müzede tasarımı, bitki spirallerinde bulunan bir dizi sayı olan Fibonacci oranlarına dayandırmış. Sterkel'in hedefi, ziyaretçilere yepyeni bir sanat deneyimi sunmakmış. O yüzden, burada herhangi bir müzedeki gibi güvenlik görevlileri ve sesli rehberler yerine yalınayak gezdiğiniz düz bir alan var. Yalın olmak savunmasız, kavisli zeminler bilinçli olmanızı, minderler ise rahatça ve huzurla tefekkür etmenizi sağlıyor.

Azulik Sfer Ik, tarihi çok eskiye dayanmasa da, Japon mimar Tadao Ando imzalı minimal sanat mekanı Naoshima, Brezilya'daki Inhotim gibi özel örnekler arasına çoktan girdi bile.

Şu anda bu özel müzede Japon sanatçı, çiçek tutkunu botanik heykeltıraş Azuma Makoto'nun Mexx adlı sergisi görülebiliyor. Bir arada yaşama ve simbiyoz kavramını araştıran sergide, Meksika'ya özgü canlı çiçeklerle dolu sıradışı bir yapı tasarlanmış. Bu yerleştirme, müzenin içinde bulunuyor; zaman içinde çevreyle nasıl bütünleştiği gözlemlenebilen, var olan her şeyle uyum içinde yaşayan yapay bir ekosistem. Aynı zamanda da botanik heykeltıraş tarafından bugüne kadar yapılmış en büyük çalışma olma özelliğine sahip.

Koleksiyondaki tek kalıcı eser ise mekanı ziyarete gelerek eserini oluşturan ünlü Brezilyalı sanatçı Ernesto Neto'nun "Her Ağaç Uygar Bir Varlıktır" başlıklı anıtsal dokuma ağacı. Azulik Sfer Ik'teki tüm sergilerde doğa projelerin merkezinde yer alıyor. Öyle ki, deniz canlılarıyla ilgili bir sergide, okyanusun gelgitlerini ve hareketlerini taklit eden seramik formlar oluşturuluyor, performans sanatı için kostümler Azulik'in sürdürülebilir moda markası Anikena tarafından tasarlanıyor. Şu an müzede seramik atölyesine katılmak, "zumpulche" denen antik Maya saunasına girmek ve 5 aşamalı öğle yemeği tadım menüsünü almak mümkün. Bunlarda amaç, müzenin kuruluş hedefiyle aynı: Tüm duyuları birleştirmek. Bu muazzam mekanın kurucusu şöyle diyor: "Doğayla farklı disiplinleri bir araya getirdiğinizde ortaya harika bir şey çıkıyor."

BİZE ULAŞIN