2018 Dünya Kupası Rehberi

Dört yılda bir gelen futbol bayramı...

Giriş Tarihi: 14.06.2018 11:39 Güncelleme Tarihi: 14.06.2018 12:01
Yazı Baran ALIŞKAN


Dünyanın en çok sevilen sporu futbol, dört yıl sonra en büyük organizasyonuyla ve tüm ihtişamıyla sevenleriyle buluşuyor. Henüz uzaylılarla tanışmadığımıza göre de 'galaksinin en büyük futbol organizasyonu' diyebiliriz. Dünyanın dört bir köşesindeki elemelerin sonucunda turnuvaya katılmaya hak kazanamadık. Fakat bu durum, turnuvayı izlememize engel değil, çünkü biz futbolun aşığıyız. Dünya diplomatik krizlerle boğuşurken futbolun güzelliklerini bu kaotik ortamı biraz olsun unutturmasını bekliyoruz. Ayrıca, bu kez doğu kültürünün hâkim olduğu bir turnuva izleyeceğimizi de hatırlatalım. Rusya 2018 Dünya Kupası, organizasyonun 21'inci edisyonu olarak çoktan hepimizi heyecanlandırmaya başladı. Rusya'nın 11 şehrinde 12 stadyumda gerçekleşecek turnuva, aynı zamanda şovları, kupaya özel tasarlanan eşyalar ile küresel bir festival. Siz bu satırları okurken Luzhnik Stadyumu görkemli açılış ve final için son hazırlıklarını yapmış olacak. Biz ise 14 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında televizyon başında "Ah o gemide ben de olsaydım…" sözlerini turnuvaya uyarlayarak iç çekeceğiz.

GEREKLİ BİLGİLER

• Dünya Kupasının piyasa değeri en yüksek takımı Fransa. (1,07 milyar avro)
• Dünya Kupasının piyasa değeri en düşük takımı Panama. (11,70 milyon avro)
• Dünya Kupasının en değerli oyuncusu unvanını Lionel Messi ve Neymar paylaşıyor. (180 milyon avro)
• Zabivaka: Tasarımı öğrenci Yekaterina Boçarova tarafından yapılan kupanın maskotu. Üzerinde 'Russia 2018' yazan ve milli takım renklerinde bir kıyafetle karşımıza çıkıyor. Turuncu renkli gözlük takan 'maskot kurt' tüm karizmasıyla maskotlar tarihindeki yerini aldı.
• Rusya, köklü futbol tarihini yansıttığı kupa özel afişinde efsanevi milli kalecisi Lev Yashin'e yer verdi. Modernleşen futbola nostaljik bir dokunuş olmuş.
• Turnuvaya ev sahipliği yapacak 11 şehir: Moskova, St. Petersburg, Kaliningard, Kazan, Yekaterinburg, Samara, Volgograd, Nijniy Novgorod, Saransk, Soçi, Rostov-na-Donu
• Turnuva tarihinde ilk kez 'Video Hakem Uygulaması' kullanılacak. Güzel futbol ve temiz kararlar görmeyi ümit ediyoruz.




KUPANIN AĞIR TOPLARI

Lionel Messi Futbolun en iyilerinden biri fakat koleksiyonunda hâlâ bir Dünya Kupası yok! Messi, kupayı kazanamazsa milli takımı bırakabilir.

Cristiano Ronaldo Modern futbolun en çalışkan ismi, 2016'da Portekiz ile Avrupa Şampiyonu oldu. Dünya Kupası hayali için son şans!

​Neymar Brezilya her dönem kupaların favorisi olmuştur. Son yıllarda bu iddiasından uzak kalsa da Neymar ülkesini kupaya sırtlayacak bir yetenek.

Luis Suarez Uruguay'ın kadrosunda birçok yıldız var ama etkileyici santrafor Suarez adından daha çok söz ettirecek (Bu turnuvada birini ısırır mı?).

Muhammed Salah Ülkesi Mısır'ı performansıyla kupaya götürürken, kendi şöhretiyle de radarımıza girdi. Salah, harika oyunuyla tüm dünyaya bir peri masalı izletebilir.

​Harry Kane İngilizlerin durdurulamayan forveti Kane'in performansından şüphemiz yok. İngiltere yıllar sonra şahlanıp kupayı kaldırır mı, sizce?




SAYGI DURUŞU: İTALYA

Kupayı dört kez kazanma başarısı göstermiş İtalya, bu yıl kupada yok! En son 1958 yılında turnuvanın dışında kalan gök mavililer için herkesi bir dilim pizza yemeye davet ediyoruz. Gözlerimiz seni arayacak İtalya!




DİKKAT ÇEKEN: BELÇİKA

Turnuvaya katılma alışkanlığına sahip bir ülke fakat en büyük başarısı 2014'te çeyrek finale çıkarak elde etti. Belçika'nın altın jenerasyonu olarak tanınan takım (Lukaku, Hazard, De Bruyne) bu kupada da başarı gösteremezse hayallerini başka baharlara ertelemek zorunda kalacak.




GÖRMEDEN GELME

Nijniy Novgorod
Şehrin ana yaya caddesi Bolşaya Pokrovskaya'yı favorilerinize ekleyin. Çünkü bu cadde görmeniz gereken tüm lokasyonları birbirine bağlayan kilit bir nokta.

• Volgograd
'Kahraman Şehir' olarak adlandırılan şehir, İkinci Dünya Savaşı hakkında Rus cephesinde neler olduğunu size fısıldayacak. Şehir, müzeleriyle tarihe tanıklık etmenize imkân tanıyor.

• Yekaterinburg
Şehir merkezinde bulunan 'Kırmızı Hat' ile görülmesi gereken yerleri tek güzergâhta görebilirsiniz. Kırmızı Hat üzerinde görülecek 35 yer var.

• Soçi
Rusya'nın spor şehri, Kış Olimpiyatları'ndan sonra Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapıyor. Doğa turizmi, karlı dağlar ve kayak için Soçi ideal bir seçim olacak.

• St. Petersburg
En iyisini sona sakladık! Kısa süreli seyahatlerinizde tatmin olamayacağınız tam bir kültür-sanat ve tarih şehri St. Petersburg için özel bir plan yapmanızda fayda var. Örnek mi? Rus Müzesi, Ermitaj Müzesi, Aziz Isaac Katedrali ve Saray Meydanı.



ŞAMPİYONLAR



Brezilya: 5
2002-1994-1970-1962-1958




Almanya: 4
2014-1990-1974-1954




İtalya: 4
2006-1982-1938-1934




Arjantin: 2
1986-1978




Uruguay: 2
1950-1930




İspanya: 1
2010




Fransa: 1

1998




İngiltere: 1
1966

BİZE ULAŞIN