Penaltı kurtarma formülü

Penaltı ile matematiğin ne ilgisi mi var? Elbette şansın yanı sıra matematiksel bir formül de penaltı kurtma konusunda başarıya ulaştıran faktörlerden biri. Bilim insanları ne diyor?

Giriş Tarihi: 26.05.2018 17:47

Söz konusu denklem kalecinin, topun çizgiyi (XB) ve başlangıç pozisyonunu (XGK) geçtiği dikey hızı veya hızı (VGK) dikkate alıyor. Bu, topa vurma (TTCPT) ve kalecinin uçuşta olduğu süreye (TTCB) çarpmadan önce mevcut zamana bölünür.

İlk adım korunan metrekareyi küçültmek olmalı. Yani gerekirse yaklaşık 18 metrekarelik kale, kalecinin öne çıkması ile küçültülüyor. Topu kurtarmak için ise 0.4 saniyeye ihityaç duyuyoruz. Kaleci oyuncunun yaklaşık 100 kilometre hızla gelen topu 0.4 saniyede engellemesi gerekiyor. Bilim insanları bir kalecinin sağ veya sol köşeye uzanması için ortalama 0.6 saniyeye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Aradaki 0.2 saniyelik fark nedeniyle uzmanlar penaltı atan futbolcunun alışkanlıkları, duruş öncesi hareketlerinin analiz edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu durumda topun gideceği köşeyi doğru tahmin etmek başarının temelini oluşturuyor. Diğer taraftan penaltıyı kullanan futbolcunun kötü bir vuruş gerçekleşmesini beklemekten başka çare kalmıyor. Vurduğunuz gol olsun!

BİZE ULAŞIN