Benevento: Bir başarısızlık öyküsü!

İtalya’nın kasabadan hallice kenti Benevento’nun futbol takımı kırılması güç bir rekora imza attı. Dile kolay, tam 14 hafta bir puan bile almayı başaramayan Benevento, artık Avrupa futbolunda mağlubiyet denince akla gelen ilk takım. Kulübün Başkanı, kötü gidişat için şehrin üzerinde dolaşan cadıları suçladı. Ancak 2018, ‘Cadılar’a uğurlu geldi. 17 mağlubiyetten sonra arka arkaya iki maç kazanarak yedi puana ulaşan Benevento, eğer kümede kalmayı başarabilirse bu kez tarihi düzden yazacak!

Giriş Tarihi: 01.03.2018 11:47 Güncelleme Tarihi: 01.03.2018 11:48

Yazı: Gökhan İlker

Benevento, Güney İtalya'nın 'Camorra'sıyla (Napoli mafyası) meşhur şehri Napoli'ye sadece 50km uzaklıkta küçük bir şehir. Napoli'nin kuzeydoğusundaki şehrin nüfusu yaklaşık 62 bin. Aslında şehirden çok, büyük bir kasaba gibi. Efsaneye göre Romalılar, M.Ö. 275'te, rüzgâr sayesinde kazandıkları savaştan sonra şehrin ismini Malevento'dan (Kötü Rüzgâr) Benevento'ya (İyi Rüzgâr) çevirmiş. Tarım kenti Benevento lezzetli üzüm, şarap, zeytin ve tütünleriyle tanınıyor. Şehrin takımının da bir rüzgâr gibi esmesi bekleniyordu ama olayların pek beklenildiği gibi gelişmediği ortada.

12 yıl öncesine gidiyoruz… Kulüp, 2006'da Başkan Older Tescari yönetiminde iflas etti. Bir mucize beklenirken İtalya'nın en zengin isimlerinden, enerji alanındaki yatırımlarıyla tanınan Vigorito Kardeşler ortaya çıktı. Oresto Vigorito başkanlık koltuğuna otururken, Ciro Vigorito kulübün altyapısının başına geçti. Kardeşlerin sihirli parmakları etkisini gösteriyordu. Cadılar şehri olarak bilinen Benevento'da sihir ortaya çıkmıştı.

Bundan yaklaşık 10 yıl sonra Serie C'de (İtalya 3. Ligi) fırtına gibi esmeye başlayan Benevento, İtalya futbol tarihine damga vurdu. 15 ayda Serie C'den Serie A'ya yükselen takım adeta bir rüyayı yaşıyordu. Serie C'de şampiyon olduktan sonra Serie B'de 4'üncü sıradan play-off'a katılan Benevento'nun rüyasının önünde sadece beş maç vardı. Spezia'yı 2-1 geçerek yarı finale kaldılar. Peruggia ile karşılaştıkları yarı finalin ilk maçını evlerinde 1-0 kazandılar. Deplasmandaki ikinci maç 1-1 bitti.Artık finaldeydiler. Carpi deplasmanındaki finalin ilk ayağı 0-0 beraberlikle kapandı. Yüreklerin güm güm attığı finalin ikinci ayağında sağ bek Lorenze Venuti'nin 32'nci dakikadaki ilk asistini Romen golcü George Puscas gol yaptığında Cigo Vigorito Stadyumu'nun tribünlerindeki 14 binden fazla sarı-kırmızılı taraftar için bayram başlamıştı.


Oreste Vigorito

Benevento tribünlerinin sevilen ismi Lorenzo Cigarri, finalin oynandığı 8 Haziran 2017'yi, "Muhteşem bir gündü. Annem ve büyükannem bile TV başında maçı izliyordu. Akşam eve geldiğimde çoğu zaman hayata küsmüş gibi duran büyükannemin elinden çıkan en muhteşem Ravioli'yi (Et, peynir, domates, pesto sos gibi farklı harçlarla hazırlanan bir tür İtalyan mantısı) yedim." diyerek anlatıyor. Stadyumda ise her yer yanıyordu. Yaklaşık 15 bin Beneventolu hayatlarının en muhteşem gününün her saniyesini doya doya yaşıyordu. Kimse tribünlerden ayrılmak istemiyordu. Ter içindeki gömleğinin kollarını sıvayan Oresto Vigorito, gazetecilere, "Kardeşimle birlikte Benevento'yu hak ettiği yere taşıyacağımızın sözünü vermiştik. Bugün iki kardeş olarak bu sözümüzü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Serie A'da yolumuza takımın teknik patronu Marco Baroni ile devam edeceğiz. Bizim Higuain ve Dybala gibi yıldızlarımız olmayacak ancak bizim takımı için her şeyini ortaya koyan bir teknik adamımız ve isimsiz kahramanlarımız olacak." dedi.

Gerçekten de öyle oldu. Napoli'nin Maradona ile şampiyonluk gören kadrosunda yer alan 54 yaşındaki Marco Baroni dışında neredeyse takımın tamamı değişti. Benevento tarihinde ilk kez Serie A'ya yükselirken, takımın başarısında rol sahibi olan çoğu kiralık oyuncuların büyük kısmı evlerine geri döndü. Attığı 21 golle Serie B'de gol kralı olan Fiorentinalı Fabio Ceravolo bu dalgada yer alan isimlerden biriydi. Playoff final maçlarında oynayan 14 oyuncudan sadece altısı kadroda kalabildi. Tam 21 oyuncu takımdan ayrıldı. Kiralıktan geri dönenler dahil kadroya 26 yeni oyuncu katıldı. Başkan Vigorito'nun kiralık stratejisi devam ediyordu. Juventus'tan kaleci Alberto Brignoli, Lazio'dan Danilo Cataldi ve Cristiano Lombardi, Sassuolo'dan Pietro Iemmello ile Newcastle'dan Achraf Lazaar'ın da aralarında bulunduğu 10 oyuncu kiralandı. Kiralık oyuncuların dışında transfere yaklaşık 23 milyon avro harcandı. Inter U19'dan stoper Andrew Gravillon için dört milyon, Perugia'dan sol bek Gianluca Di Chiara üç milyon ve Hollanda ekibi Heracles Almelo'nun golcüsü Samuel Armenteros ise iki milyon avroya Beneventolu oldu.

Başkan Vigorito'nun kiralık oyuncularla yakaladığı başarı serisi devam edecek miydi? Sezon başlangıcı bir felaketti. İtalya Kupası'nın üçüncü turunda Serie B ekibi Peruggia'ya evlerinde 4-0 mağlup olarak elendi. Paniğe gerek yok sesleri hakim olmuştu. Önemli olan kuruldukları 1929'dan beri ilk kez çıktıkları Serie A maçlarındaki performanslarıydı. Sampdoria'ya misafir oldukları ilk maçı Fabio Quagliarella'nın attığı iki golle 2-1 kaybettiler. Tek teselli maçın 15'inci dakikasında Amato Ciciretti'nin ayağından attıkları goldü. En azından gol atmayı becerebiliyoruz diye seviniyorlardı. Keşke öyle olsaydı. Tam beş hafta gol atamadılar. Yenilgiler üst üste gelince takım, kötü kaderi kabullenen kaybedenler ordusuna dönmüştü. Toplamda 10 gol yedikleri Napoli (6-0) ve Roma (4-0) maçları cesaretlerini de kırmıştı.

Tam 14 hafta boyunca karşılarına çıkan her takıma yenildiler. Artık bahis yorumcuları bile Benevento'ya doğrudan mağlubiyet yazıyordu. Kuponlarda bile makus talihleri dönmüyordu. 15'inci haftaya kadar sadece sekiz gol atmayı becerebildiler. Tam anlamıyla felaketti. Bu arada dokuzuncu haftada 3-0 kaybedilen Fiorentina maçı Marco Baroni'nin Benevento kariyerinin sonu oluyordu. Takımın başına futbolculuğunda alt liglerin ele avuca sığmayan ofansif orta sahası, Palermo'nun 38 yaşındaki genç hocası Roberto De Zerbi geliyordu. Zerbi'nin sihirli değneği yoktu. Beş maç da o kaybetti. 14 haftayı sıfır puanla geçerek Manchester United'ın 13 haftalık rekorunu kırarak, Avrupa'nın beş büyük ligindeki en kötü başlangıç rekorunun sahibi oldular. 14 mağlubiyet alarak Avrupa'nın en formsuz takımı unvanının sahibi olan Benevento'da Başkan Oreste Vigorito, takımın durumu hakkında herkesi şaşkına çeviren bir açıklama yaptı. Logosunda cadı figürü bulunan kulübün durumuna neden olarak şehrin üzerinde dolaşan kötü güçleri gösterdi. Asla pes etmeyeceklerini ve ligde kalacaklarına inandığını söyleyen Oreste Vigorito, "Asıl suçlanması gereken, bu kulübün üzerinde kara bulutların dolaşmasına neden olan kötü etkilerdir, yani cadılar. Evet, bu doğru. Batıl inançları olan biriyim," diyerek takımının kötü formunu cadılara bağladı. Benevento cadılarla özdeşleşmiş bir şehir. Lakaplarının 'stregoni' yani cadılar olmasının sebebi ise şöyle: Sabato Nehri'nin yakınında yaşayan Paganlar ve Lombardlar dini törenler düzenlerdi. Bu ritüellerde bazı kadınlar etrafta zıplayarak çığlıklar atar ve ağaçlara yılan asardı. Katolikler bu dini törenleri şeytani buldukları için Benevento'yu 'cadılar şehri' olarak andı.


Roberto De Zerbi - Marco Baroni

Sonunda 'o kutlu gün', 3 Aralık 2017 geldiğinde, Benevento'da hava bile değişmişti. Yağmur yoktu ve oldukça temiz bir İtalyan sabahına uyandılar. Sıcak ekmekler pişti. Pizzalar fırına verildi. Üzerine harika soslar dökülen makarnalar, çatal-kaşık sesleri ve şarap yudumlarıyla son yolculuklarına çıktı. Hafta içinde göreve getirilen Gennaro Gattuso'nun teknik direktör olarak ilk sınavına çıktığı maçta konuk AC Milan ilk yarıyı Giacomo Bonaventura'nın 38. dakikadaki golüyle 1-0 önde kapadı. İkinci devrenin henüz başında play-off kahramanı George Puscas ile maça denge getiren Benevento, 57. dakikada Nikola Kalinic'in golüne engel olamadı ve bir kez daha yenik duruma düştü. Mücadelenin 75. dakikasında Alessio Romagnoli'nin ikinci sarı kartı görerek oyun dışı kalmasıyla son dakikaları 10 kişi geçiren AC Milan, üstünlüğünü duraklama dakikalarına kadar sürdürdü. Ancak dakikalar 90+5'i gösterdiğinde sahneye Benevento kalecisi Alberto Brignoli çıktı. Milan üç puana çok yaklaşmıştı ki Benevento 90+4'te sol taraftan bir frikik kazandı. Son bir umut olarak kaleci Brignoli bile ileri çıktı. Atışı Cataldi kullandı ve kalabalığın arasından çok iyi yükselen Brignoli, kafayla meslektaşı Donnarumma'yı avladı ve 2-2'lik beraberliği sağladı. Brignoli'nin kariyerinde attığı ilk gol sayesinde bu sezon ilk kez bir maçı yenilmeden tamamlayan oyuncular ve tribünler çılgınlar gibi seviniyor, Milanlı oyuncular ise şok yaşıyorlardı. Benevento 14 maçlık yenilginin ardından ilk puanını Gattuso yönetimindeki Milan'a karşı 90+5'te kaleci Alberto Brignoli'nin attığı kafa golüyle aldı. Brignoli bile inanamamıştı. Maçtan sonra konuşan genç kaleci, "Mutluluğunu tarif edemem. Anlatacak kelime bile bulamıyorum. Gözlerimi kapattım, zıpladım ve golü attım." dedi.


Serie A'daki ilk golleri, Amato Ciciretto'nun ayağından geldi.

Benevento'nun ilk puanı İtalya'da son dakika gelişmesi olarak duyuruluyordu. Flaş haber olarak verilen Brignoli'nin golü dünya üstünde milyonlarca kuponu yatırmıştı. Tamam, şimdi oldu derken arka arkaya gelen üç mağlubiyet yine heveslerini kırdı. Olmuyordu... Bir türlü şeytanın bacağını kıramıyorlardı. 2017'nin son günleri artık bir şeylerin değişeceğinin habercisiydi oysa. Düşme potasının uzağında gününü gün eden Verona ekibi Chievo geldiğinde tekrar aynı duygular hissediliyordu. 2017 kötü kapanmayacaktı. Hayır, bu kadarı fazla olurdu. Sürüncemede kalan maç 64'te Marco D'Alessandro'nun asistini Massimo Coda filelere yuvarladığında kararını verdi. Bu cadılar artık çok olmuştu. İşte ilk üç puan bu golle geldi. O güzel kasabada kışın ortasında bahar havası yaşanıyordu. Fikstür de göz kırpıyordu. Futbolcuların cadıları şehre yaklaştırmamak için ciddi çabası vardı. Ancak Cenova'nın güçlü ekibi Sampdoria, donanması, topu ve tüfeğini alıp şehre gelmişti. İlk altının içinde yer alan ve UEFA Avrupa Ligi'ni kovalayan Sampdoria için tek yol galibiyetti. Unutulan tek şey aynı yoldan Benevento'nun da ilerlediğiydi.


AC Milan maçı, Benevento için adeta dönüm noktasıydı.

Bu arada kış transferinde Slovenlerin gözde takımı Maribor'un stoperi Jean-Claude Billong 2,1 milyona transfer edildi. Antalyaspor'dan kırmızı kart canavarı Sandro'nun da kadroya katılacağı söylentileri bu yazı yazılırken devam ediyordu. Eleştiri oklarının hedefi haline gelen Benevento Başkanı Oreste Vigorito ise devre arasında transfer yapacaklarını açıkladı. Vigorito, "Transfer yapacağız. Benevento, elini cebini atmamakla suçlanacak bir kulüp değil. Ayrıca transfer yapsan da kazanamayabilirsin. Ancak eğer transfer konusunda netsen transfer yaparsın. Diğer türlü parayı Afrika'ya yolla, çok daha iyi. Bizim sportif direktörümüz yok ama teknik çalışanlarımız, gözlemcilerimiz, danışmanlarımız var." diye konuştu.


Sampdoria karşılaşmasından 3-2'lik galibiyetle ayrıldılar.

Benevento cadılarının her zaman kötü planları olduğunu düşünmüyorum. Nitekim 6 Ocak Cumartesi günü cadılar bu kez yardım için Ciro Vigorito'nun üstünde süpürgeleriyle uçuyordu. Ligin ilk haftasına Benevento galibiyetiyle (2-1) başlayan Sampdoria yine galibiyet için sahaya çıktı. Bekledikleri gibi bir ilk yarı oluyordu. 45+1'de ise 24 yaşındaki hücumcu Gianluca Caprari'nin ayağından gelen golle soyunma odasına (0-1) önde gittiler. Ancak cadıların üfürdüğü nefesin etkisiyle uçan adam Massimo Coda (1-1) 69'da ortaya çıktı. Coda'nın durup duracağı yoktu. 84'te takımının ve kendisinin 2. golünü (2-1) ağlara gönderdi. O dakika eğik başlar kalktı. Coda tek başına bir şehrin başkaldırışına imza atıyordu. Gerçekten durmaya niyeti yoktu. Skor tabelasında 90+1 gözüktüğünde bu kez enfes bir ara pasıyla Enrico Brignola'ya Benevento'nun 3'üncü golünü (3-1) attırdı. Üç dakika sonra Sampdoria adına farkı azaltan golü atan Dawid Kownacki sevinmedi bile. Evet, 15 hafta tek puanı bile olmayan Benevento, 20'inci haftada yedi puanla tabelanın dibinde (20. sırada) bulunuyor. Ancak umutsuz değiller. Hemen üstlerindeki Hellas Verona ile 6 (13 puan), 18 ve 17'inci sıralardaki Crotone ve SPAL ile aralarında sekiz puan bulunuyor. Yazının başında da dediğimiz gibi bir mucizeye imza atıp bu noktadan Serie A'da kalmayı başarırlarsa gerçekten tarih yazacaklar.

BİZE ULAŞIN