Seni nasıl tanımlayalım?

Giriş Tarihi: 07.10.2017 10:47

Hepimiz hayatımızda başımıza gelen olaylar neticesinde edindiğimiz tecrübeler ve yaptığımız seçimlerle şimdiki karakterimize kavuştuk. Bununla birlikte doğuştan gelen özelliklerimizi ve toplumsal rollere sığmayan davranışlarımızı da yok sayamayız. Bir grup içerisinde gösterdiğimiz davranışlara göre analiz edilmiş kişilik tipleri ise ilk bakışta bizleri şaşırtıyor. Gerçekten kişiliklerimiz böyle sınıflandırılabilir mi bilemiyoruz ama son dönemde popülerleşen kavramları incelemeniz için sizlerle paylaşıyoruz.

Alfa karakter

Grubun lideri ve dominant karakter olarak tanımlanıyor. Bir odada en çok sesi çıkan, mizahıyla güldüren, jest ve mimikleriyle hemen fark edilen Alfa, fiziksel olarak da gösterişli diyebiliriz. Özgüveni sayesinde kolay iletişim kuran ve genelde kadınların daha çok ilgisini çeken karakter olarak tanımlanmış.

Beta karakter

Alfa'nın en yakın dostu ve gelecekteki Alfa olarak gösterilen kişilik tipi. Genel olarak, lideri destekleyici tavrının yanı sıra diğer üyelerin saygı duyduğu kişi de diyebiliriz. Başka bir grubun lideri olabilecekken burada onaylayıcı rolü üstlendiği için çok dikkat çekmiyor. Yine de diğer kişilerle arası iyi olarak gösteriliyor.

Omega karakter

Sosyal hayata ve grup mantığına çok sıcak yaklaşmaz. Alfa ile takılmaktan hoşlanmaz çünkü içten içe kendisini Alfa karakter olarak görür, sadece liderlik yapmaya cesareti yoktur. Genelde, tek başına takılmaktan hoşlanan bu tip, gizemli tutumu sebebiyle ilgi çeker ve düzenli ve gösterişsiz bir şekilde hayatına devam eder. Görev adamı tanımlamasına uyar.

Sigma karakter

Alfa kadar lider, Omega kadar cesaretsiz ya da Beta kadar onaylayıcı değildir, fakat hepsinden bazı özellikleri barındıran bir karakterdir. Manipüle etme yeteneği sayesinde sosyal çevrede sevilen karakter, liderlik ya da takipçilik ile ilgilenmez. Kendine has yaşam tarzıyla insanları çevresinde toplayabilir ve bakışları üzerine çeker. Bir grupta yer almakla ilgilenmez, saygı uyandırır.

BİZE ULAŞIN