Cansel Elçin - Hayattan Ne Öğrendim?

Oyuncu, 45

Giriş Tarihi: 04.12.2018 10:07 Güncelleme Tarihi: 04.12.2018 10:07
Yazı Cansel ELÇİN
Fotoğraf Cem TALU

"Erkek adam sabah uyanır, işine gidip çalışır,
ailesini geçindirmek için âdil şekilde para kazanır." Bu sözler Robert De Niro'nun canlandırdığı 'Günaha Davet' (A Bronx Tale) filmindeki otobüs şoförüne ait. Kötü yola düşen oğluna söylediği bu cümle insanlar tarafından sevilmenin ve saygı kazanmanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyordu.

Para kazanmak tabii ki önemli, çünkü çok şey satın alabilirsiniz, hatta sayesinde geleceği biraz olsun görebilirsiniz, ama paranın ötesinde bir şey daha var; o da hayatı anlamak, zevk almak. Bunu da ancak edindiğiniz kültürle yapabilirsiniz. Kitaplar, müzikler, filmler, tiyatrolar bedava; dil öğrenmek ve gezmek de sizin elinizde. Hayatınızdaki en değerli şey olan zamanı (paha biçilmez!) iyi kullanın.

Emekle kazanılan başarı kadar büyük bir mutluluk tanımıyorum. Parayla kazandığınız zamanı kendinize, edineceğiniz kültüre harcayın. Ancak o zaman daha çok bilgi sahibi olur ve zevk alırsınız. Ancak o zaman sizin insanlara ihtiyacınızdan çok insanların size ihtiyacı olur. Ancak o zaman sevdiklerinizle paylaştığınız zamanı değerli kılar ve mutlu olursunuz.

İşte sevgi orada. Kötü günlerinizde sizi kurtaracak tek şey bu. Sevilince seversiniz, sevince sevilirsiniz.

Zaman açısından geçmişle bugün arasında fazla değişiklik yok aslında. Belki o dönemde daha az insan olduğu için zaman biraz daha gevşekti. Bu yüzden de belki daha yaratıcıydık, sevmek için daha çok zamanımız vardı. Daha iyi olacağını düşünürdük hep, daha kötüye gidiyormuş hâlbuki.

Bu kısa hayatta kararlarımız bize yön veriyor. "Hayır" demek, "Evet" demek kadar zor. Bu seçenekler arasında doğruyu bulmak ve sizi siz yapacak karakterinizi oluşturmak için tecrübe, bilgi ve yetenek lazım.

Hayatta bildiğiniz kadarsınız.

BİZE ULAŞIN