Esquire Best of 2018 sanat: Yeni mabetler ve diğerleri

2018'i ele alsak da yılın sanat camiasında ses geiren olay, adres ve isimleri rafa kaldırılmayı değil, bir kenara not alınmayı hak ediyor.

Giriş Tarihi: 31.12.2018 08:43 Güncelleme Tarihi: 31.12.2018 08:44
Yazı Güneş UYSALEFE

Versailles Sarayı'nda 2008'de gerçekleşen Jeff Koons sergisinin yarattığı, antikalarla çağdaş sanat eserlerini yan yana sergileme trendi, anlaşılan bundan on yıl sonra dahi aynı etkileyicilikle devam ediyor; Yves Klein'ın Blenheim Palace'taki sergisi bunun en iyi örneği oldu. Nostaljinin değer kazandığı nadir adreslerden biri de, Londralı Studio Voltaire'in âdeta bir Oscar Wilde tapınağına çevirdiği galerisiydi.

Siyahi figürleri duygusal ve politik bir dille resmeden Amerikalı sanatçı Kerry James Marshall'ın bu yılın ArtReview Power 100 Listesi'nde ilk üçte yer alması oldukça manidar bir gelişmeydi. Rüştünü çoktan ispat etmiş diğer bir usta, David Hockney, 90,3 milyon dolara satılan 'Pool With Two Figures', eseriyle gerçek bir yaşayan efsaneye dönüşürken yılın yükselen yeteneği, İran asıllı Farshad Farzankia oldu. En çarpıcı disiplinlerarası işbirliği ise Wes Anderson'dan geldi. Yönetmen, bir çeşit cabinet de curiosités hazırlarcasına Viyana'daki Kunsthistoriches Museum için 'Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures' adlı serginin küratörlüğünü üstlendi. Serginin 2019 Nisan'ına kadar devam ettiğini hatırlatalım.



Geçtiğimiz yıl Abu Dabi'de açılan Louvre Müzesi'nin yarattığı heyecanın bir dengi 2018'de yaşanmadı. İskoçya'da yeni bir şubeye kavuşan Victoria & Albert Müzesi mimarisiyle konuşulurken Paris'te, Giacometti ve Henri Cartier-Bresson'a adanmış müzeler kapılarını açtı ve Musée de la Vie Romantique renovasyonunu tamamladı. Stockholm'deki adresi fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmezi olan Fotografiska ise 2018 sonunda Londra'da yeni bir üssün kapılarını açtı. New York'ta ise nüktedan ve 'ağız sulandırıcı' diyebileceğimiz bir lokasyon 'mutfak sanatları' terimini doğrular gibiydi: Pizza Müzesi!

Türkiye sınırları içinde Çanakkale'deki Troya Müzesi ve Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ören yerinin ziyarete açılmaları kayda değerdi. 70 yıllık kariyeri 2018'de Bomontiada'da açılan bir adreste müzeleştirilen ve yine bu yıl hayata gözlerini yuman değerli fotoğraf sanatçısı Ara Güler'i de sonsuz saygıyla anıyoruz.



Yves Klein'ın Blenheim Palace'taki sergisinden

BİZE ULAŞIN