Ekim: Bu ay ne okuyoruz?

Giriş Tarihi: 19.10.2018 14:57
Yazı Özge DİNÇ
Fotoğraf Deniz DOĞAN

BABİL'DEN SONRA YAŞAYACAĞIZ

Ara Güler
(Aras Yayıncılık)

Ermeniceden Çeviren: Sirvart Malhasyan

"Ara Güler'in öykülerini okudun mu?" diye başlayan konuşmaların öznesiydi bu kitap. Epeydir baskısı yoktu; Aras Yayıncılık büyük boy, kûşe kâğıtlı bir 'prestij' kitap haline getirmiş; öykülerin arasına da Ara Güler fotoğraflarını koymuş. Ara Güler önsözde "Şöyle bir göz gezdirdim, son öykümü 59 yıl önce yazmışım," diyor. Meğer fotomuhabirlikten önce başlamış öykü yazmaya. Öykülerin ortak noktası; meyhaneler, uzun boylu denizciler, yolculuklar, dalgalar, bekleyişler, uğursuzluğuna inanılan kargalar; Zweig'in denizci hikâyelerinin tadı var. Yeni baskı sayesinde "Ara Güler'in öykülerini okudun mu?" diye başlayan konuşmalarda bir cevabım olabilecek: "Okumaz olur muyum? Hele 'Bir Tuhaf Vuruşlar' ve 'Levrekler' öyküleri var ki…"


ISKARTA HAYATLAR
Zygmunt Bauman
(Can Yayınları)

Çeviren: Osman Yener

Modern hayatın ekonomik anlayışı sonucunda bazı insanların ihtiyaç fazlası, gereksiz, faydasız olduğu için merkezden dışarıda yaşaması gerektiğini 'ıskarta hayatlar' başlığında anlatmış çağımızın en büyük sosyologlarından Bauman. Tabii, buna neyin yol açtığından bahsederek ve Türkiye'yi de satır aralarında anarak. Oturduğunuz semtte olmaması gerektiğini, sizin haklarınızı da aldığını düşündüğünüz kimseler varsa okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bazen bildiklerimiz, bildiğimiz gibi olmayabiliyor.


ŞAİR EVLENMESİ
Şinasi
(Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları)


Bu kitabı listeye özellikle aldım; İş Kültür'ün kimselerin yüz vermediği Türk klasiklerini yeniden yayımlamasını kutlamak için. Şair Evlenmesi, ilk Türkçe oyunumuz; Şinasi'nin kendisi de birçok ilkleri getiren kişiydi: İlk gazeteyi kurmaktan noktalama işaretlerini ilk kez kullanmaya dek. Kitabı yayıma hazırlayan kişi, şair Refik Durbaş; Şair Evlenmesi bildiğimiz kısa ve tatlı oyun, ama kitaba alınan denemeler için bir parantez açmak isterim: Şinasi'nin ölümünü anlatan metni ilk kez okudum; ne güzel bir iş yapılmış.

SİNEMA… SİNEMA
Onat Kutlar
(Yapı Kredi Yayınları)


Eskiden sinemayla daha çok ilgileniliyormuş sanki. İkisi de memleketlim olan Ülkü Tamer'in ve Onat Kutlar'ın sinema üzerine hevesli yazıları bunu düşündürüyor. Mehmet Güreli de röportajımızda böyle söylemişti. Onat Kutlar, Türk Sinematek'in kurucularındandı; bu kitapta toplanan yazılar ve röportajlarda da evet, Bertolucci'ler de var, ama asıl derdi Türk Sineması. Eleştiriler ve önerileriyle birlikte. Tek seferde oturup okumak belki pek mümkün değil, ama sinemayla ilgilenenlerin mutlaka edinmesi gerekiyor.


21. YÜZYIL İÇİN 21 DERS
Yuval Noah Harari

(Kolektif Kitap)
Çeviren: Selin Siral

Rekortmen Homo Sapiens'ten bu yana yakından takip etmekteyiz Harari'yi. Onu bu kadar merak edilir kılan şey, sorguladıklarını tutarlı ve kolay anlaşılır bir şekilde dile getirebilmesi. Günü değerlendirmek epey zordur, Harari kovana elini sokabiliyor. Arka kapakta özetlenen konu başlıklarına bir bakın: Gerçekliği kurmacadan ayıran bir sınır kaldı mı, yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz? Özellikle de şu: Büyük Veri bizi sürekli izlerken seçme özgürlüğümüzü nasıl geri kazanabiliriz?

BİZE ULAŞIN