Tapınakların gölgesinde: Seul

Asırlık tapınaklar, binlerce yıllık ritüeller ve tüm bu kültürün gölgesinde yükselen dijital bir uygarlık. Seul, tüm zenginlikleriyle Asya kıtası gezginlerine reddedilemez bir deneyim vadediyor.

Giriş Tarihi: 05.10.2018 10:19

Yazı Arda SAYINER

Hwagyesa Tapınağı'ndaki sakinlik, inşa edildiği 1522 yılından bu yana artık aynı değil. Seul'un Gangnam Mahallesi'ndeki zengin kalabalık, Itaewon bölgesindeki gece kulüplerinden yükselen K-Pop müzik şehrin öteki ucundaki tapınağa meydan okurcasına hakimiyetini her geçen gün daha da artırıyor. Yine de halen huzur arayanların kaçış noktası olan Hwagyesa bir yüzü şehre diğer yüzü ise sonsuz bir ormana açılan masalsı bir dünya gibi. Kuzey ile güney arasında ayrılığın, teknoloji ve otomotiv devlerinin hırslı atılımlarının, popüler Batı kültürünün Uzak Doğu dünyasına enjekte edildiği bir hayatın yaşandığı Güney Kore'de tapınakların gölgesi herkes için sığınılacak bir liman. Turistler için ise başlı başına bir deneyim.

Ülke genelinde 40'ın üzerindeki konaklamaya açık tapınak, Temple Stay programı dahilinde, maneviyatı arayanlara geceliği 40 ila 55 dolar arasında değişen fiyatlarla sunuluyor. Böylesine düşük bedellerle tapınakta kalmak her ne kadar kulağa makul ve mistik gelse de içerideki dünya düşünüldüğü kadar kolay değil. Sabah 04.00'te kalkmak, hafiflik çizgisinin oldukça altına düşen porsiyonlarda beslenmek, tapınağın temizlik işlerine yardım etmek ve muazzam bir disiplin içinde davranmak herkesin harcı olmasa gerek. Bunun mükâfatı olarak monk'ların sabah ayinine katılmak, güneşin doğuşunu tarihi bir tapınakta seyretmek, sabra, şükre ve tekâmüle ilişkin meditasyon yapmak, keşişlerin geleneksel çay seremonisine eşlik etmek ise tek kelimeyle paha biçilemez deneyimler. Her yerâdeta bir film seti gibi. Kendinizi bir Brad Pitt gibi hissetmeseniz de Jean-Jacques Annaud'un yönettiği 'Tibet'te 7 Yıl' filmini aratmayacak görsellikte akıyor zaman. El boyaması ahşap tavan ve kirişler, bahçelerdeki mermer heykeller, endemik bitkiler ve ortalıkta dolaşan keşişler hayalinizdeki o film karesini kusursuzca tamamlıyor.

BİZE ULAŞIN