Kanadı kırık serçe

Eski CIA ajanı Jason Matthews’un aynı isimli roman üçlemesinden Justin Haythe’ın senaryolaştırdığı ‘Kızıl Serçe’ (Red Sparrow), komplo teorilerini ve köstebekli casus klişelerini sevenlere hitap eden bir casus-gerilim filmi.

Giriş Tarihi: 13.09.2018 09:49
Yazı Ege GÖRGÜN

Emekli olur olmaz yazdığı üç kitaplık Red Sparrow üçlemesinin ilki daha yayımlanmadan yapımcıların film haklarını satın almak için kapısına dayandığı eski CIA ajanı Jason Matthews, eserinin gördüğü ilgiden dolayı bol sıfırlı bir rakamla kesesini doldurur. Yazarına bunca para kazandırmasına karşın kitabın sinemaya uyarlanmasının ardından eleştirmenleri ikiye bölmesi açısından sancılı doğmuş bir bebek sayılır, 'Kızıl Serçe' (Red Sparrow). Filmin yönetmenliğini üstlenmesi beklenen Darren Aronofsky projeden 'Anne' filmi için çekilince David Fincher'ın da adının geçtiği bir yönetmen listesi değerlendirilir ve sonunda da film, Francis Lawrence'ın kucağına bırakılır. Başrol için Rooney Mara'ya niyet edilse de rol Jennifer Lawrence'a kısmet olur. Oyuncu kadrosunda yer alan diğer isimler ise Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Bill Camp, Jeremy Irons ve Ciarán Hinds.



Başarılı balerin Dominika Egorova, kariyerinin en önemli gösterisinde partneri tarafından sakatlanınca bale konusundaki hayalleri suya düşer. Ancak hasta annesine bakmak ve kirayı ödemek zorundadır. Rus Gizli Servisi'nde çalışan amcası Vanya, ona bir seçenek sunar. Ancak bu seçenek onun hayatını mı kurtaracaktır, yoksa başını derde mi sokacaktır; ilk bakışta pek anlaşılmayacaktır.

Rus Gizli Servisi'nde çalışan amcasının istediklerini yapan Dominika kendisini bir operasyonun içinde bulur. Karşısındakini baştan çıkararak ağzından laf almaya dayalı, 'ajan eğitimi'nin verildiği okula gönderilir. Serçe Okulu'nun hedefi, genç ve güzel casusları eğiterek önemli politik isimlere kurulacak seks tuzaklarında kullanmaktır. Dominika kendisini kanıtlamak için Rusya'daki bir köstebeğin arkadaşı olan ajan Nate Nash'i baştan çıkarıp köstebeğin adını öğrenmek zorunda kalır. İkili bir oyuna giren Dominika'nın hangi tarafı seçeceği ise filmin ana gerilim unsurlarından biri.

Bir casus filmine göre uzun sayılabilecek süresi izleyicinin sıkılmasına yol açsa da 'Kızıl Serçe', ajanlar arası ikili oyunlara ve politik gerilime odaklanan hikâyesine başarılı oyunculuklar da eklenince gerçekçi bir seyir zevki sunuyor. Özellikle Vanya Egorov karakteri dikkatle izlenmeyi hak ediyor. Rus İstihbaratı'nın en zalim karakterini canlandırmak için Putin'e su damlası kadar benzeyen Matthias Schoenaerts'ın seçilmesi ise bir tesadüf olmasa gerek.



Filmin başrolündeki Jennifer Lawrence cüretkâr sahneleriyle dikkat çekiyor.




DAVETSİZ MİSAFİR
DEAR DICTATOR
Yönetmen: Lisa Addario, Joe Syracuse Oyuncular: Michael Caine, Odeya Rush, Katie Holmes

İngiltere'ye bağlı bir ada devletinin diktatörü Anton Vincent, ülkesinde isyan baş gösterince ABD'ye sığınmaya karar verir ve soluğu ona mektuplar yazan asi genç Tatiana ve annesinin yanında alır. Diktatörün Tatiana'ya okulun sinir bozucu popüler kızlarını nasıl alt edeceğini öğretmek üzere kolları sıvaması, bir dizi komik olaya gebe olur.




PROFESSOR MARSTON AND THE WONDER WOMAN
Yönetmen: Angela Robinson Oyuncular: Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote

Psikolog Dr. William Moulton Marston yarattığı feminist süper kahraman nedeniyle eleştirilere maruz kalır, ancak bu kahraman aslında, onun yazdığı her hikâyeden daha kışkırtıcı olan karısı Elizabeth ve sevgilisi Olive ile yaşadığı üçlü aşk çemberinin gerçek hikâyesidir.

BİZE ULAŞIN