Kasabanın rüyası Les Herbiers

Fransa üçüncü liginde mücadele eden Les Herbiers, Fransa Kupası’nda finale kadar yükselerek Paris Saint Germain’in rakibi oldu. Yani, bir rüya gerçeğe dönüştü ki bunun neredeyse modern bir Davut ile Golyat hikâyesinden farkı yok. Ancak aynı sezon, takım, ligde akıl almayacak bir başarısızlığa imza atarak da adını tarihe yazdırdı!

Giriş Tarihi: 07.09.2018 12:19 Güncelleme Tarihi: 07.09.2018 12:19

Yazı Gökhan İLKER

Tam adı Les Herbiers Vendée Football olan kulüp, bundan tam 99 yıl önce, 1919'da kuruldu. Tarihine baktığımızda, alt liglerdeki birkaç dikkat çekici sezon dışında bir başarıları yok. Fransa'nın batısında kurulan kulübün kurucusu Peder Rousseau olarak anılan Katolik bir rahip. Klasik anlamda kulüp, genç erkeklerin enerjilerini şeytani işlerden uzak tutmak ve onları kiliseye çekmek üzerine kuruldu. 1947'ye kadar yapılan çeşitli birleşmeler ile Les Herbiers adını aldılar. 1975'de Fransa 4. Lig'ine katıldılar. O günden bugüne çok badireler atlatarak geçtiğimiz günlerde Fransa ve Avrupa futbol çevrelerinin en çok konuşulan takımı oldular.

Kırmızı-siyahlı takımın evi, Fransa'nın batısındaki Pays de la Lorie bölgesinde yer alan Les Herbiers kasabası. Bölge sakinleri yaşadıkları kasabaya her ne kadar şehir dese de, kasabanın nüfusu sadece 19 bin. Les Herbiers'in kendisine 80km uzaklıktaki Nantes şehriyle oldukça iyi ilişkileri var. Aynı zamanda bu şirin kasabadan Atlantik Okyanusu'na ulaşmak da en fazla bir saat sürüyor. Kasaba okyanus sahillerine gidenler için oldukça keyifli bir mola noktası olarak biliniyor. Les Herbiersliler'in büyük kısmının futbol dendiğinde aklına ilk gelen genelde FC Nantes oluyor. Ancak bu kez, kasabanın sevimli takımı gerçekten herkesin gurur duyduğu bir yapıya dönüştü, ilk kez şehirde siyah- kırmızı kumaşlar bitti.

Les Herbiers için 2107/18 sezonu iyi başlamıştı. İlk dört haftada iki galibiyet, bir beraberlik ve bir mağlubiyet ile tablonun ilk yarısında ve üst sıralarda yer alıyorlardı. 46 yaşındaki teknik adam Frédéric Reculeau için oldukça iyi zamanlardı. Ancak takım ilk dört haftadan sonra 18'inci haftaya kadar oynanan 14 maçta sadece iki galibiyet alabildi. Beş maçta elde ettikleri beraberlikle dibe çökmüşlerdi. 18 maçta toplanan 15 puan tehlike zillerinin çalmasına neden oldu. Yönetim ilk olarak Frédéric Reculeau'nun eski yardımcısı Stephane Masala'yı göreve getirdi. 16 Ocak'ta sözleşme imzalayarak göreve başlayan 41 yaşındaki Masala, takımın başına geçtikten üç gün sonra çıktığı AS Lyon-Duchere maçında galibiyet alarak oldukça iyi bir başlangıç yaptı.

Les Herbiers'in Fransa kupasında gösterdiği performans, ülkede büyük yankı uyandırdı. Bir kasaba takımının, hatta amatör lige düşen bir takımın yarattığı bu mucize, tarihe düşülen önemli bir not adeta.

Stephane Masala, tam sekiz hafta boyunca yenilmeyen, hatta deplasmanda sezonu şampiyon tamamlayan Red Star FC'yi deviren bir dönüşüm gerçekleştirdi. Bu süreçte dört galibiyet ve beraberlik aldılar. 27'nci haftada takım Masala ile ilk mağlubiyeti tattı. Bu acı mağlubiyet kısa süren hayallerin sona ermesine neden oldu. Öte yandan takım Fransa Kupası'nda oldukça iyi bir performans gösteriyordu. Tek maçlı eliminasyon sistemiyle oynanan kupa, kırmız-siyahlı ekibin adeta rehabilitasyon alanı olmuştu.

Les Herbiers, turnuvaya yedinci turdan dâhil oldu. Bu turda Balma'yı 3-0 yenen takım, sekizinci turda Romorantin'i 2-1 ile eledi. Son 32 turunda amatör Angouleme'yi 2-1 yenen takım, dokuzuncu turda yine bir alt lig takımı olan FC Saint-Lo Manche'yi aynı skorla 2-1 devirdi. Kulübün Fransa Kupası tarihindeki en büyük başarısı Son 16'ya kalmaktı. Bunun birini geçtiğimiz sezon gerçekleştirmişlerdi. Les Herbiersli oyuncular, kupada başka bir ruh haline bürünüyor, adeta 300 Spartalı gibi sahada yarını düşünmeden savaşıyordu. Son 16'daki rakipleri Fransa'nın köklü ekiplerinden AJ Auxerre oldu. Bugün Ligue 2'de mücadele eden AJ Auxerre, güçlü bir kadroya sahipti. Les Herbiers yine bir kupa maçında muhteşem oynadı. Deplasmanda maçın ikinci yarısında takımın en gözde isimleri Kévin Rocheteau, Ambroise Gboho ve kaptan Sébastien Flochon'ın ayağından atılan üç golle çeyrek finale yükseldiler. Auxerre cephesinde büyük bir şaşkınlık yaşanıyordu. Son 16'yı geçerek kulüp tarihinin en büyük başarısına imza atmışlardı.

Çeyrek finaldeki rakipleri, yine köklü bir ekip olan RC Lens oldu. Ancak ortada bir sorun vardı. Kulübün stadı Stade Massabielle'nin kapasitesi sadece 5.000'di. Gelecek seyirci sayısı düşünüldüğünde Fransa Kupası'nın Çeyrek Finali bu statta oynanamazdı. Hemen kasabanın abisi olan Nantes şehrine gidildi. FC Nantes'ın maçlarını oynadığı Stade de la Beaujoire, Les Herbiers adına çeyrek final maçına ev sahipliği yapacaktı. Çeyrek Final, Les Herbiers halkının bir top peşindeki toplu gezisinin ilkini oluşturdu. Yaklaşık 10 bin kişi 80 km ötedeki stada çoluk çocuk, yaşlı genç demeden akın etti. 21 bin 146 kişinin izlediği maç beklenildiği gibi RC Lens'in bastırdığı, Les Herbiers'in direndiği bir 90 dakikada sonlandı. Uzatmalarda kasabalı çocuklar oldukça diriydi. Hakem Mikael Lesage 120 dakikanın bitiren düdüğü çaldığında sırat köprüsünü andıran penaltılara geçildi. Les Herbiersli oyuncular penaltıları 4-2 aldığında Nantes şehir merkezi kırmızısiyah giyinmiş kasabalılarla dolmuştu. Kulüp tarihinin en önemli başarısı bir adım daha ileriye taşınmıştı.

Marsilya, Monaco, Lyon gibi devlerin elendiği kupada iki 3. Lig (National 1 Ligue) takımı yarı finale kalmıştı. PSG ve Ligue 1 ekibi Caen ile üçüncü ligden gelen Les Herbiers ile Chambly temsilcilerinin kura günü bir aradaydı. Fransa Futbol Federasyonu'nun Paris'teki merkezinde çekilen kuralar ertesi günün gazetelerinde 'adil kura' tanımlamasıyla yer alıyordu. PSG'nin rakibi Caen olurken, Les Herbiers evinde Chambly'yi ağırlayacaktı. Evinde dediysek 5.000 kişilik stadı yerine yine adres Nantes şehri olacaktı. Ne olursa olsun bir üçüncü lig takımı finaldeydi ve Fransa futbol tarihinin en özel sayfalarından biri yazılacaktı. Les Herbiers ligde Chambly'yi bir kez yenmiş, bir kere de yenilmişti. İki takım çok iyi hazırlandı. Les Herbiers artık büyük abi Nantes'ın da ilgisine mazhar olmuştu. Stade de la Beaujoire'daki maça kasabanın neredeyse tamamı hatta
ta evcil hayvanlarını bile yanlarına alarak geldi. Statta 450km'lik yolu tepen az sayıda Chambly taraftarı da vardı. Maçı izlemeye tam 34 bin 653 biletli seyirci geldi. Nantes şehri kasabaya sahip çıkmıştı. 28'de Rodrigue Bongongui'nin ortasına vuran Florian David, Herbiers'i 1-0 öne geçirdi. İlk yarı böyle kapandı. Herbiers zorluyor ama yıkamıyordu. 80'de FC Sochaux ile Ligue 1'de oynamış olan Joachim Eickmayer'in ara pasında topla buluşan Fildişi Sahili'nden Ambroise Gboho yeni adreslerinin Fransa Kupası finali olduğunu ilan etti; 2-0. Chambly maçının oynandığı 17 Nisan gecesi gerçekten rüya gibiydi. Nantes'dan kasabaya dönen 80 km'lik yol bitmedi. İnsanlar kasaba girişinde karşıladıkları takımla birlikte sabaha kadar eğlendi. Kupada, dördü deplasman olmak üzere yedi tur geçip finale gelmişlerdi. Finaldeki rakipleri, Caen'i 3-1 ile geçen PSG oldu. PSG'nin sadece kadro değeri 800 milyon avroydu. Les Herbiers'in ise en değerli futbolcusu 300 bin, takımın değeri ise dört milyon avroyu geçmiyordu. İki takımın oyuncuları arasındaki kazanç farkı resmi daha net görmemizi sağlıyordu. Les Herbiers oyuncularının aylık kazancı, Fransa'daki asgari ücret olan 2.500 avro. PSG'li futbolcuların maaş ortalaması ise 2,5 milyon avro. PSG'nin bu yılki gelirlerinin ise 542 milyon avroyu bulduğu tahmin ediliyor. Bütçesi Ligue 1 takımlarının %1'inden bile az olan Les Herbiers, finalde ülkenin en zengin takımı Paris Saint Germain ile karşılaşacaktı.

Körfez sermayesi tarafından satın alındıktan sonra Fransa futbolunu adillikten uzaklaştırdığı yönünde eleştirilen PSG'nin rakibi, aslında Paris'teki taraftarlar dışında tüm ülke tarafından destekleniyordu. Sokaktaki Fransız futbolsever Les Herbiers'i endüstriyel futbola karşı savaşan romantik bir Don Kişot'a dönüştürmüştü. PSG'nin transfer bütçesi geçtiğimiz sezon Avrupa'nın zirvesinde yer alıyordu. PSG geçtiğimiz yaz sadece Neymar için 222 milyon avro ödedi. Les Herbiers'in ortalama bütçesi ise sadece iki milyon avroydu. Ligue 1'in %19'luk televizyon geliri PSG'ye aitken, Les Herbiers'in televizyon geliri ise 50 bin avro civarında bulunuyor. Takımın hücum hattındaki Kylian Mbappe ve Edinson Cavani'nin değeri bile 180 milyon avroyu aşıyordu. Takım kaptanı Sébastien Flochon, final öncesinde kendisiyle konuşan muhabirlere içinde bulundukları durumu hâlâ idrak edemediklerini ve bunun bir rüya olmasından şüphelendiğini söylüyordu. Flochon, "Turnuvaya başlarken bir kişi böyle bir yere ulaşacağımızı söylese 'Sen benle dalga mı geçiyorsun!' derdim. Ancak şu anda o kadar mutluyum ki kendimi zor tutuyorum. Halen her şeyin bir hayal olduğunu düşünüp bazen kendimi çimdikliyorum. Kupayı alırız veya almayız önemli değil. Bizim için şu anda bulunduğumuz nokta zaten yeterli." diyordu.

Les Herbiers kasabası final günü olan 8 Mayıs'ta neredeyse tamamen Stade De France'a akmıştı.Yaklaşık 74 bin kişinin önündeki oynanan maçı Dani Alves, Thiago Motta, Cavani, Mbappe ve Angel Di Maria'lı dev PSG 2-0 kazandı. İlk yarıda Giovani Lo Celso, ikinci yarı ise Edinson Cavani'nin attığı penaltı ile 2-0 maçı kazanan PSG, kupanın bir kulpuna yapışan Les Herbiers'in elinden kupayı almıştı. Bu sonuç bekleniyordu ama tribünde ve televizyon başındaki seyircilerin büyük bölümü Les Herbiers'in kazanabilme ihtimalini sevmişti.

Kupadan lige döndüğümüzde Les Herbiers takımı yarı final sırasında ligde sondan üçüncü sırada yer alıyordu. Stephane Massala ile kupada yakalanan hava ligde devam ediyordu ancak ilk yarıdaki puan kayıplarını telafi etmek çok zordu. Yarı finalden sonra takımın ligde oynayacağı üç maç kalmıştı. Masala'nın geçtiğimiz 12 maçta sadece bir kez yenilen takımı o hafta deplasmanda Grenoble'a 1-0 yenildi. Finalden dört gün önce çıktıkları Laval karşısında 60. dakikaya kadar 2-0 mağlup oynadıkları maçı müthiş bir geri dönüşle 3-2 kazanarak savaşacağının müjdeliyordu. Ancak kupa finalindeki yıpratıcı karşılaşmanın üç gün sonrasında deplasmana giderek ligde üçüncü sırada bulunan AS Beziers'in karşısına çıktılar. Tüm kasaba, hatta Fransa'nın önemli bir kısmının radarındaki maçı Les Herbiers, inanılması güç bir sonuçla; 4-1 kaybetti. Zira 17 takımlı ligde 15'inci sırada kalarak küme düştüler. Sadece üç gün önce Fransa Kupası finalinde PSG ile oynayan takım, dördüncü lige düşmüştü.

Les Herbiers, gelecek sezonu kaderin bir cilvesi olarak final oynadığı PSG'nin yedek (reserve) takımıyla aynı ligde (Championnat National 2) geçirecek.

BİZE ULAŞIN