Elleriyle geleceği şekillendiriyor

Giriş Tarihi: 17.08.2018 10:09 Güncelleme Tarihi: 20.08.2018 09:23

Hazırlayan Emrah SAKA

Cerim Manovi. Bütün çocukların bayıldığı Lego tuğlalarının en önemli tasarımcılarından. Hatta Ninjago serisinin tasarım direktörü. Danimarka'dan dünyaya yayılan bu renkli küçük tuğlalar zaman içinde büyük yol aldı ve teknolojiyi de yakaladı. Cerim Manovi küçük bir atölye için İstanbul'daydı. Biz de artık sadece çocukları değil, babalarını da sahaya çeken bu oyuncak hakkında biraz bilgi edinmek istedik.

Esquire: Bu küçük yapım parçalarının hayatınızı değiştireceğini ne zaman anladınız?
Cerim Manovi: Çocukluğumda lego yapım parçalarıyla oynarken bunun ileride hayatımı değiştireceğinin farkında değildim. 2008 yılında LEGO® Group'ta staja başladığımda ise bunun harika bir şey olduğunu biliyordum.

ESQ: Bir model üretim sürecinde işe nasıl başlıyorsunuz?
C.M: Tüm süreç, belirlenen hedefler ve onların çerçevesiyle belirleniyor. Pek çok yetenekli insanın katılımı ve bir sürü çılgın ve komik fikirle ise yaratıcı yolculuk başlıyor.



ESQ: Yaş grubunu gözeterek mi, yoksa size verilen görevler doğrultusunda mı çalışıyorsunuz?
C.M: Çocuklar her şeyin merkezinde yer alıyor. Tasarımın çocukların gelişim aşamalarına ve o yaşta sahip oldukları becerilere uyması gerekiyor.

ESQ: Lego tasarımcısı olmak isteyenler hangi aşamalardan geçerek iş başvurusu yapmalı?
C.M: Lego tasarımcısı olmak isteyenlere, yaratıcılığa duyduğu tutkuyu takip etmelerini tavsiye edebilirim. Ancak profesyonel yaratıcılığın elde edilmesine yardımcı olan şeyin, endüstriyel tasarım, otomotiv tasarımı, mimari tasarım gibi alanlarda eğitim almak olduğunu söyleyebilirim. Hayallerinizi dinleyin; hayalleriniz gerçek olabilir.



ESQ: Şu anda üzerinde çalıştığınız modeller hakkında bilgi verir misiniz?
C.M: Bunu söyleyemem çünkü modellerin gizli tutulması gerekiyor. Bu aşamada bir tasarım direktörü olarak yetenekli ekibimi, harika modelleri tasarlamaları için bilgilendiriyorum, onlara tavsiyelerde ve geri bildirimlerde bulunuyorum. Ama bazen kendime 'cool' modeller oluşturmak için zaman ayırdığım da oluyor.

ESQ: Lego yapım parçalarının nasıl bir gelecek projesi var?
C.M: Yakın zamanda yaratıcılığı kodlamayla birleştiren Lego Boost'un lansmanını yaptık. Ayrıca AR (artırılmış gerçeklik) deneyimini yaşayabileceğiniz bir lansmanımız da oldu.

ESQ: Yaratıcılığınızı besleyecek ilhamı nasıl buluyorsunuz?
C.M: Yaratıcılık her yerde... Onu aramak yerine, onu ortaya çıkardığımızı söyleyebilirim. Yaratıcılık, insanoğlunun temel özelliği olup kendini geliştirme ve keşfetme çabasıyla bulunur. Ama hepsinden önemlisi yaratıcı olmak, nesneleri lego yapım parçası gibi yeni bir şekilde birleştirebilme yeteneğidir.

ESQ: AFOL (Adult Fan of Lego) olarak nitelendirilen yetişkin legoseverler için nasıl çalışmalarınız var?
C.M: AFOL topluluğuyla temastayız. Öncelikle tasarım departmanımızda AFOL olan pek çok tasarımcımız yer alıyor. Onları dinliyoruz ve onlarla iletişimde olmayı, birlikte etkinlikler organize etmeyi önemsiyoruz. Bizim için çok şey ifade ediyorlar, derin tutkularıyla bizim için ilham kaynağı olduklarını da söyleyebilirim. Örneğin Lego Ideas, birçok AFOL'in gerçeğe dönüşebilecek tasarımlar gönderdiği bir forumdur. AFOL topluluğumuzu seviyoruz!

BİZE ULAŞIN