Her aşk nefretle başlar

Giriş Tarihi: 22.03.2017 11:56

İnsan ilişkileri gerçekten çok garip: Birbirlerine sekiz saniye içinde âşık olabiliyorlar. Araştırmalara göre, insanlar karşısındaki kişi herhangi bir kelime etmese dahi beş saniye içinde onun hakkında genel bir fikre sahip olabiliyor. Yani bir insanın karşısındakinden hoşlanıp hoşlanmadığına, ona inanıp inanmayacağına ve hatta onunla hayatını sürdürebileceğine inanması için beş saniye yetiyor. Bütün bunlara rağmen eğer ayrılırlarsa birbirlerini unutabilmeleri içinse en az 17 ay geçmesi gerekiyor.

Yıllar önce düşürülen mendillerle iletişime geçen insanlar artık sosyal medyadan medet ummaya başladı. Bu konuda çok da haksız sayılmazlar. Düşünsenize, bir kafede ya da restoranda otururken hayatınızın geri kalanını birlikte geçirebileceğinize sizi inandıran birini gördüğünüzde ayağa kalkıp masasına gitmeye karar verseniz sizce istediğiniz yanıtı verir mi? Artık insanlar karşısındaki insanla görüşmeden önce kısa bir ön bilgi almak istiyor. Kimdir, necidir, çalışıyor mu, işi nedir? En önemlisi de, onunla bir hayat geçirilir mi? Verilen yanıtlara göre birbirlerini tartıyor ve belki bir kahve için karşı karşıya geliyorlar. İşin en gerilimli yanı da orada. Daha önce kafada oluşturulan imajın ilk buluşmada bir anda yerle bir olması işten bile değil.

Artık bunun için de bir uygulama var! Akıllı telefonların ortaya çıkmasından sonra tanıştığımız app'ler (uygulamalar) sayesinde ortak zevkler aracılığıyla bir araya gelen kullanıcılar bu kez nefretlerini konuşturabilir hale geldi.

'Hater' en yeni çöpçatan uygulaması. Teması oldukça basit. Bu kez en çok sevdiklerinizi değil, en nefret ettiklerinizi açıklıyorsunuz. Böylece sizinle benzer şeylerden hoşlanmayanlarla ya da başka bir deyişle ortak nefretlere sahip olanlarla aynı potada buluşuyorsunuz.

'Tindervari' bir uygulama olan Hater, kullanıcıya genel konularda başlıklar sunuyor. Sizin nefret ettiklerinizi saptıyor ve toplamda size duyulan nefreti de size söylüyor. Yaklaşık bir ay önce akıllı telefonlara düşen uygulama ücretsiz. Hater, bir ayda Amerika Birleşik Devletleri'nde 200 bin kullanıcıya, Almanya'da ise bir numaraya erişti. Edinilen bilgiye göre Almanlar, Hater kullandıkları için Tinder'dan uzaklaşmaya bile başlamış.

Hater'in fikir babası, Brendan Alper. Komedi yazarı olmak için bankacılık mesleğini bırakan bir adam, Brendan Alper. Yani bir başka deyişle, Hater diliyle, bankacılıktan nefret eden bir adam. Brendan, bir skeç yazarken nefret üzerine kurulan bir uygulamayı konu almış. Sonrasında ise aklına bunu bir uygulama haline getirme fikri gelmiş. Brendan Alper'ın 2006 yılında yapılan bir çalışmadan da çok etkilendiğini biliyoruz. Güney Florida Üniversitesi'nden Jennifer Bosson'ın çalışmasına göre aynı kişiden nefret etmek insanları birbirine bağlayabiliyor. Bosson, "Paylaşılan olumsuz tutumların keşfi gerçekten güçlü bir bağ sağlıyor," diyor.

Çalışma için seçilen öğrencilere formlar dağıtılıyor. Öğrencilerden bu formlarda yazılı olan profesörlerin isimlerinin yanına bir tik atarak onları sevip sevmediklerini belirtmeleri isteniyor. Deneyin sonucunda paylaşılan antipatinin içgüdüsel olarak insanları da birbirine bağladığı görülüyor.

Hater'da yaklaşık 300 bin konu başlığı var ve bu başlıklar, sürekli güncelleniyor. Dünya gündemi takip ediliyor. Ekrana gelen konu başlıklarını okuyor ve dört seçenekten birini seçerek oyluyorsunuz.

Seçenekler arasında beğenmek (like), beğenmemek (dislike), sevmek (up to love) ve nefret etmek (hate) bulunuyor. Eğer bir fi kir beyan etmeyecekseniz küçük bir parmak savurma hareketiyle başlığı es geçebiliyorsunuz. Bu noktadan sonra Hater devreye giriyor ve seçeneklerinize göre eşleşen kişilerle iletişime girmenize yardımcı oluyor. Gerisi size kalmış.

BİZE ULAŞIN