Türkiye'nin lezzet haritası
10 Mart 2016
1 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
Türkiye’nin en lezzetli kentlerini seçti. İşte ilk 10 sıradaki kentler Yemek deyince akla gelen ilk kent Gaziantep. Ama Gaziantep’in lezzetli yemekleriyle gözümüz kamaşıp, diğer lezzetli kentlerimizi görmemezlikten gelirsek Türk mutfağına büyük haksızlık yapmış oluruz.
Türkiye’nin tüm kentleri çok lezzetli. Ama bazıları birkaç adım daha önde. Zor bir seçim yapıp, Türkiye’nin en lezzetli 10 kentini belirlemeye çalıştım. Bu listeye nasıl itiraz yükseleceğini bile bile...
2 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
1) İstanbul: Lezzetin başkenti
Türk mutfağının gözbebeği. Bütün Anadolu’nun lezzetli yemeklerini bulmak mümkün. Üstelik buradaki mekânlarda, ait oldukları kentlerdeki yemeklerden daha lezzetli. Çünkü aşçıların ve ustaların en ünlüleri, malzemenin en lezzetlisi yine İstanbul’da.
Ne yemeli: En lezzetli kebaplar, yine en lezzetli pideler burada. Fasulye konusunda Rize’yle, etli ekmekte Konya’yla, kahvaltıda Van’la, dönerde Bursa’yla, hamsili yemeklerde tüm Karadeniz’le, tantunide Mersin’le, kaburgadolmasında Diyarbakır’la yarışır.
3 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
2) Antep: İpekyolu'nun bütün zenginliği
Gaziantep mutfağı gastronomimizin medarı iftiharı. İpekyolu üzerinde olduğu için kullanılan malzeme ve teknikler açısından bu kültürler köprüsünden süzülüp gelen bütün zenginliklerin biriktiği bir laboratuvar gibi.
Ne yemeli: yörenin zahmetli yemeği yuvalama en başta tadılması gereken lezzetlerden. Alinazik kebap bir başyapıt. Onun dışında fıstıklı kebap gibi diğer kebaplar, zamanı gelince taze sarmısakla yapılan lahmacun, kaymaklı katmer, bütün baklava ve sarmalar üst düzey. Bir tek küşlemeyle bile zirveye oynamaya aday bir şehir.
4 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
3) Kastamonu: Gizli hazine
Ne yemeli: pastırmalı ekmeğin mutlaka tadına bakın. Kanlıca mantarıyla yapılan yemekler çok lezzetli. Susamsız simitle yapılan tirit, tavuk suyu ve etiyle yapılan banduma sofraların baş tacı. Etli ekmek konya'nınkiyle yarışır.
Taşköprü'nün kuyu kebabı müthiş!Pek bilinmez ama kastamonu, gaziantep'le yarışacak kadar lezzetli bir kenttir. Tam 812 çeşit yemek var. Bu çeşitliliğin sebebi, aynı yemeğin, komşu kasabada başka malzemelerle pişirilmesi. Yemeğin yanı sıra kastamonu, pastırmada da yükselen bir yıldız. Çoğu kişiye göre kayseri'den daha iyi.
5 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
4) Konya: Kadim mutfak
Konya, selçuklu saraylarında şekillenen, mevlevi gelenekleriyle olgunlaşan muhteşem bir mutfağa sahip. Konyalı ateş baz-ı veli, dünyada adına anıt yaptırılan ilk aşçı. Türk mutfağından söz ederken konya'ya özel bir bölüm açmak gerekir.
Ne yemeli: bamya çorbasının tadı dillere destan. Çebiç, kuzu ciğerinin ızgarasıyla yapılıyor. Tandırda pişen kuzuysa öğle yemeğinde yeniyor. Etin yanında kuzunun yağlı suyuyla yapılan bulgur pilavı... Etli ekmek de konya'nın gururu. Fırın kebabıysa bir baş yapıt.
6 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
5) Malatya: İnsanı şaşırtan mutfak
Ne yemeli: nane soslu yoğurt çorbası bence çorbaların kralı. Bumba, keçi etli doğrama, tavşanlı yufka, nohutlu kaburga, boyun dolması, kâğıtkebabı, kayısı kebabı, kayısılı bademli pilav, erik ekşili külah dolması, kiraz yaprağı sarması...
Malatya lezzetleri say say bitmez. Malatya mutfağının lezzetinin sırrı kullanılan malzemelerin çeşitliliği: sebzenin, tahılın her türlüsü... Ama mutfağın yıldızı et. Onsuz yemek düşünülemez. Bu mutfağın baş aktörleri ev kadınları. Malzemeleri ustaca yan yana getirip, çok lezzetli yemekler yapıyorlar.
7 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
6) Kayseri: 36 çeşit mantı
Ne yemeli: mantının tadına bakmamak olmaz. Bir çeşit etli pide olan 'develi cıvıklısı'nın tadı da doyumsuz. Bazlamayla yapılan yağlama da bu kentin gururu.
Ayvalı-tahinli yaprak sarması, fırın ağzı, kâğıtta pastırma ve pehli, mutlaka tadına bakılması gereken lezzetlerKayseri mutfağı, orta anadolu'nun amiral gemisi. Un ve et kullanılarak muhteşem yemekler yapılıyor. Tabii akla hemen mantı geliyor. Tüm anadolu kentlerinde mantı yapılır ama kayseri mantısının yeri ayrı. Tam 36 çeşit mantı var. Ama mantıya takılıp, diğer yemeklere haksızlık yapmamak gerek.
8 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
7) Antakya: Ortadoğu etkisi
Ne yemeli: dillere destan humusu tatmadan dönmemek lazım bu şehirden. Lahmacun, kebaplar kadar içliköftesi de ağız sulandıran cinsten. Dibi tutmuş yoğurt, küflenmiş çökelek gibi başka yerde bulamayacağınız kendine has lezzetleri var.
Fakat hangisini tercih ederseniz edin bu ziyafeti mangalda künefeyle taçlandırmak şart.Antakya mutfağı birçok kültürün zengin ve özel bir karışımı gibi. Lübnan'da yapılan bir arap yemeğini de toros dağları'nda pişirilen bir yörük lezzetini bulmak da mümkün.
9 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
8) Afyon: Aşçıların diyarı
Aşçı denince akla hemen bolu gelse de, afyon bu konuda geri kalmıyor. Hamur, et ve sebze bu mutfağı şekillendiren üçlü. Türkiye'nin en lezzetli danaları afyon ovalarında besleniyor. Afyonlular patlıcanı çok seviyor. Bu kentte 22 çeşit patlıcan yemeği pişiriliyor.
Ne yemeli: hamurişi sevenlerdenseniz tam yerine geldiniz. Haşhaşlı börek, ocak bükmesi, patlıcan böreği, tarihin en lezzetli yemekleri arasında. Aynı kelimeleri kavurmalı patlıcan kebabı, yoğurtlu et ve işkembe kızartması için de kullanmak yanlış olmaz
10 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
9) Muğla: Ege'nin ziyafet durağı
Ne yemeli: börülceli alacapilavıyla lokum pilavının mutlaka tadına bakın. Ebegümeci kavurması, toptop köfteyi, pancar çorbasını, çiftlikkebabını, kuzu kapamayı yedikten sonra, yaşamınızın geri kalan bölümünü muğla'da geçirmeye karar verebilirsiniz. Muğla denince akla hemen tatil geliyor.
Aslında lezzetin de önemli merkezlerinden. Mutfaklarında ege'nin en keyif veren yemekleri pişiyor. Yörüklerin et geleneği, verimli ovalarda yetişen sebzeler ve muhteşem zeytinyağı bu mutfağın neden çok lezzetli olduğunun ipuçları.
11 / 11
Türkiye'nin lezzet haritası
10) Çorum: Hititlilerin mirasçısı
Çorum mutfağı hititlilerden miras. 300 çeşitten fazla yemek var. Bence çorum, 'lezzet milli takımı'nın panter kalecisi.
Ne yemeli: taze asma yaprağıyla yapılan yırtma yemeği, düşleri bile zorlayacak kadar yaratıcı. Kıymayla doldurulan kuzugöbeği mantarı dolması, ayvalı yahni, çorum köftesi, sırık kebabı ve kuru mantı da saraylara layık. Mutfağın kralıysa iskilip dolması