Gerçek ile rüyanın birbirine karıştığı filmler
''Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz ve uykuyla çevrilidir küçük hayatımız'' der Prospero ve ekler Tanpınar; ''Zihnin bazı imkansız vuzuh anları uyanık halde görülen bir rüyadan başka bir şey değildir." Peki yaşadığımız şeylerin hangisi gerçek? Gelin, bu ayrımı beyaz perde üzerinden bir bakış gerçekleştirelim. İşte gerçek ile rüyanın birbirine karıştığı filmler...
''Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz ve uykuyla çevrilidir küçük hayatımız'' der Prospero, William Shakespeare'in Fırtına oyununda. İyi bir Shakespeare okuyucusu olduğu aşikâr olan Freud, kuramının temelini oluştururken ilham almış mıdır bilinmez ancak rüyaların, günlük yaşamda doyurulamayan ilkel gereksinimlerinin yani bizleri tanımlayan arzularımızın biçim değiştirmiş hali olduğu teorisi kulağa oldukça Shakespeare'yen geliyor.
Rüyalar psikanalitik kuram ve uygulamada merkezi bir yer tutar. Psikanalitik kuram ana mecrasını, Freud'un 1905 tarihli Rüyaların Yorumu adlı eseriyle çizdi. Bastırılmış hatıralar veya farkına varamadığımız fikirlerimiz rüyalar yoluyla açığa çıkar. o yüzden rüyaların araştırılması Freud'a göre bizi ''bilinç dışına götüren kral yolu''dur.