Kültür

Beyoğlu Lezzet Rotası

Beyoğlu Lezzet Rotası

25 Mart 2024

HODAN İSTANBUL

1 / 7

HODAN İSTANBUL

Yazı Zeynep Merve Kaya

Geçtiğimiz günlerde The New York Times'ın İstanbul'daki kadın şefleri yücelten özel haberinde de yer alan Hodan şefi Çiğdem Seferoğlu, 2021'de açtığı restoranını Beyoğlu'nun en özgün mekanlarından birine dönüştürdü. Adını yerel hodan otundan alan mekan, içinde bulunduğu tarihi bina ve kocaman bahçesiyle bölgenin karmaşasından kaçmak için birebir. Çağdaşlaştırılmış Türk mutfağı sunan Hodan'ın en popüler yemekleri arasında vişne sorbeli Nar Salatası, Trüflü Tarama, Izgara Ahtapot, İspirli Kuzu gibi lezzetler bulunuyor. Üzeri gül yaprakları ve Antep fıstığı kırıklarıyla kaplı Tiramisu ise mekanın kendi deyişiyle "Hodanı Hodan yapan" tariflerin başında geliyor. Hodan'ın menüsü hem her sezon bulunabilecek tariflerden hem de mevsimsel malzemelere göre değişen tabaklardan oluşuyor. Hafta sonları sundukları efsane kahvaltı ise asla kaçırılmamalı.

NEOLOKAL

2 / 7

NEOLOKAL

Michelin Rehberi, Neolokal'i "eski ile yeni arasında bir köprü" diye tanımlıyor. Maksut Aşkar'ın Neolokal'i, yıllarca İstanbul'un en sevilen gastronomi duraklarından biri olduktan sonra Michelin Rehberi'nin ülkemize gelmesiyle birlikte ilk Michelin yıldızını da kaptı. Geçmişten gelen lezzetleri çağdaş fikirlerle birleştirmeyi başaran ünlü şef, adı üzerinde "neo-lokal" yemekleriyle Türkiye'deki her genç şefe ilham kaynağı oldu ve hala da Türk gastronomisine yön vermeye devam ediyor. Ağır Pişmiş Kuzu, Palamut, Kuzu Sırt, çok sevilen İçli Köfte… Her biri eşsiz sunumlarla masaya gelen Neolokal lezzetlerinin keyfi, Salt Galata'nın terasındaki mekanda izlenen İstanbul manzaralarıyla birleşince ikiye katlanıyor.

ASMALI CAVİT

3 / 7

ASMALI CAVİT

Asmalı Mescit sürekli değişse de, sokağın ismini taşıyan efsanevi Asmalı Cavit, Beyoğlu'nun değişmezlerinden. Müdavimi de olsanız, ilk kez gidiyor da olsanız burada her zaman aynı sıcaklıkla ve aynı kusursuz hizmetle ağırlanacağınıza emin olabilirsiniz. Klasik meyhane lezzetlerinden oluşan bir seçki sunan Asmalı Cavit; ahtapot salatası, karides güveç, yaprak ciğer gibi yemeklerde oldukça iyi. Muhteşem mezelerinin her birinden denemeniz şart ama Balık Pazarı'ndan alınan lakerdayı İstanbul'da en iyi yapan yerlerden birinin Asmali Cavit olduğunu da eklemiş olalım.

AHESTE

4 / 7

AHESTE

Pera'da bulunan Aheste, Türk, Osmanlı ve Orta Doğu esintili yemekleriyle kısa sürede müdavimler edinen hoş bir bistro. Meze ağırlıklı menüsündeki lezzetler ile ortamın rahatlığı bir araya geldiğinde, restoranın adının neden Aheste koyulduğunu da anlayabiliyorsunuz. Masanızı donatmak istiyorsanız; kuzu yürek ızgara, kalamar, levrek, barbun, topik gibi yemekleri seçebilir veya garsonunuzdan damak zevkinize göre sizin için bir seçki oluşturmasını isteyebilirsiniz.

PERA THAI

5 / 7

PERA THAI

İstanbul'da iyi veya kötü pek çok Uzak Doğu restoranı var ama bunlar içindeki Tay restoranlarının sayısı o kadar az ki. Şehrin en eskilerinden Pera Thai'nin bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri de bu. 20 yılı geride bırakan mekanda Tay mutfağının klasik yemeklerini de, egzotik baharatlarını da, ferahlatıcı özel içeceklerini de bulabiliyorsunuz. Tay usulü acılı çorbalar, Tay usulü köri yemekleri, sebzeli, karidesli veya tavuklu noodle Pad-Thai'ler bulunan menüde çok sayıda lezzetli başlangıcın yanı sıra farklı acılık derecesine sahip baharatlarla çeşnilendirilmiş et, tavuk, deniz mahsulü ve noodle yemekleri bulunuyor. Mekanın imza yemeği ise yanında batırmalık yerfıstığı soslu tavuk satay.

1924 İSTANBUL

6 / 7

1924 İSTANBUL

100 yılı aşan tarihe sahip 1924 İstanbul, kurulduğu noktada kendisinden önceki gelip geçmiş restoranların mirasını yansıtmaya devam eden, birkaç kuşaktır aynı tarifleri servis eden özel bir restoran ve etkinlik mekanı. Geçmişten izler taşıyan dekorasyonuyla içeri adım attığınız anda büründüğünüz nostajik hava, mekanın yemeklerine de yansıyor. Rus esintili menüde Borç Çorbası, kıymalı börek Piroshki, Topik, Tavuk Kievsky en sevilenlerin Doğu Avrupa lezzetlerinin başında geliyor. Rusların meşhur ballı katlı pastası Medovic ve sıcak vanilya sosuyla çatlayan çikolatadan Faberge yumurtası, 1924 İstanbul'un tatlı menüsünden not etmeniz gerekenlerden.

CUMA

7 / 7

CUMA

Çukurcuma'da tüm gün açık bir Akdeniz restoranı Cuma. Antikacılarıyla ünlü mahallenin nostaljik havasına uygun dekore edilmiş, comfort food diye nitelendirebileceğimiz sıcacık tarifler suna Cuma, sadece öğle ve akşam yemeklerinde değil kahvaltı zamanında da sıkça tercih ediliyor. Akdeniz mutfağı denince akla sadece Türkiye kıyıları değil, kanı kaynayan her Akdeniz ülkesi gelmeli. Sofistike atmosferini zengin menüsüyle birleştiren mekanda çeşitli tapas'lar, levrek ceviche, rüstik tavuk yemeklerinden tapaslara, levrek ceviche'den ravioli'lere, burgerlere uzanan geniş bir menü sunuluyor.

Daha Fazlası

James Cameron ile “DERİNLERDE”…

“Veni Vidi Mansi – Sessizliğin Yankısı” Ferit Yazıcı’dan Göç, Hafıza ve İnsanlık Üzerine Bir Heykel Sergisi

Dünyaca Ünlü Sanat Zirvesi İstanbul'da

No. 14, Bishop’s Stortford: Tarih ve Modernliğin Buluştuğu Ödüllü Bir Dönüşüm