İstanbul’da 5 Restoran Michelin Yıldızı Aldı

Restoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi, İstanbul seçkilerini açıkladı. İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı.

Giriş Tarihi: 13.10.2022 12:06

Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olan ve lüks restoranlara yıldız veren Michelin Guide, İstanbul'u 38. destinasyon olarak listesine aldıktan sonra yıldız almak için başvuranları değerlendirdi.

Seçkide yer alan restoranlardan dördü "1" Michelin Yıldızı'yla ödüllendirildi. Turk Fatih Tutak, sıra dışı mutfağı için "2" Michelin Yıldızı'yla Michelin Rehberi'nde yer aldı.

TURK FATİH TUTAK, İKİ MICHELIN YILDIZIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Avrupa Yakası'nda Şişli Bomonti semtinde yer alan TURK Fatih Tutak, tipik Türk lezzetlerini tatmak isteyen gurmeler için şef Fatih Tutak'ın ustalıkla yeniden yorumladığı modern ve sofistike bir seçim sunuyor. Uluslararası kariyerinde dünya mutfağından seçkin isimlerle omuz omuza çalışan bu yetenekli profesyonel, 2019 yılında Türkiye'ye döndü ve fine-dining restoranını açtı. Şefin imzası olan leziz, asidik ve tütsülenmiş notalar içeren mutfak oldukça samimi, titiz ve daha da önemlisi şefin bölgesine ve köklerine olan düşkünlüğünü MICHELIN REHBERİ ifade ediyor. Annesine ithafen hazırladığı meşhur mantı, tıpkı açık mutfakta yapılan tatlı servisi gibi ikonik hale gelmiş durumda.

NEOLOKAL'İN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GİRİŞİMLERİ MICHELIN YEŞİL YILDIZ İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Daha sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranları seçimlerinde vurgulamayı amaçlayan Michelin Rehberi, 2020 yılında yeni bir ödül açıklamıştı: Michelin Yeşil Yıldız. Neolokal, çevre dostu ve etik yaklaşımları sayesinde bu prestijli ödüle layık görüldü.

10 RESTAURANT BIB GOURMAND ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Michelin Rehberi kullanıcıları arasında özellikle popüler bir ayrım olan Bib Gourmand, makul fiyatlarla harika yemekler sunan restoranları öne çıkarıyor. İstanbul'da toplamda 10 mekan, sundukları mükemmel fiyat-performans dengesi açısından ödüllendirildi.

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, şunları dedi: "Michelin Rehberi İstanbul'un ilk restoran seçkisinin lansmanı, hem müfettiş ekiplerimiz hem de bu eşsiz şehir için tarihi bir an. Toplamda beş adet yıldızlı işletme de dahil olmak üzere 53 restoranla seçimimiz, kimliği ve gelenekleriyle gurur duyan, aynı zamanda dünyaya da açık olan bu yetenekli mutfağın çeşitliliğine ışık tutuyor. İstanbul her zaman önemli bir kültürel ve turistik destinasyon olmuştur; bugün Michelin Rehberi'yle hem yerel hem de uluslararası gurmelere bu şehrin aynı zamanda önemli bir gastronomi destinasyonu olduğunu göstermeyi umuyoruz."

SEÇKİYE LAYIK GÖRÜLEN RESTORANLARIN TAMAMI:

Michelin iki yıldız
Turk

Michelin bir yıldız
Neolokal
Nicole
Mikla
Araka

Michelin Yeşil Yıldız
Neolokal

Bib Gourmand
Giritli
Pandeli
Tershane
Karaköy Lokantası
Aheste
Cuma
Sade Beş Denizler Mutfağı
Alaf
Aman Da Bravo
Calipso

Tavsiye edilen
Khorasani
Deraliye
Lokanta 1741
Matbah
Ocak
Octo
Mürver
Sofyalı 9
Eleos Beyoğlu
Yeni Lokanta
Kubbeli Lounge
Çok Çok Thai
Cuma
1924 İstanbul
Topaz
Nobu
Atölye
St. Regis Brasserie
Spago
Glens
Aqua
Tatbak
Tuğra
Feriye
Banyan
Aila
Park Fora
İnari Omakase Kuruçeşme
29
Sunset Grill & Bar
Şans
Rumeli Hisarı İskele
Kiss The Frog
Calipso
Seraf
Zuma
Beyti
Azur
Kıyı
Balıkçı Kahraman

MICHELIN YILDIZI NEDİR?
Michelin Rehberi'nin yer aldığı ülkelerde her yıl açıklanan yıldızlar, kullanılan malzemelerin kalitesi, tatların uyumu, pişirme tekniklerinin ustalığı, şefin karakterinin restorana yansıması, menüde zaman içinde istikrarlı bir başarı gösterilmesi gibi unsurlar göz önüne alınarak restoranlara dağıtılıyor.

Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor.

İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.

Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan ve yemek pişirme yöntemi bir sanata dönüşen şeflerin yönettiği restoranlara layık görülüyor.

MICHELIN REHBERİ NEDİR?
Fransız araba lastiği üreticisi Michelin şirketi, seyahat edenlere kolaylık sağlamak amacıyla harita, konum, konaklama ve restoran bilgilerinin yer aldığı ilk rehberini 1900 yılında yayımladı.

1926 yılında ise restoranlara yıldız vermeye başladı.

Böylece rehberin yüksek yıldızlı restoranları "yolculuk etmeye değer" yerler olarak nitelendirilmiş oldu.

Rehber, son yıllarda iş modelini geliştirerek yeni bölgelere ve şehirlere açılmaya çalışıyor.

Ortadoğu'daki ilk rehberini bu Haziran ayında Dubai'de yayımladı.

BİZE ULAŞIN