Erciyes’te sınırsız bir deneyim

Erciyes’in en popüler kayak oteli DAS 3917, kış turizmine farklı bir boyut katıyor. Hem pistlerde hem konaklamada hem de eğlencede sınırları kaldıran DAS 3917’nin Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Şahin ile kayak keyfinin detaylarını konuştuk.

Giriş Tarihi: 17.01.2022 12:23

Röportaj Bade Çakar
Moda Editörü Tuğçe Kılınçlı
Fotoğraflar Kutup Dalgakıran

Dokuz yıldır Şahinler Holding yatırımı olan Club Megasaray'ın yönetim kurulundasınız. Aile şirketinizin turizm branşında yer almaya nasıl karar verdiniz?
Turizm alanına girmeden önce grubun farklı departmanlarında çalıştım. İç denetim departmanında çalışırken grubumuzun çoğu şirketini incelemek durumundaydım. Biz tekstil, konfeksiyon ağırlıklı bir grubuz ama turizmde büyüme düşüncemiz vardı. Dolayısıyla aileden birinin entegre olmasına karar verdik. Yolculuğum bu şekilde başlamış oldu. Otelciliğin Türkiye'de çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyoruz. Ülkemizin doğal, kültürel güzelliklerinin yanı sıra sıcakkanlı ve misafirperver insanlarımız sayesinde turizmin global arenada daha yukarılara doğru çıkacağına inanıyoruz.



DAS 3917 geçtiğimiz yıl açıldı. Nasıl bir atmosfer sunuyorsunuz burada?
Ailecek kayağı çok seviyoruz. Küçüklüğümüzden beri dünyanın farklı yerlerinde kayma şansımız oldu. Dolayısıyla, çok sevdiğimiz bu sporu Antalya'daki 30 yıllık turizm tecrübemizle birleştirmek istedik. Sonucu ise ilk yıl olmasına rağmen çok keyifli oldu. Eğlenceli Après partilerimiz; La Folie Douce, Tomorrowland Winter benzeri konseptlerden esinlendi. Çoğu otelde bulamayacağınız geniş kapsamlı yiyecek menümüz de çok konuşuldu. Sadece hamburgerimiz için aşçılarımızı çok başarılı üç, dört farklı yere yolladık. Alman Weihnachtsmarkt'larından sıcak şarap tarifleri getirdik. Berlin'in meşhur Currywurst'unu sunduk. Lokal lezzetleri kış turizminde sıkça yenilen ürünlerle birleştirdik. Örneğin trüflü parmesanlı patatese pastırma ekledik. Barımızda da uzun yıllardır bu işin en iyilerinden olan, Bodrum'un en popüler mekanlarından Sail Loft ile işbirliğine girdik. Bal kabaklı kokteylimiz herkes tarafından konuşulur oldu. Otelimize ilk girdiğiniz andan itibaren sizleri sanat eserleri karşılıyor ve kendinizi mini bir Winter Contemporary'de hissediyorsunuz. Özetle; konuklarımıza Türkiye'de, Alpler'deki klas bir butik otelin sunduğunun ötesinde, konforlu ve bir o kadar da eğlenceli bir atmosfer sunuyoruz.



Bu yılki açılış partiniz çok başarılıydı. Geri dönüşler nasıldı?
Geri dönüşler çok olumlu oldu. DAS Wintermania ve Below Zero ile hafta sonları yepyeni bir festival deneyimi sunduk misafirlerimize. Bir dahaki ne zaman olacak diye sürekli soruluyor. Mart sonunda tekrar yapacağız.



Erciyes Dağı'nda olmanın avantajları neler? Bölge adına nasıl bir fark yaratıyorsunuz?
Erciyes Dağı, Türkiye'nin en uzun pistlerine sahip, en modern tesisleri barındıran ve en önemlisi en entegre dağı. Tek bir ski pass ile dağın bir ucundan diğer ucuna kayaklarınızla ulaşabiliyorsunuz. Bir, iki günde bitiremeyeceğiniz, sıkılmayacağınız pist sayısı mevcut. Türkiye'de bunu sunan başka bir kayak merkezi yok. İlave olarak, bu sene genişlettiğimiz özel off pist rotaları ile bir kayak merkezinde olmayan guide'la kayak imkanı sağlayacağız. Bunun yanında, geçen sene de yaptığımız kar yürüyüşü aktivitesi ile konuklarımızı göl etrafından dolaştırarak, farklı tepelere çıkarıyoruz. Bunun için özel ekipmanlarla hazırladığımız rotalarımız konuklarımızı bekliyor.



Bir kayak tutkunu olarak, bu spora sizi çeken nedir?
Kayak sporunun, diğer sporlar gibi vücut sağlığına etkileri dışında, doğayla baş başa olmanın kattığı özgürlük hissi ve dinlendirici bir yanı olduğunu düşünüyorum. Özellikle bol karda dizlere kadar batarak ilerlemek apayrı bir haz veriyor insana.



Sizce bir kayak otelinin olmazsa olmazı nedir?
Bir kayak otelinin olmazsa olmazı; güzel kış konseptine uygun menü ve içeceklerinin yanı sıra kayak sonrası yapılan Après-ski etkinlikleridir. Herkesi bir araya getiren bu etkinliklerin sosyalleşme yanının çok keyifli olduğunu düşünüyorum. Tatlı bir yorgunlukla beraber, insanın ruhunu besleyen doğayla birleşmiş sohbetler… Bunun yanı sıra güzel bir dinlenme için SPA'nın önemi de ayrı.



Uzun süre yurtdışı ve yurtiçi kayak merkezlerini deneyimlemek size nasıl bir vizyon sağladı, hangi eksikliklerin farkına vardınız?
Yurtiçinde eksikliğini en çok hissettiğimiz konu, tesisleşmenin eski ve pistlerin kısa olmasıydı. İyi bir kayakçıysanız Türkiye'nin çoğu bölgesi sizi birinci günden sonra sıkar ve zorlamaz. Çoğu bölgede siyah pist diye geçenler aslında Avrupa'nın mavi ve kırmızı pistleri. Erciyes'te ise durum farklı. Hem entegre hem de çıktığınızda tek seferde dinlenmeden kolay kolay kayamayacağınız bir sürü pist var. Özellikle Hisarcık ve Hacılar Bölgesi, Alpler ayarında diyebilirim. Erciyes'in Kapadokya'ya yakınlığı ve yurtdışından, Ukrayna ve Polonya'dan direkt charter uçak şansı olması da gelen turist potansiyelini etkiledi. Havaalanından kayak merkezine ulaşmak 20-25 dakika sürüyor ve yol hiç kapanmıyor. İki şerit gidiş geliş olmak üzere geniş, adeta otoban tadında bir yol var. Bu anlamda Erciyes A.Ş. ve belediyeyi kutlamak gerekiyor. Yurtdışındaki deneyimlerimizde de en çok eğlence ve gastronominin eksikliğini gördük ve bu konuda oldukça iddialıyız. Bizden klasik bir kayak deneyimi beklemeyin.



DAS 3917, müzik, sanat, farklı spor dalları ve eğlenceyi bir araya getiriyor. Konseptinizi yaratırken neleri ön plana koydunuz?
Müzik, eğlence ve sanat bizim hayatımızın içinde önemli bir yere sahip, dolayısıyla yaptığımız işten keyif almak için bu konseptlere önem verdik. Bu sene bir sanat galerisi ile anlaştık ve sergiler açacağız. Yenilikçi bir ruhumuz var ve bu sebeple hep farklılaşmak istiyoruz. Sonuçta insanlar tatile deşarj olmak ve rutin hayatlarından çıkmak için geliyorlar. Çoğumuz senede bir, iki defa tatile çıkıyor. Bu deneyimi her anlamda maksimuma çıkararak, insanların buradan mutlu ayrılmasını istiyoruz. Otelimizi sezonluk işletmiyoruz. Erciyes Dağı'nın yol kalitesinden bahsetmiştim. Dolayısıyla, yazın çok sayıda bisiklet organizasyonu yapıyoruz. Futbol operasyonumuz var. Bunların yanına yoga, trekking ve nefes terapisi içeren retreat programları dahil ediyoruz. Avusturya'da nasıl kayak otelleri yazın bu tür şeylere yöneliyorsa, biz de burada aynısını yapmak istiyoruz. Bu tür içeriklere talebin olduğunu da görüyoruz.




Kış ve yaz turizmi birbirinden oldukça farklı. Kayak turizmi farklı zorlukları ve beklentileri barındırıyor. Konukların tek beklentisi sadece güzel bir pist değil. Siz konuklarınızın bir gününü doldurabilecek hangi aktiviteleri sunuyorsunuz?
Tesis içinde minik misafirlerimiz için ayrı, yetişkin misafirlerimiz için ayrı aktivitelerimiz var. Kar motoru, kar yürüyüşü ve kar üzerinde yaptığımız farklı birçok aktivite. Otel içinde de klasik bilardo, masa tenisi, Playstation odamız ve atari salonumuzdan ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Minik misafirlerimiz için gün boyu çocuk kulübümüzde animatörlerimiz eşliğinde aktiviteler var. Eğlenceyi onlar için de unutmadık, mini diskomuzda dans edebiliyorlar. SPA, akşam 23:00'a kadar açık olduğundan, dileyen misafirlerimiz bütün günü burada geçirebilir.



Peki, nasıl bir mutfak sunuyorsunuz?
Yemek konusunda çok iddialıyız. Sabah ve akşam açık büfemiz mevcut. Sushiden dönere, lokal Kayseri köşemizde mantıdan yağlamaya kadar gerçekten çok geniş ve lezzetli bir menümüz var. Ayrıca otel içinde 24 saat odaya veya istediğiniz yere a'la carte menüden sipariş verebiliyorsunuz. Après menümüz ise çok özel. Klasik seçeneklerin dışında çok özel ve şaşırtıcı sokak lezzetleri de var.



Türkiye'yi yurtdışındaki kayak merkezlerine rakip konuma getirmek mümkün mü? Bunun için neler yapmak gerek? Siz yurtdışı kanalına nasıl hitap ediyorsunuz?
Biz Ukrayna pazarı ile de çalışıyoruz. Kayseri'nin Kapadokya'ya yakınlığı, kayak merkezinin havaalanına yakınlığı ve Kayseri'nin sanayi şehri olması dolayısıyla Avrupa'nın birçok şehrine olan uçak bağlantısı, bölgenin geleceğinin parlak olduğuna inanmamızı sağlıyor. Türkiye'nin hizmet anlayışı zaten fark yaratıyor. Bu anlamda bir eksiğimiz yok, sadece tanıtım anlamında biraz daha fazla çalışacağız ve insanları bölgemize yönlendireceğiz. Türkiye coğrafi konumuyla bu anlamda zaten çok geniş bir nüfusa hitap ediyor. Ülkemize yaz döneminde yoğun olarak gelen Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Ortadoğu pazarındaki kitleleri kışa alıştırabiliriz.



Pandemi sürecinde kapılarınızı açarak oldukça riskli bir adım attınız ama bunun karşılığını iyi yönde aldığınızı söyleyebilir miyiz? Bu yıl, sezon konusunda beklentileriniz neler?
Pandemi maalesef hepimizin canını fazlasıyla sıktı. Uçuş yasakları, insanların tedirginliği zor dönemler yaşattı. Aşılanma oranının artması ve insanların uzun zamandır tatil yapamaması bize bu yıl artı olarak dönecek diye düşünüyoruz. Çalışanlarımızın tamamı çift aşısını tamamlamış durumda, bunun yanı sıra Turizm Bakanlığı ve TÜV SÜD'den aylık olarak sağlıklı turizm sertifikamızı alıyoruz. Bizler kurallara iyice alıştık. Kurallara dikkat ettiğimiz için sezonda sıkıntı yaşamadık. HES kodu ile check-in yapıldığından bu senenin daha kolay geçeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, daha izole, bireysel bir spor olmasından dolayı kayağın bir tık daha avantajı var.

BİZE ULAŞIN