Adamakıllı Hamburger Rehberi

Kocaman köftesi, pasta kadar lezzetli ekmeği, yarı erimiş peyniri ve birbirinden özel soslarıyla hamburger; erkeğin en sevdiği lezzetlerin başında geliyor. Hâl böyleyken, hamburgeri layıkıyla yapan bir mekâna uğramak ve işin gurme tarafıyla tanışmak şart oluyor. Sizin için, İstanbul’daki en iyi hamburgerlerin izini sürdük; mekânlara sızdık ve işin doğrusunu uzmanlarından öğrendik. Afiyet olsun...

Giriş Tarihi: 24.04.2012 13:17 Güncelleme Tarihi: 06.07.2012 15:19

Yazı ELÇİN KAÇAR

Fotoğraflar ULUÇ ÖZCÜ

Burger House Şaşkınbakkal- Chef Special ya da Burger House Special Burger'i

BURGER HOUSE, Günaydın markasıyla çıktığı yola, bir süredir yalnız devam ediyor. Ancak bu, kaliteden ve lezzetten ödün verdikleri anlamına gelmiyor. Zira mekân, Bağdat Caddesi'nin en iyi hamburgercilerinden biri olarak nam salmış durumda. Burger House'da hamburgerler, 140 ve 200 gr olmak üzere, iki seçenekli sunuluyor. "Sweetcorn" ve "Tomato Relish", mekâna özgü soslar olarak öne çıkıyor. Bunun dışında; Danimarka blue cheese mayonez, horseradish, nane gibi soslar da, mekânın ekstra lezzetleri arasında yer alıyor. Mekânın favori hamburgerleri arasında, "Chef Special" ve "Burger House Special Burger"ı sayabiliriz. Klasik hamburgerden cheeseburger'e, "Steak House Burger"den "Barbeque Burger"e kadar pek çok farklı hamburger seçeneğinin sunulduğu mekân, terası ve verandasıyla, özellikle yaz aylarında çok rağbet görüyor.

Hamburgeri nasıl yemelisiniz?

Hamburgerler bu kadar devasa boyutlarda olunca; onları, şeklini bozmadan yemek, pek de kolay olmuyor. Aşağıda sıraladığımız tüyolarla, hamburgerinizi, keyif ve afiyetle yiyebilirsiniz...

1) Kucağınıza bir peçete serin ve o peçeteyi kirletmemek için, hamburgerinizi ağzınızı mümkün olduğunca açmadan yiyin. Hamburger yerken sohbet etmeniz gerektiğini, kim söyledi?

2) Hamburgeri, iki elinizle sıkıca tutarak yiyin; yemediğiniz zamanlarda da, elinizde tutmak yerine, tabağınıza koyun.

3) Hamburgeriniz ellerinizle tutabileceğiniz boyutlardaysa, onu düşürmek gibi bir endişeniz olmasın. Hatta, diğer elinizle patates cipsinizi bile yiyebilirsiniz.

4) Hamburger, gerçekten de çok büyükse; kesilmiş ve bölünmüş bir şekilde servis edilmesini isteyin.

5) Mümkün olduğu kadar, ellerinizi kirletmeden yiyin. Peçete kullanabilirsiniz; ancak, sosa bulanan parmaklarınızı, asla yalayarak temizlemeyin.

6) Sosların tabağa dökülmesini engellemek istiyorsanız; üst kısımdaki ekmekten kurtulabilirsiniz. Böyle yaptığınız için, çevrenizdekiler tarafından eleştirileceğinizi de düşünmeyin. Ne de olsa yemek, son derece bireysel bir eylemdir.

Püf noktası - Patates kızartması

1) Süpermarketlerin donmuş gıda reyonlarında satılan, kızartılmaya hazır patateslere yüz vermeyin. Kendi patatesinizi, kendiniz yapmalısınız. Bunun için, en beyazından patatesler seçin.

2) Patatesleri, bir bıçak yardımıyla, 1 cm çapında ve 8 cm uzunluğunda kesin. Ancak, kesmiş olduğunuz patatesleri yıkamayın. Patatesin ıslanması, daha zor pişmesine neden olur. Bunun yerine, onları bir havluyla kurulayın.

3) Bir miktar zeytinyağını tavaya koyarak, ısıtmaya başlayın. Diğer taraftan da, dört diş sarımsak doğrayın. Birkaç tutam; tuz, biber, nane ve kekiği de bir tarafta bekletin.

4) Yağın ısındığına emin olduğunuzda, patatesleri tavaya atın ve tahta çatalla karıştırmaya başlayın.

5) İki dakika sonra, sarımsak tanelerini ekleyin. Patatesler altın sarısı bir renk almaya başladığında, kekik ve naneyi, patateslerin üzerine serpin. En son tuz ekin ve bir süre bekleyin.

6) Süzgeç yardımıyla, patatesleri bir tabağa alın. Beş dakika bekledikten sonra, patatesleri tekrar tavaya atın.

7) Renk, koyu sarıdan hafif kahverengiye dönüşürken; patatesleri, kepçe yardımıyla, yağı ve sarımsak taneleriyle birlikte alın.

8) En son olarak da, patatesleri, altına kâğıt peçete serili bir tabağa koyarak servis edin.

Gourmet Burger Kitchen Nişantaşı – Pesterella Burger

KANYON AVM'DEN SONRA, geçtiğimiz yıl Nişantaşı şubesini açan Gourmet Burger Kitchen'ın hamburgerleri, en az Londra'daki şubelerindekiler kadar lezzetli. Mekân, hamburgerde kullandığı ekmeği ve sosları kendi hazırlıyor. %100 Gönen danasından üretilen köfteler ise, et hâlinden köfte hâline gelene dek, 15 gün dinlendiriliyor. Menüde, tam 27 çeşit hamburger bulunuyor. Blue cheese, satay, füme chilli mayonez, sarımsaklı mayonez, ekşi krema, avokado, acı fasulye, salsa, pesto, Thai köri, Hint köri, yabanmersini, humus, cacık ve barbekü; Gourmet Burger Kitchen'daki sos menüsünün gözdeleri arasında bulunuyor. "Pesteralla Burger", "Avocado Bacon Burger" ve "Babaganoush Burger", en çok talep gören hamburgerler olarak öne çıkıyor.

BU HAMBURGERİ EVDE YAPABİLİRSİNİZ!

GBK'dan özel bir tarif
Babaganoush Burger

Malzemeler

1 adet patlıcan

2 diş sarımsak

1 adet Çarliston biberi

1 tutam maydanoz zeytinyağı

1 adet limon

1 tutam tuz, 1 tutam karabiber

relish sos (Ya da ketçap)

2 adet hamburger ekmeği

1 adet hamburger köftesi


Hazırlanışı

Lav taşında ya da mangal kömürlü ızgarada közlenen patlıcan ve Çarliston biberlerin kabukları soyulur, ardından da küçük parçalar hâlinde doğranır. Bu karışım, ince doğranan maydanoz ve diğer malzemelerle iyice karıştırılır ve "Babaganoush" sosu elde edilir. Hamburger ekmeğinin alt tabanına, bir miktar mayonez sürülür; ardından, orta pişkinlikte hamburger köftesi ilave edilir. Üzerine yaklaşık 40 gr kadar "Babaganoush" sosu eklenir. İrice bir yaprak kıvırcık salata ve domates diliminin üzerine bir miktar relish sos (Ya da ketçap.) ilave edilip, hamburgerin üzeri ekmekle kapatılır.

KİLO ALMAMAK İÇİN...

Hamburgerinizi evde yapıyorsanız; kasabınızdan, her zaman en taze eti isteyin. Yalnızca lezzete değil, sağlığınıza da önem veriyorsanız; dondurulmuş köfteler yerine, kendi köftenizi hazırlamayı tercih edin.

Beyaz ekmekten uzak durun. Yaygın olmasa da, hamburgeri, lavaş ekmeğinin arasında da yiyebilirsiniz. Unlu gıdaları tamamen kestiyseniz; hamburgeri, ekmeksiz, çatal ve bıçakla tüketebilirsiniz.

Hamburgerinizi, sebzelerle zenginleştirin. Ispanak yaprakları, domates, marul gibi sebzeler, tokluk hissinizin artmasını sağlar.

Damak tadınıza ters düşmüyorsa; dana eti yerine, hindi etini tercih edin. Zira hindi, dana etine oranla daha az kalori içerir. Kaldı ki sos ve sebzelerle süslendiği takdirde, dana ve hindi eti arasında, tat anlamında çok ciddi bir fark hissetmezsiniz.

Hamburgeri patatesle yeme alışkanlığınızdan vazgeçin. Bu, daha fazla kilo almanıza neden olacaktır.

Yanında iyi gider...

Şarap: Her ne kadar hamburger, biranın ekürisi olsa da, zaman zaman şarap da hamburgere en iyi şekilde eşlik edebiliyor. Özellikle, acı soslu bir hamburgerin üzerine içilecek bir kadeh soğuk şarap, hararetinizi almaya yardımcı olacaktır.

Bira: Kabul edelim ki, hamburgere en çok o yakışıyor! Buz gibi soğuk bira, hamburger ve çıtır çıtır patates kızartması; özellikle de sıcak yaz akşamlarının en çekici üçlüsü, bize göre!

Kola: Alkol almak istemediğinizde, içecek olarak, kola sipariş edin; tabii, yanında da bol buz istemeyi unutmayın.

BİZE ULAŞIN