Sarsmaya geliyor

Yaklaşık sekiz yıl önce ülkemizde satılmaya başlanan Audi Q7’nin yeni versiyonu ortaya çıktı. Görüntüsü daha da alımlı hâle getirilen araçta önemli teknolojik ilerlemeler bulunuyor.

Giriş Tarihi: 10.03.2015 10:49 Güncelleme Tarihi: 10.03.2015 10:51

Detroit Otomobil Fuarı'nda tanıtılan yeni Audi Q7'nin dış görünümünde ufak dokunuşlarla büyük işler başarılmış. Öyle ki tasarım çizgilerinde ufak değişiklikler yapıldığı için ilk bakışta araçta değişiklik yokmuş gibi algılanıyor. Fakat detaylara bakıldığında aracın artık daha dinamik bir görünüme kavuştuğunu, yenilikçi tasarım çizgilerinin sportifliği arttırdığını söyleyebiliriz.

İlk gelen bilgilere göre yeni Audi Q7 ciddi oranda hafifletilmiş. Benzinli motorlu versiyonun 1.970 kg, dizel motorlu Q7'nin 1.995 kg olduğu açıklandı. Yaklaşık 325kg azaltılan ağırlık sayesinde daha atak ve az yakıt harcayan bir araç haline dönüşen Audi Q7'nin kilometre başına 50 grama kadar karbondioksit emisyonunu azaltılmış. 5,05cm uzunluğa, 1,97cm genişliğe ve 1,74cm yüksekliğe sahip araç selefinden daha kısa ve dar olsa da, 2,99cm dingil mesafesi nedeniyle iç mekânda daha iyi bir yaşam alanı ve diz-baş mesafesi sunuyor. Çelik, yüksek mukavemetli ve alüminyum parçalarının yenilenmesiyle birlikte aracın %26 daha verimli hale getirildiği belirtiliyor.

Yeni Audi Q7'nin iç mekânı markanın bundan sonraki modelleri içinde önemli işaretler veriyor. Tamamen yenilenen kokpit gerçekten çok şık. Sürüş esnasında kontrol edilmesi biraz zor olan, Audi'nin bilgi ve eğlence ekranı MMI sistemi için vites kolunun birkaç cm üzerine konumlandırılan geniş alanlı TouchPad bulunuyor. Ön koltuklar spor olarak sipariş verilebiliyor, masaj ve ısıtmalı olarak tercih edilebiliyor. Yedi kişilik tasarlanan araçta sürücü koltuğu hariç tüm koltuklara bebek koltuğu da bağlanabiliyor. Üçüncü sıra koltuklara kolay geçmek ve aynı zamanda bagaj hacmini arttırmak için arka koltuklar 11cm ileri-geri hareket edebiliyor. Standart bagaj hacmi 295 litre olan aracın arka koltukları yatırıldığında 890 litrelik bir hacim ortaya çıkıyor. Ön sıra hariç tüm koltuklar katlandığındaysa bagaj hacmi 2075 litreye ulaşıyor.

İkinci jenerasyon Audi Q7'nin, ilk olarak benzinli ve dizel 3.0 litre motor seçenekleriyle satışa sunulması bekleniyor. Quattro sistemine sahip, 8 ileri tiptronic şanzımanla kombine edilen 3.0 TDI dizel ünite 272hp güç, 600Nm tork değerlerine sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 6,3 saniyede tamamlayan versiyonun 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimiyse 5,7 litre. 3.0 TFSI benzinli versiyon da 333hp güç ve 400Nm tork üretiyor. 6.1 saniyede 100 km/s hıza ulaşan modelin ortalama yakıt tüketim değeri 7.7 litre. Kısa bir süre sonra Audi Q7 e-tron quattro'nun da tanıtılması bekleniyor. Yeni Audi Q7'nin 2015 ortalarına doğru Almanya ve hemen akabinde Avrupa'da satışa sunulması hedefl eniyor. Türkiye satış tarihi ve fiyatı hakkında henüz net bilgi yok, ama aracı 2015 yılı yaz aylarında ülkemizde de görebileceğimizi tahmin ediyoruz.

Hazırlayan: Onur Akçay

BİZE ULAŞIN