75. Cannes Film Festivali Hakkında Her Şey

Bugünden itibaren dünyaca ünlü yıldızlar, dünyanın en yıldızlarla dolu film festivalinde uluslararası sinemanın bir yılını daha kutlamak için Fransız Rivierası'nda yeniden bir araya gelecek.

Giriş Tarihi: 17.05.2022 11:24 Güncelleme Tarihi: 17.05.2022 11:25

Zeynep Gürer

Fransa'nın tatil beldesi Cannes'ın güneyindeki 75. Yıllık Cannes Film Festivali, 17 Mayıs 2022 Salı günü resmen başlıyor ve sinemanın gelişimi, öne çıkan gösterimlerle yükselen filmlerin değerlerini onurlandırmak, sinemanın güzelliğini ve sanatını uluslararası ölçekte kutlamak için 28 Mayıs 2022 Cumartesi gününe kadar devam ediyor.

Festival ayrıca ünlülerin ve film yapımcılarının göz kamaştıran kıyafetlerini kırmızı halıda sergilemek için bir buluşma yeri oldu.

KİM KATILACAK?
Her zaman olduğu gibi, kırmızı halıda toplananlar arasında, diğer saygın film yapımcıları ve film endüstrisinin figürlerine ek olarak, dünyaca ünlülerin özel bir listesi var.

EN ÇOK HANGİ FİLMLER BEKLENİYOR?
Bu yıl gösterime girecek yüksek profilli film ödülleri arasında Austin Butler ve Camille Dejong'un oynadığı rock and roll kralı üzerine gerçeküstü bir biyografi olan Baz Luhrmann'ın Elvis'i ve George Miller'ın Tilda Swinton ve İdris Elba'nın oynadığı bir fantezi destanı olan Three Thousand Years of Longing yer alıyor.

Yüksek profilli bir oyuncu kadrosuyla (özellikle Kristen Stewart ve Virgo Mortensen) bir distopya-korku filmi, David Cronenberg'in Crimes of the Future da festivalde gösterilecek. Konu, şiddetli bir sentetik mutasyon geçiren bir performans sanatçısı (Mortensen) etrafında toplanıyor.

Ayrıca Hirokazu Koreeda'nın Broker'ı, Güney Kore'nin bebek kutularını konu alan Parasite'den Song Kang-ho'nun oynadığı bir drama: yeni doğanların terk edilip evlat edinilmeye ayarlandığı bir yer. Drama, 2018'de Shoplifters'daki çalışmasıyla daha önce festivalin en yüksek onuru olan Palme d'Or'a layık görülen Japon yönetmen Hirokazu Koreeda'dan geliyor.

BU YIL KİM ÖDÜLLENDİRİLECEK?
Öne çıkan filmlerde beklenen ünlüler arasında, Crimes of the Future'daki tüyler ürpertici performanslarıyla Stewart ve Mortensen ile Three Thousand Years of Longing'in başrol oyuncuları Swinton ve Elba yer alıyor. Anne Hathaway, Anthony Hopkins ve Jeremy Strong ayrıca James Gray'in tarihi draması Armageddon Time'daki başrolleriyle tanınacaklar.

Bu yılki Palme d'Or Ödülü'nün sahibine gelince, Oscar ödüllü aktör Forest Whitaker bu onuru evine götürmeye hazırlanıyor. "Otuz dört yıl önce Cannes'a ilk kez katılmak hayatımı değiştirdi ve kendimi film aracılığıyla insanlıkta bağlantı bulmaya adamakla doğru kararı verdiğime dair bana güvence verdi" dedi . Hem kendi çalışmalarımı sergilemek hem de dünyanın en büyük sanatçılarından ilham almak için bu güzel festivale geri dönmek her zaman bir ayrıcalıktır ve festivalin çok önemli 75. yıl dönümünün bir parçası olarak kutlanmaktan inanılmaz derecede onur duyuyorum."

FESTİVALİ EVDEN İZLEYEBİLİR MİYİM?
Festival, 17 Mayıs Salı gününden itibaren hem resmi web sitesi hem de uygulaması üzerinden canlı yayınlanacak.

BİZE ULAŞIN