"Sanat ve mimariden ilham alıyorum"

Farkıyla dikkatleri üzerine çeken isimlerden biri de Hasan Koca. Moda dünyasına çanta ve aksesuar koleksiyonları ile giriş yapan Koca, bugün üniseks giyim tasarımları da yapıyor.

Giriş Tarihi: 21.01.2015 14:53 Güncelleme Tarihi: 21.01.2015 14:58
Moda tasarımcılığı ve blog dünyası günden güne farklılaşıp zenginleşiyor. Tabii, ortaya çıkan işlerle isimlerin yerini korumak da bir o kadar zorlaşıyor.

Tasarım dünyasına girmeye nasıl karar verdin?

Tasarım dünyasına adım atışım aslında uzun bir süreçten geçiyor. Ressam olma hayalleri ile Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünde okumaya başladığım yıllarda keşfettiğim tasarımcılık ilgimi çekti. Dolayısıyla kariyerimi de bu yönde geliştirmek istedim. Annemin de moda eğitimi almam üzerine ısrar etmesiyle başlayan süreç benim tasarıma ve modaya olan ilgimin giderek artmasına vesile oldu. Marmara Üniversitesi moda ve tekstil bölümünü kazanmamla sektörün içine de girmiş oldum. Üniversite döneminde yaptığım aksesuar tasarımları ilgi görmeye başlayınca da son sınıftayken ilk butiğimi Tünel'de açtım.

Neden özellikle aksesuar tasarımı yapmayı tercih ettin? Aksesuar tasarımcısı olmanın farkı nedir sana göre?

Kendim için tasarladığım bir çanta arkadaş çevremde bir hayli beğenilince aksesuarlara olana bakış açım değişti. Deri materyalini sevmemin de bu alana yönelmemde çok büyük katkısı var. Deri ile oynayarak başladığım tasarım bir süre sonra uzmanlık alanım oldu diyebilirim. Ancak artık aksesuar tasarımlarının yanı sıra uniseks giyim tasarımları da yapıyorum.

Özellikle de çanta tasarımlarınla dikkat çekiyorsun, normal bir markaya göre farkın nedir sence?

Tasarımlarımda deriyi ham olarak kullanıyorum ve bunları minimum dikişle üretiyorum. Özellikle vidalarla parçaları birleştiriyorum. Minimalist ve maskülen bir tarzım var. Tasarımlarımda deriyi ham olarak kullanıyorum ve bunları minimum dikişle üretiyorum. Özellikle vidalarla parçaları birleştiriyorum. Minimalist ve maskülen bir tarzım var.

Koleksiyonlarının temasını neye göre belirliyorsun?

Dediğim gibi sezonsuz tasarımlar yapıyorum ve temalarımı oluştururken sanat ve mimariden ilham alıyorum. Mimari yapıların keskinliği ve soğukluğu; tasarımlarımın kalıp ve boyutlarının şekillenmesine katkı sağlıyor ve sanat, yapmış olduğum aksesuarların renk ve materyal kombinasyonunu oluşturmamda bana ilham veriyor.

Şık ve kaliteli bir aksesuara sahip olmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Aksesuarda benim aradığım en büyük özellik, kullanılan materyal, dikiş kalitesi ve modeli. Onun için alışveriş yaparken almak istediğiniz ürünlerin materyallerine bakın ve ona göre alışveriş yapın; materyallerden anlamıyor iseniz satış danışmanlarından ürün hakkında kesinlikle bilgi isteyin. Benim şahsi fi krim ürünlerin fi yatlarından çok kalitesine bakarak ve gardırobunuzdaki kıyafetlerinizi gözden geçirerek alışveriş yapmanız.

Kimlere hitap ediyorsun? Kimler senin tasarımlarını kullanamaz?

Aksesuarlarımın üniseks olması onları kimliksiz kılıyor. Bu yüzden hem erkekler hem de kadınlar rahatlıkla tasarımlarımı alıp kullanabiliyor.

Yeni koleksiyonundan bahsedebilir misin?

Kumaşların; derilerin üst üste gelmesiyle oluşturdukları boyut ve çizgilerle modellerin şekillerini oluşturuyoruz. Her zaman olduğu gibi maskülen bir hava esiyor.

Erkeklere aksesuar kullanımı konusunda neler tavsiye edersin?

Deri aksesuarların erkeklerin vazgeçilmezi olması gerektiğini düşünüyorum. Takı olarak; gümüş saat ve bileklikler erkek stilini tamamlayan en iyi parçalar. Bu yüzden kıyafetlerden ya da aksesuarlardan yola çıkarak kombin yapılmalı. Mat renkte aksesuar seçmeleri onların maskülen duruşlarını daha iyi gösterecektir. Erkeklerin rugan ayakkabı ve çantalardan kesinlikle uzak durmalarını öneririm.

Röportaj: Seda Karan

Fotoğraflar: Burak Teoman

BİZE ULAŞIN