Şehirde özgür kalabilen erkeklerin tasarımcısı

Giray Sepin

Giriş Tarihi: 13.01.2015 17:02 Güncelleme Tarihi: 13.01.2015 17:06

Mudo Collection'ın erkek koleksiyonlarını tasarlayan ismi olarak tanışmıştım kendisiyle. Kendi adıyla bir koleksiyon oluşturduğunu ve koleksiyonunu moda haftasında sunacağını anlatmıştı. Tasarıma yaklaşımı, modayı algılayış biçimiyle sektöre başka bir dokunuşta bulunacağı hissine kapılmıştım; yanılmamıştım.

Koleksiyonları net, üst üste giydirilerek anlatılan hikâye akıcıydı. Onun hikâyesini de dinlemek istedim. Giray Sepin, 2004 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi moda ve tekstil bölümünden birincilikle mezun oldu. Bazen katıldığınız yarışmalar hayatınızın dönüm noktalarından biri olabiliyor. Varılacak yere tam yol ileri giderken, roketleme modunu çalıştırıyor. Aynı yıl, şimdiki adı 'Koza' olan, İTKİB Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'na katıldı. 'Isolation' isimli kadın koleksiyonu, şehirlerin insanları nasıl yalnızlaştırdığını ifade eden, couture dokunuşlu bir koleksiyondu. Bu koleksiyonla Giray Sepin, yarışmada ikinci oldu. Ödülü ne para, ne de stajdı. Ödüllerin en değerlisi, eğitimdi: Floransa'daki, prestijli moda okulu Polimoda International Institute'ta bir yıl sürecek yüksek lisans eğitim programı kazanmıştı. Kaderin bir cilvesi, İtalya ne zamandır onu çağırıyordu. Liseden mezun olduğunda elinde çizimleriyle Milano'daki Domus Academy'nin kapısını çalmıştı. Yıllar sonra Floransa'da moda tasarım üzerine yüksek lisans yapmak da nasip oluyordu.

Halihazırda Ümit Ünal ile birlikte Abbate tasarım ekibinde çalışıyordu ve 2005 yılında bu eğitimi almak için Floransa'ya gitti. Döndükten sonra, Mudo Collection erkek koleksiyonu için çalışmaya başladı. Üç yıl sonra Bil's Beyaz Gömlek Projesi için gömlekler tasarladı, Can Bonomo'nun Eurovision Şarkı Yarışması fi nali için dansçı kostümleri hazırladı. Ocak 2014'te kendi markasını oluşturmaya karar verdi. Ondan üç ay sonra ise moda haftasında markasını tüm moda dünyasıyla paylaşacaktı.

"Giysilerde form önemli. Oyun misali, kurgulanabilmeli." diyor Giray Sepin, önceki koleksiyonlarını anlatırken. Sakin kumaşlarda formlarla oynadığı boyutlu tasarımlar hazırlamıştı. Koleksiyonları buram buram şehir kokuyordu. 'Yalnızlaşma, kendini kapatma' koleksiyon temalarını oluşturuyordu. İlk koleksiyonları hep kadınlar içindi. Profesyonel geçmişiyse genelde erkek üzerine yoğunlaşıyordu. Kendi markasıyla sadece erkek koleksiyonları hazırlıyor. Bunun nedenini sorduğumda, "Erkek koleksiyonu yapmak, daha heyecan verici." dedi bir çırpıda. "Daha keyifl i, daha yakın. Yapılacak çok şey var; birçoğu da yapıldı. Tam bir meydan okuma! Daha konservatif bir konu; ama bunu aşma derdindeyim." Yaptığı parçalar erkekler için gibi görünse de, kadınların ilgisi büyük. Zaten kadınların da giyebileceği parçalar tasarlamayı seviyor. "Özgür tavrı yakalamak istedim. Koleksiyonumu cinsiyetsiz ve özgür parçalardan oluşturdum." diyor.

Peki koleksiyonlarında anlattığı Giray Sepin erkeği kim? "Modayı seven, takip eden ama stilini oluşturmayı daha önemli bulan erkekler. Hayattan keyif alan, sakin ama detaylarda eğlenceli, seyahat etmeyi yerel ve gizli kalmış şeyleri keşfetmeyi seven, popüler kültüre teslim olmayan nevi şahsına münhasır, merak eden ve soran adamlar."

Giray Sepin koleksiyonlarını hazırlarken birbiriyle kolay kombinlenen parçaları kullanmayı, yaz ya da kış; mevsim ne olursa olsun üst üste giydirmeyi ve trendlerin ötesinde bir stil oluşturmayı tercih ediyor. "Ticari bir koleksiyon için trendlerin peşinden gidebilirim; ancak kendi koleksiyonumda daha özgürüm. Bu nedenle trendler içinde olmayan şeylere de koleksiyonlarımda yer veriyorum." diye açıklıyor.

Bugün, Giray Sepin, Mudo Collection baş erkek tasarımcısı ve erkek tasarım müdürü olarak görevine devam ederken bir yandan da Fashion Incube bünyesinde kendi markasını geliştiriyor. Normalinden iki katı daha fazla çalışıyor. Gecesi, gündüzü, yurtdışı fuarları, çizimleri ve üretim takibi gibi işlerin hepsiyle ilgileniyor.

Birlikte çalıştığı danışmanlar ona bir iyi bir de kötü haber vermiş. Öncelikle oluşturduğu tarzın Türkiye'ye uygun olmadığını, Türk erkeklerine ulaşmak için zamana ihtiyacı olduğunu söylemişler. İyi haberse yurtdışına açılırsa başarıyı yakalayabileceği. Giray Sepin'in yurtdışındaki erkekleri yakalamada da daha kolay adımlar atabileceği aşikâr. Ancak Türk erkeklerini yakalamada önemli ve stratejik adımlar atabileceğini düşünüyor. Onları daha cesur bir tarza alıştırabileceği görüşünde. En azından buna zaman ve emek harcamaya hazır. Başaracağına eminim.

Yazı: Serhat Şengül

BİZE ULAŞIN