Ranger Efsanesi

İngiliz Kuzey Grönland Seferi’nin 70. yılı şerefine, TUDOR Ranger modelini sunuyor, Calibre MT5402 imalatıyla, 39 milimetre kılıfı ve hızlı ayar sistemli tokasıyla tamamlanan bu cesur maceranın ruhunu kutlayan bir saat.

Giriş Tarihi: 12.07.2022 13:20

İngiliz Kuzey Grönland Seferi, Londra'da Thames kıyısında bir bölge olan Deptford'dan, iki yıllık bilimsel bir görev için Grönland'a buz tabakalarını incelemeye yola çıktığında tarih 8 Temmuz 1952'ydi. TUDOR'un hem otomatik hem su geçirmez olan ilk saati tahsis edilmiş olan ekip üyeleri -başta İngiliz bilim insanları ve denizcileri olmak üzere- çeşitli bölgelerde derinlemesine glasyolojik ve sismik araştırmalar gerçekleştirdi. TUDOR, ekip üyelerinden ekstrem koşullarda da takılabilecek 30 Oyster Prince modeli için performans verisi toplamasını da rica etti. Ranger serisi en son eklenen ürünüyle, en yeni saat yapım teknolojisini ve tarihsel estetiğin uygun fiyatlı bir kombinasyonunu sunarak, arktik keşif öncülerinin maceracı ruhunu kutluyor.



RANGER EFSANESİ
Ranger isminin tarihi, İngiliz Kuzey Grönland Gezisinden çok daha eskiye dayanıyor. 1952'den 1954'e kadar kullanılan TUDOR saatlerinin kadranlarında hiçbir zaman bu ibare yer almasa da, daha sonraki Ranger modelleri bu süre zarfında TUDOR'da doğan keşif saati konseptini sürdürmüştür.

BİR TAKIM SAATİNİN RUHU
Yeni Ranger modeli, tarih boyunca temeli atılmış estetik standartlarını -özellikle 3,6,9 ve 12'deki Arabik rakamlı kadranları- gözetirken aynı zamanda son teknolojiye sahip unsurları da dahil ediyor. Bunlardan en önemlileri; yüksek performanslı Calibre imalatı ve TUDOR "T-fit" hızlı ayarlanmalı sistemli tokası olarak sayılabilir. TUDOR koleksiyonu içinde, İngiliz Kuzey Grönland gezisi üyelerinin Oyster Prince saatlerini kullanmalarıyla başlayan gezi saati geleneği sürüyor. Bu gelenek, dayanıklı, pratik ve uygun fiyatlı bir enstrüman geleneğini de temsil ediyor.

Bu işlevsel mirası yansıtmak için, Ranger'ın 39-milimetre kasası ve bileziği saten fırçalanmış olup, tamamı mat bir görünüm oluşturarak bir "takım saati" nin en saf ruhunu yansıtmaktadır. Ancak, çerçevenin iç kenarı gibi bazı parçalar, kasanın çizgilerini düzleştirmek için düzeltilmiştir. Kadrana gelirsek, dikkatli bakan bir göz, tarihsel etkinin bir detayı olan parlak materyale boyanmış saat ivmelerini fark edecektir. Bej rengi, damarlı ve mat siyah kadranıyla mükemmel bir kontrast yaratıyor ve TUDOR kalkan logosu ve yazılarıyla uyum sağlıyor. Saat ibresi için yuvarlak ve saniye ibresi için köşeli hatları olan ok şeklindeki ibreleri ve saniye ibresinin bordo rengiyle kattığı yenilikçi dokunuşu Ranger estetiğinin özelliklerindendir.

CALIBRE MT5402 MEKANİZMASI
Ranger modeli Calibre MT5402 imalatı donanımına sahiptir. Üretimi; ürünün dayanıklılığı, uzun süre kullanımı, güvenilirliği ve iki sabitleme noktasına sahip çapraz bir köprü tarafından sabit tutulan değişken- atalet dengesi sebebiyle hassaslığından emin olarak tasarlandı. Bu denge ve manyetik olmayan silikon denge yayı sayesinde, Calibre MT5402 mekanizması, İsviçre Resmi Kronometre Test Enstitüsü (COSC) tarafından, performansıyla bu enstitünün belirlediği standartların da üstüne çıkarak, kronometre sertifikası aldı. Hatta, COSC bir saate ortalama -4 ve +6 arasında bir hata payı tanırken TUDOR , tamamen kurulumu yapıldıktan sonra -2 ve +4 aralığında kalıyor.
Bir başka dikkat çeken özelliği ise Calibre MT5402 mekanizmasının güç rezervinin "hafta sonu-dayanıklı" olması, yani kullanıcının Cuma akşamı saatini çıkarıp Pazartesi sabahı geri taktığında tekrardan ayarlamasına gerek kalmayan bir sistem.

JAKARLI, ÇELİK VEYA HİBRİT BİLEKLİK
Kumaş kayış, 2010 yılında onu ürünleriyle birlikte sunan ilk saat markalarından biri olan TUDOR'un ayırt edici özelliklerinden biridir. Fransa'nın St- Etienne bölgesindeki Julien Faure firması tarafından 19. Yüzyıl jakarlı dokuma tezgahlarında geleneksel yöntemler kullanılarak dokunan bilekliklerin üretim kalitesi ve bilekteki konforu benzersizdir. 2020'de TUDOR, 150 yıllık Julien Faure firması ile olan iş birliğinin 10. yılını kutladı. Bu ortaklık, ustalar tarafından oluşturulan bir kumaş kayışla üretilen ilk model olan Heritage Chrono'nun Basel World 2010'da piyasaya sürülmesiyle başladı.

Ranger modeli için, TUDOR zeytin yeşili ve üstüne ustalar tarafından iki kırmızı bir bej çizgi dokunmuş bir bileklik modeli tercih ediyor.

Ranger'ın ayrıca hızlı uzunluk ayarı sistemli TUDOR "T-fit" toka ile birlikte tamamen saten fırçalanmış çelik bilezik seçeneği de mevcut. Kullanımı kolay, başka bir alet gerektirmeyen ve 5 farklı pozisyon sunan bu pratik sistem TUDOR kullanıcılarının 8 mmlik bir ayar mesafesi içinde anlık ve hassas bir şekilde bileziklerini ayarlamalarına olanak sağlıyor.

Sonunda, doğal kauçuk ve kumaş benzeri dokulu siyah deriden, bej üst dikişli ve katlanır tokalı üçüncü bir bilezik seçeneği de sunuluyor.

SAHA TESTLERİ
İngiliz Kuzey Grönland Gezisi TUDOR ve saatleri için ufuk açıcı bir anı temsil ediyor. Hatta, bu marka tarafından uygulanan uzun vadeli, gerçek hayat koşulları altında gerçekleştirilen ilk testlerden biriydi. Gezi üyeleri Oyster Prince saatlerinin netliğini, BBC'nin yaydığı saatlik sinyallerle karşılaştırarak gözlemledi ve özel olarak bu amaçla onlara tahsis edilmiş defterlerine kaydettiler. Beklenen sıcaklıkların ışığında, bu proje için gönderilen TUDOR saatler "arktik yağ" ile özel olarak yağlanmıştır ve saatlerin parkaların kollarına takılabilmesi için bileklik uzantıları eklenmiştir. Grönland'dan dönüş sonrası, gezi üyelerinden biri, markanın arşivinde saklanan, TUDOR'a yazdığı mektuplardan bir tanesinde, saatinin "olağanüstü doğruluğunu koruduğunu" ve "zaman zaman elle kurulması gerektiğini" belirtmiştir.

Saatin ekstrem koşullarda ve sahada profesyoneller tarafından değerlendirildiği "Mahvetme denemesi" de denilen bu deney yaklaşımı, TUDOR'a, 1952'de çıkan ilk büyük ölçülü reklam kampanyası için tema fikrini verdi. Böyle bir deney, markanın birçok saatinin geliştirilmesine yön verdi. Sağlamlık kavramı, özellikle sonraki yıllar boyunca verdiği mesajlardan da görebileceğimiz gibi, TUDOR felsefesinin kalbinde yer aldı, prestij ve statü konularından ziyade her zaman zor koşullar altında sergilediği teknik performansa odaklandı.

BİZE ULAŞIN