Tam 100 bin yıl hiç şaşmayan saat

Enerjisini güneş ışığından alıyor, zamanı GPS uydularıyla ayarlıyor. bataryası bitmiyor, 100 bin yıl şaşmıyor. Üstelik arka kısmında büyük tenis oyuncusu Novak Djokoviç’in imzası var.

Giriş Tarihi: 13.12.2017 15:38 Güncelleme Tarihi: 13.12.2017 15:39

Yazı: Özge DİNÇ

İlk saat Mısırlılar tarafından üretilmişti ve bir Güneş saatiydi. Zamanı Güneş'in konumuyla görmeyi sağlıyordu. Seiko'nun Astron GPS Solar'ı ise binlerce yıl sonra zamanı ölçmede Güneş enerjisini kullanarak yeni bir devrim yarattı.

Seiko, ilk kez 25 Aralık 1969'da Quartz Astron'la dünyayı quartz saatlerle tanıştırmıştı. Sonraki adımı ise ilk quartz saatin ismini alan dünyanın ilk GPS Solar saati Astron GPS Solar'ı geliştirmek oldu.

Astron GPS Solar saatler, 20 bin km uzaklıktaki GPS uydularına GPS alıcısıyla bağlanarak bulunduğumuz zaman dilimini, saati ve takvimi saniyeler içerisinde belirliyor. Sözgelimi İstanbul'dan Çin'e gittiğinizde saatiniz bir tuşla konumunuzu buluyor ve 6 saniye içerisinde yerel zamanı göstermeye başlıyor. Bunun dışında da günde bir kez GPS uyduları aracılığıyla saat bilgisini alarak hassasiyetini yeniliyor. Saatlerde GPS sinyallerinin durumunu, 10 yönündeki göstergede görmek mümkün. Saatin diğer özelliği ise enerjisini Güneş enerjisi dahil herhangi bir ışıktan sağlaması; yani bataryasının asla tükenmemesi.

Seiko'nun yıllar süren araştırmalarla geliştirdiği ve 100'den fazla patente sahip olan Astron Solar serisi, taleplere uygun olarak Kronograf, Dual-Time ve Dünya Saati gibi komplikasyonlarla genişledi. Bu saatlere ekim ayı itibarıyla büyük tarih göstergeli modellerle '8x42 Koleksiyonu' da eklendi.

Büyük tarih göstergeli saatlerde, 8x42 kalibre bulunuyor ve bu kalibre, diğer GPS Solar saatler gibi, ışığın gücü ve GPS alıcılarıyla saati saniyeler içinde yerel saate ayarlıyor. Tarih penceresi, ince ibreler, Roma rakamlı kadran ve parlak yüzey ise saate seyahatler kadar davetlerde de tercih edilebilecek kadar şık bir görünüm kazandırmış. 8x42 Koleksiyonu'nda dört çelik ve üç titanyum model bulunuyor. Saatlerde, sert kaplamayla çizilmezlik özelliği artırılmış seramik bezel ve safir cam kullanılmış.

NOVAK DJOKOVIC LIMITED EDITION

8x42 kalibre, dünyanın en önemli sporcularından birinin onuruna üretilen özel bir modele de güç vermiş. Seiko, 2014'ten bu yana marka elçisi olan Novak Djokovic'in, 2016 Fransa Açık Tenis Turnuvası'nı ve dört şampiyonluğu aynı anda kazanarak teniste en prestijli konum olan Grand Slam'a sahip olan az sayıda tenis oyuncusundan biri olma başarısını Novak Djokovic Limited Edition'la kutladı.

600'den fazla galibiyeti olan, 'Grand Slam kazanan ilk Sırp tenis oyuncusu' unvanına sahip Djokovic, tenisin ilk sıralardaki yıldızı. Bu sebeple saatte Djokovic'in tenis tutkusunu yansıtan detaylar kullanılmış: Tenis organizasyonlarına ev sahipliği yapan Londra, Paris, Melbourne ve New York, bezelde sarı ile vurgulanmış. Kadranın çizgili deseni ise çim tenis kortundan ilham almış. İkinci saat göstergesinde tenis skorları olan 'Love, 15,30,40' yazılmış.

Saati dayanıklı kılmak için bezel zirkonya seramikten üretilmiş, kayışta ise güçlü ve esnek bir hammadde olan silikon seçilmiş. Saat, 100 bin yıl hiç şaşmıyor.

Novak Djokovic Limited Edition için üretilen limitli 5.000 saatin her biri özel seri numarasına sahip ve kasa arkasında Novak Djokovic'in imzası bulunuyor. Marka, Djokovic'le işbirliğini ise şu hoş cümlelerle anlatıyor: "Novak'a maçlarını kazanmasında yardımcı olamayız ama zamanını doğru yönetmede yardımcı olabiliriz. Novak'ın dünyayı dolaşırken saatini en az 60 kez ayarlaması gerekecekti. Novak, Astron ile yoğun seyahat programında artık tek bir düğmeye basarak saatinin doğru zamanı göstereceğini biliyor."

BİZE ULAŞIN