En güzel konsept: Renault Trezor

Markaların gelecekteki vizyonunu yansıtan konsept araçlar, tasarım ve teknoloji açısından doyurucu olmalı, önemli ipuçları vermeli. İşte onlardan biri; Renault TREZOR.

Giriş Tarihi: 14.03.2017 12:24

Yazı: Onur AKÇAY

Bazı konsept araçlar tam bir hayal kırıklığı oluyor. Çünkü markanın geleceğine dair bir şeyler söylemeyen, ileriki yıllarda üretilecek araçlara gönderme yapmayan, sadece değişik bir görüntü amacıyla üretilen modellerle karşılaşıyoruz. Hal böyle olunca sadece sergilendikleri fuar alanında ilgi çeken bir görüntü olarak tarihe karışıyorlar, ama tarihte kendilerine bir yer bulamıyorlar. Nedeni basit! Hak etmiyorlar. Günün birinde markanın genel merkezini, tasarım atölyesini veya müzesini ziyaret ettiğinizde yıllar önce konsept olarak tanıtılan aracın izine bile rastlayamıyorsunuz. Sadece dikkat çekmek amacıyla tasarlanan, kapıları kilitli, iç mekanı gözükmesin diye camları karartılmış sözde konseptlere inat Renault'dan çok güzel bir konsept araç modeli geldi: Renault TREZOR.

"Konsept gibi konsept!" dedirten araç gerçekten çok güzel ve bunu sadece ben söylemiyorum. Paris'te düzenlenen 32. Festival Automobile International, Renault TREZOR'u "2016'nın En Güzel Konsept Otomobili" seçti. Aracın fotoğrafl arını ilk gördüğümde çok etkilendim, hemen detaylarını inceledim ve geleceğe dair bir şeyler söylüyor mu kontrol ettim. En önemli cevabı da aracın teknik ve tasarım detaylarında değil, Renault Tasarım Direktörü Laurens van den Acker'ın açıklamalarında buldum: "TREZOR'un taşıdığı güçlü ve duygu dolu hatlar, gelecekteki modellerimize ilişkin tasarım ve teknoloji konusunda ipuçları veriyor. Ayrıca yakın zamanda gözler önüne serilecek olan yeni bir Renault konsept otomobiller döngüsünün de başlangıcını oluşturuyor."

Aslında bu açıklamalardan sonra çok fazla yazıp çizmeye gerek yok. Önceki satırlarda bahsettiğim konsept gibi konsept tanımı bu açıklama nedeniyle Renault TREZOR'a çok yakışıyor. Ödülü veren jüride benimle aynı fikirde ki, Festival Automobile International Başkanı Rémi Depoix duygularıma şöyle tercüman oluyor; "TREZOR, bir konsept otomobile verilebilecek en somut örnek. Bizler de tasarımı ve detaylara verilen önem arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. TREZOR'un, Renault'nun gelecekteki modellerine ilham verecek hassas bir yaratıcı çalışma olduğunu düşünüyoruz."

İşte bu kadar! Ödülü aldı, çünkü Renault TREZOR, gelecekteki Renault modellerine ait tasarım ve teknoloji ipuçlarını taşıyan yüzde yüz elektrikli bir GT. Renault'nun gelecekteki modellerinin iç ve dış tasarımı, TREZOR'un DNA'sından ilham alacak ve çizgileri daha akıcı ve daha olgun hale gelecek.

BİZE ULAŞIN