Güldüren kadınlar

Komedyenleri kadınlar ve erkekler diye ayırmak kulağa pek hoş gelmiyor, ancak yıllardır süregelmiş “Komedyen dediğin erkek olur.” ön yargısını yıkmak için böyle başlamakta fayda var. Üstelik peşine düştüğümüz “Yeni nesil neye gülüyor?” sorusuna cevaben böyle bir başlangıç yapmak da bir açıdan mantıklı çünkü günümüzde en büyük yenilik kadın komedyen sayısındaki artış.

Giriş Tarihi: 30.09.2017 11:23 Güncelleme Tarihi: 30.09.2017 11:24

Evet, kadın komedyenler var, gerçekten çok komikler ve her geçen gün de sayıları artıyor. "Kadından komedyen olmaz." algısını kırmaya çalışan ilk isimlerden biri Joan Rivers, ki kendisini 2014 yılında 81 yaşındayken kaybettik, erkek egemen alanda bir hayli yalnızdı. Seksist ayrımcılık, kadın olmak gibi meseleleri sert bir üslupla anlatan komedyen; günümüzde bu konuda şaka yapan birçok kadının öncüsü. Stand-up'çı ve bol ödüllü skeç programı Inside Amy Schumer'ın yaratıcısı Amy Schumer, seksist ayrımcılık dışında kadın cinselliğini de odağa yerleştiriyor. Schumer, aynı işi yapan kadınların erkeklere göre daha az ücret almasına karşı çıkan politik de bir komedyen. Schumer dışında Netflix'teki Baby Cobra gösterisiyle dikkat çeken Ali Wong çalışan kadın ile ev hanımı algılarımızı sarsıyor. Yedi aylık hamileyken karnında bebeğiyle sahneye çıkan Ali Wong'un Baby Cobra gösterisindeki enerjisi takdiri hak ediyor. Yine başarılı yazar ve komedyen Jen Kirkman'ın 40'ların başındaki bir kadın olarak yaşadıkları şakalarına malzeme oluyor. Yine 'depresif kadın' imajını farklı tarzı ve ses kullanma becerisiyle sunan Maria Bamford'u da bu listede anmak gerekiyor. Bamford, sahnelerin gördüğü en sıradışı kadınlardan biri. Son yıllara dek, erkeklerin at koşturduğu sahnelerde kadınları görmek, 'kadın hikâyeleri'ndeki keşfedilmemiş sayısız şakayla da karşılaşmamıza imkân tanıyor.

Amy Schumer / Yaş: 36

Başka: The Girl with the Lower Tattoo isimli kitabı ABD'de en çok satanlar arasına girdi.

Şaka: "Sarhoş olup da hatırlamadığın şeyler hep kötü şeyler. Sarhoş oldum, evet; ama bir sabah bile uyanıp şöyle demedim: 'Bu pilates matının burada ne işi var ya?"

Ali Wong / Yaş:35

Başka: 'American Housewife' dizisinde Doris'i canlandırıyor.

Şaka: "Bir gün rol gereği soyunmam gerekirse, fit olmak isterim. O kadar ki, kimse 'Cesur kadınmış.' demesin."

Jen Kirkman / Yaş: 42

Başka: Funny or Die'ın 'Drunk History' serisinde seslendirme yaptı.

Şaka: "Anne olmak istemiyorum. Ancak kolayca baba olabilirim. Beş yaşındaki çocuğum "Baba, dışarı çıkabilir miyim?" dediğinde, "Bilmem. Git anana sor." derim. Bunu yapabilirim."

Maria Bamford / Yaş:46

Başka: 2016 yılında tam 76 filmde oynadı.

Şaka: "Yaz için zayıflamanın 30 yolu... Bir, az ye. İki, spor yap. Üç... Ne diyorduk ya? Çok acıktım..."

BİZE ULAŞIN