İkon Olma Kılavuzu: Robert Downey Jr.

Bir bakmışsınız ‘Iron Man’, bir bakmışsınız ‘Sherlock Holmes’. Özgeçmişinde yapımcılık, senaristlik, müzisyenlik ve tabii aktörlük var. Yani; bir koltuğa birkaç karpuzu sığdıranlardan! Başarılı olduğu kadar tanısanız seversiniz dediğimiz insanlardan biri: Robert Downey Jr.

Giriş Tarihi: 04.04.2018 17:36 Güncelleme Tarihi: 06.04.2018 14:25

Baran ALIŞKAN
esquire.com.tr


Oyunculuğu meslek edinmiş herkes çok yetenekli olmasa da soyadları sayesinde izleyici gözünde en başta belli bir krediye sahip olabiliyor. Robert Downey Jr. da, babası Robert Downey Sr. sayesinde kredili oyunculardanmış gibi gözüküyor. Tabii tüm bu düşünce onu izleyene kadar sürüyor… Jude Law ile birlikte 'Sherlock Holmes' filmlerinde ışıldayan, 'Iron Man' dendiğinde karakterle özdeşleşmiş ilginç bir adam…

Oynadığı rolün önüne geçen ya da rolün altında ezilen birçok oyuncu sayabiliriz. Fakat oynadığı 'Iron Man' karakteriyle özdeşleşen ve hafızalardan silinmeyecek 'Tony Stark'a dönüşmesi notlarımızda gerçekten büyük bir başarı olarak yer alıyor. Aslında onun hikâyesi yansıttığından çok daha karanlık ve trajik bir geçmişi barındırıyor. Seyirci gözünde kredi kazanma konusunda babasından miras soyadının etkili olabileceğinden bahsederken de bu konuya altyapı hazırlamıştık. Çünkü durum pek iç açıcı değil.



İlk oyunculuk deneyimini babasının yönettiği 'Pound' adlı filmde küçük bir rolle kazanan Robert Downey JR. ilk kez uyuşturucu maddeyle de babası yüzünden tanışarak karanlık günlerine de ilk adımını atmış oldu. İlerleyen zamanlarda bu zararlı maddeyi dönem dönem bırakma eğilimi gösterse de bir türlü başarılı olamadı. Bu dönemlerde oyunculuk konusunda ise belli belirsiz başarılar kazanmış ve bildiğimiz anlamda Robert Downey Jr. olma şansına erişememişti. Belki de şartlar yeterince olgunlaşmamıştı… Hayatının karanlık günlerine 'Chaplin' filmindeki başrolüyle kazandığı Oscar adaylığıyla ara veren Robert, yeniden bağımlılıklarına geri dönerken sevenlerini bir hayli üzmüştü. Bizim de radarımıza takılmasını sağlayan Tony Stark rolüyle tamamen arınan aktörün 2004 yılında ilk ve tek müzik albümü 'The Futurist' de hayatının önemli kilometre taşlarından biri olarak listeye eklendi. Kimilerinin 'yenilmez bir savaşçı' olarak gördüğü oyuncu, eşi Susan Levin ile tanıştığında ise yaşadığı aşk sayesinde tüm hayatını da bir bakıma değiştirmiş oldu. Bağımlılıklarından kurtulup karşımıza süper kahraman ya da Sherlock Holmes gibi ikonik karakterlerle çıkarak kılavuzumuzun daimi üyesi olmayı başardı. Bu arada 'Tony Stark' rolüne ayrı bir parantez açmakta fayda var… Bu karakter yaratılırken -her gün hakkında bir haber okuduğumuz- Elon Musk'ın referans alındığı bilgisini cebinizde tutun, bir yerde işinize yarar.





Mücadeleci kişiliği, renkli ve ilginç stili ve beyazperdede canlandırdığı karakterlerle ikon bellediğimiz isimlerin arasında yer alan Robert Downey Jr. trajik hikâyesinin başarı öyküsüne çevirebildiği hayatında saygımızı da kazandı. Gözümüzün önünden ayrılmamasını temenni ediyoruz. İkon olma yolunda çekilen çile kutsal mıdır bilemeyiz ama zor olanı başarmanın onun geleneklerinden biri, bundan eminiz!

Filmler

Iron Man serisi
Sherlock Holmes serisi
The Judge
Avengers serisi
Kiss Kiss Bang Bang
Chaplin
Due Date
Captain America: Civil War

BİZE ULAŞIN