Tasarım harikası ve doğaya saygılı

İtalya'nın Bolzano şehrinin dışında dağlık bir bölgede konuşlanan iki tatil evi, hem doğaya olan saygısıyla hem de geri dönüşüme yaptığı katkıyla takdirimizi topluyor.

Giriş Tarihi: 11.02.2015 09:35 Güncelleme Tarihi: 11.02.2015 09:39

Doğaya, içinde bulunduğu araziye saygılı, kendi enerjisini üreten, geri dönüşüme katkıda bulunan yapıları çok seviyorum. Kuzey İtalya'nın güneyinde yer alan Bolzano şehrinin hemen dışındaki dağlık bölgede yan yana inşa edilen iki tatil evi de tam olarak bu özellikleri taşıyor.

Başarılı yerel mimarlardan Peter Pichler'in tasarım ve uygulamasını üstlendiği evler, tatil için bölgeyi tercih edenlere kısa süreli kiralama seçeneği de sunuyor. Ayrıca, doğanın bir parçası olarak da lüks içinde konaklama yapılabileceğini gösteriyor. Yakın dış katmanı meyve bahçeleri ile uzak dış katmanı yüksek dağların sağladığı dinginlik sayesinde harika bir kaçış noktası olarak değerlendirilebilir. Binalar, form olarak benzersizliklerini iki zıt cepheyle ifade ediyor. Bir cephede yatay refl ekte alüminyum dış cephe giydirmesiyle sağlanan ayna algısı, diğer cephede ise eğri çizgilerle binaların içine açılan yarık.

Yapıların yükseklik ve genişlikleri aynı değil ama refl ekte özelliklerinin yardımıyla ortaya çıkan perspektif oyununun güzelliği sayesinde iki ayrı kütle yerine tek bir yapı gibi duruyorlar. Bu da zihinlerde, âdeta tek bir kütleye dönüşen yapıların; dağların yamacında, dağların bir parçasıymış ya da havada asılıymış gibi durduğu illüzyonunu yaratıyor. Ayna gibi giydirilmiş dış cephe malzemesine UV laminasyon yapılmış. Bu işlemin nedeni, insanların göremediği UV ışınlarını kuşların görebilmesi. Bu sayede kuşlar yapıları fark edip çarpma tehlikesi yaşamıyor. Binaların, içine doğal ışık alma ve doğal havalandırma kaygısı hemen göze batıyor. Öyle ki banyo ve yatak odalarının tepesine kontrol edilebilir çatı pencereleri yerleştirilmiş. İç mekânlarda kullanılan malzemeler ve seçilen mobilyalar son derece modern ve yalın bir kompozisyon oluşturmuş. Klasik bir tabirle; şehir keşmekeşinden kaçıp kafa dinlemek için ideal bir yer diyebilirim.

Yazı: Emre Özücoşkun

BİZE ULAŞIN