Murat Yıldırım - Mart 2017

Esquire Türkiye Mart sayısı ile yine dopdolu sizlerle...

Giriş Tarihi: 27.02.2017 15:34 Güncelleme Tarihi: 27.02.2017 15:56

SAHNE SIRASI ONDA

MURAT YILDIRIM

NAİF, BİLDİĞİNİ İYİCE ÖĞRENMEDEN PAYLAŞMIYOR, BİLMEDİĞİNİ; HATTA BİRÇOK ŞEYİ BİLMEDİĞİNİ DE DÜRÜSTÇE DİLE GETİRİYOR. HAYATIN MATEMATİĞİNİ DE KENDİNCE ÇÖZMÜŞ. EVET, BU ARALAR ADINDAN DA SIKÇA SÖZ ETTİRİYOR. NE DE OLSA EKRAN TECRÜBESİNE SUNUCULUĞU DA EKLEDİ. VE BİR DE ÇOK MUTLU! ÇİÇEĞİ BURNUNDA EVLİ MURAT YILDIRIM HAKKINDA ONCA MERAK EDİLEN ŞEY VARKEN KENDİSİYLE BİR ARAYA GELMEMEK OLMAZDI…

RÖPORTAJ SEDA KARAN

FOTOĞRAF ARDA GÜLDOĞAN

MODA EDİTÖRÜ DUYGU ALTIPARMAK

SAÇ&MAKYAJ ONUR MARANGOZ

Murat Yıldırım, bu aralar belki de hakkında en çok konuşulan, merak edilen ve takip edilen isimlerin başında geliyor. Ne de olsa, deyim yerindeyse hayatında yepyeni bir sayfa açarak, bizi şaşırtan birçok sürprizle karşımıza çıktı. Neredeyse bir yıl boyunca herhangi bir dizi projesinde yer almadı. Bir ara Londra'ya gittiğini duyduk. Sükunetini koruyordu. Sonra birden ne olduysa oldu, bombayı patlattı: Evlilik kararı almıştı! Üstelik henüz altı aydır tanıdığı, Faslı Imane Elbani ile. Türkiye ve Fas'ta yapılan düğünleri de gündemimizi bir hayli meşgul etti. Aradan kısa bir süre daha geçti ki, bu kez başrolünü Fahriye Evcen ile paylaştığı filmi 'Sonsuz Aşk'ın çok kısa bir süre sonra vizyona gireceğini konuşur olduk. Ve asıl bomba patladı! Uzun bir süredir ATV ekranlarında, Selçuk Yöntem'in sunuculuğunda devam eden 'Kim Milyoner Olmak İster?' adlı yarışma için yeni bir isim düşünülüyordu ve bu isim ta kendisiydi. Hazır bu kadar sürprizli bir şekilde karşımıza çıkmışken Murat Yıldırım'la bir araya gelmemek olmazdı. Baştan söyleyeyim, (Röportaja başlamadan önce o da baştan söyledi!), kendini anlatmayı pek seven biri değil. Daha çok "Siz sorun, ben cevaplayayım…"ların adamı. Röportajı yapan olarak daha ne isterdim! Hazır karşımda sorularımı içtenlikle yanıtlamaya hazır birini bulmuşken ben de Murat Yıldırım'a 'yeni' hayatıyla ilgili merak ettiklerimi bir bir sordum.

Yeni bir film, yeni bir evlilik, yeni bir meslek derken deyim yerindeyse 'ikinci bahar'ını yaşıyorsun. Bu aralar kendini nasıl hissediyorsun?

Hayatın daha başlarındaymışım gibi hissediyorum. Hani bazen yaşadıklarınızdan dolayı sanki yüzyıllardır yaşıyormuşsunuz gibi hissedersiniz ya; bu tam tersi. Hayata yeniden başlıyormuş gibi!

Ne güzel! O bu aralar yeni hayatının tadını keyifle çıkaradursun, ben biraz geride bıraktığı hayatını, onu yetiştiren anne babasını, bugünlere kadar nasıl geldiğini, oyuncu olmayı aklının ucundan dahi geçirmezken buna nasıl karar verdiğini merak ediyorum…

1979, Konya doğumlu. Aslen Mardinliler. Biri kendisinden büyük biri de küçük iki kız kardeşi var. Annesi ev hanımı. Evin otoriteri, annesiymiş. "Hani iyi polis, kötü polis durumları vardır ya, babam çok karışmazdı bize. Elbette babam da her zaman yanımızda oldu ama annemin rolü daha baskındı." diyerek ilişkilerini özetliyor hemen. Babası öğretmen olduğundan, sürekli çıkan tayinlerden ötürü çok gezmişler. İlkokul ve ortaokulu Konya'da bitirdikten sonra Adana'ya taşınmışlar. Orta halli bir aile… Abla ve kız kardeş arasında evin ortanca çocuğu ve tek oğlu olarak şımartılıp şımartılmadığını soruyorum: "Şöyle ki; anneme her zaman sırf bu yüzden teşekkür etmişimdir. Şımarma anlarında her zaman hatırlatmıştır, sağ olsun. Aslında hem çok ilgilenirdi hem de şımarma anlarında şımarmamamız gerektiğini hatırlatırdı. O yüzden anneme çok şey borçluyum."

Babası ise her zaman, her konuda ciddi bir adam olmuş: "Hayatımda çok önemli bir yere sahiptir. Gerek lise yıllarımda gerekse üniversitede okurken çok şeyden feragat etti. Sonuçta emekli bir öğretmen olarak İstanbul'da bir öğrenciyi okutmak kolay değildi. Çok da çalışkandır, bu arada. Dolayısıyla ondan öğrendiğim çok şey oldu. Boş durmayı hiç sevmez, sürekli bir meşgale çıkarır kendine."

PORTRE

DAMIEN CHAZELLE

HOLLYWOOD'UN YENİ ALTIN ÇOCUĞU

HARVARD'LI BİR GENCİN HOLLYWOOD RÜYALARINDAN OSCAR HEYKELCİĞİNE UZANAN EN GENÇ YÖNETMEN ADAYLIĞINA… 'LA LA LAND' İLE BÜTÜN SİNEMA ÖDÜLLERİNİ TOPLAYAN DAMIEN CHAZELLE, BİR DÂHİ Mİ? BUNDAN ŞİMDİLİK EMİN DEĞİLİZ. ANCAK EMİN OLDUĞUMUZ, ONUN HOLLYWOOD'UN YENİ ALTIN ÇOCUĞU OLDUĞU…

YAZI TÜRKAN DOĞAN

Damien Chazelle ismini herkes gibi ben de, bundan birkaç yıl önce 'Whiplash' isimli filmle duydum. 19 yaşındaki genç ve hırslı caz davulcusu Andrew Nayman ile Terrence Fletcher isimli acımasız öğretmeni arasındaki iktidar oyunu oldukça etkileyiciydi. Filmin gerilimi izleyenleri ele geçirmiş ve psikolojik bir çatışmanın içine sürüklemişti. 'Whiplash' bir anda popüler olmuştu. Üstelik bu çok konuşulan filmin yönetmeni 1985 doğumlu bir gençti.

'Whiplash'ten herkes gibi ben de etkilenmiştim. Bu benim izlediğim ilk Chazelle filmiydi. Sinema eleştirmenleri, 'Whiplash'ın mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biri olduğu söylüyordu.

Bu filmin başarısı, 'bir dâhinin ayak sesleri' türünden yakıştırmalara neden olsa da bu genç yönetmenin geleceği hakkında söz söyleyebilmek için filmografisinin oluşmasını beklememiz şarttı. Chazelle'in bir dâhi olup olmadığını bütün kapıların ardına kadar açılacağı yeni filmi gösterecekti. Aynı sokaklarda dolaşsa da özgün bir ritim tutturup tutturamayacağı; kendine has bir üslubu olup olamayacağını bekleyip görecektik.

Oscar tarihinin 'En İyi Film Oscar'ına aday olan en düşük bütçeli filmlerinden biri olan 'Whiplash', Chazelle'in ikinci uzun metrajlı filmiydi. Chazelle, 'Whiplash'ı çekerken aslında başka bir filmin; bir müzikalin senaryosunu yazıyordu. Bu, 'La La Land'in (Aşıklar Şehri) ayak sesleriydi. Ancak 'La La Land'den önce gelin Chazelle'i biraz daha yakından tanıyalım.

****

2017'DE HOLLYWOOD'U YÖNLENDİRECEK 25 İSİM

İsimleri belirlemek için senenin sonunu bekleyemeyeceğiz. 'Yönlendirmek' derken TV şovları ve filmlerden fazlasını kastediyoruz: Çünkü orijinal bir bakış ve fikirden yola çıkan, riskler alan, yepyeni bir yaratıcılık sunan bir nesille karşı karşıyayız. Eğlence sektöründe yer alan, izlemekten kaçamayacağınız cesur ve yeni bir devri başlatan yirmi beş adamı (Barry Jenkins, Adam Driver, Mike Farah, Steve Golin, Michael Shannon, Riz Ahmed, Josh Brolin ve daha kimler kimler!) daha yakından tanıma vakti.

Derleme Özge Dinç

****

PORTRE / RÖPORTAJ

Bir Efsanenin Hayatı

ALEX DE SOUZA

Brezilya'da parlak bir futbolcuydu, Fenerbahçe'ye geldi efsane oldu. Taraftarlar heykelini bile dikti, daha 40'ındayken biyografisi yayımlandı. Siz onu çok iyi tanıyorsunuz, ama biz biyografisinden ve Fenerbahçe'deki tercümanı Samet Güzel'le görüşmemizden yola çıkarak size Alex'in hayatı hakkında, bildiklerinizden daha fazlasını anlatmak istiyoruz.

YAZI ÖZGE DİNÇ

****

SEYAHAT

YORK: İNGİLTERE'NİN KUZEYDEKİ KALBİNE YOLCULUK

ORTA ÇAĞ'IN KARANLIĞINDA ALTIN GÜNLERİNİ YAŞAYAN KUZEY'İN GÜZEL KENTİ YORK, TARİH BOYUNCA İNGİLİZ TAHTININ GÖZDE HANEDANLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ. YORK, BUGÜN DE ŞEHRİ ÇEVRELEYEN SURLARI, TARİHİ VE DAR SOKAKLARIYLA GEÇMİŞTE OLDUĞU KADAR GÜZEL VE İLGİ ÇEKİCİ.

YAZI TÜRKAN DOĞAN

MODA

FARKINI TARZINLA KONUŞTUR!

YİNE BİRBİRİNDEN İDDİALI TASARIMLARIN ADETA BİRBİRİYLE YARIŞACAĞI YEPYENİ BİR SEZONA DAHA GİRDİK. 2017 İLKBAHAR SEZONU, EN SOĞUK TONLARIN EN SICAK HALİYLE KARŞIMIZA ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR. TAŞ RENGİNDEN BEJE, KUM RENDİĞİNDEN GRİYE KADAR AKLINIZA GELEBİLECEK HER TASARIMDA ZITLIKLARIN UYUMUNU YAKALAYABİLECEKSİNİZ.

MODA EDİTÖRÜ DUYGU ALTIPARMAK

FOTOĞRAF ÖMER FARUK GÖKALP

****

FUTBOL

'ADAM SATMAYI' İYİ BİLİYORLAR!

BENFICA

Futbol seyircisi gol atıldığında ne kadar heyecanlanırsa, takımının yaptığı büyük bir transferde de en az kaliteli bir hat-trick kadar haz duyar. Çoğu zaman takımlar iyi bir transfer için servet harcıyor. Son dönemde kulüpler kendilerini döndürecek parayı en çok TV yayımlarından gelen gelirler ile resmi ürün satışlarından elde ediyor. 'Transferden acaba kim kazanıyor?' diye düşündüğünüzde ise aklımıza ilk Portekiz'in Benfica kulübü geliyor.

Yazı GÖKHAN İLKER

*****

MEKÂN & YEMEK

TARİHİ ORTAMA MODERN DOKUNUŞ: OLDTOWN

İstanbul'un en hareketli eğlence ve yeme-içme noktalarının başında gelen Karaköy'de, artık gidebileceğiniz bir adres daha var: Oldtown. Dünya mutfaklarından lezzetler bulabileceğiniz mekân, aynı zamanda ikinci katındaki kulüp ortamıyla eğlence alternatifi de sunuyor.

YAZI SEDA KARAN

FOTOĞRAF İSA ARSLAN

RÖPORTAJ

"HEDEFİM, ÖZGÜN BİR OYUNCU OLMAK."

EKRANLARIN GENÇ YETENEĞİ BORAN KUZUM, SON DÖNEMİN EN ÇOK PARLAYAN İSİMLERİNDEN BİRİ. EKONOMİ OKURKEN ANİ BİR KARARLA OYUNCU OLMAYI TERCİH EDEN KUZUM'A HAKKINDA MERAK ETTİKLERİMİZİ SORDUK.

RÖPORTAJ TÜRKAN DOĞAN

FOTOĞRAF CANAN YETİŞTİ SATKIN

****

SAAT

GLASHÜTTE EFSANESİ

ARTIK TÜRKİYE'DE

A. Lange & Söhne

Saat dünyasının tepe markalarından A. Lange & Söhne, sonunda Türkiye'ye geldi. Daha önce sadece saat fuarlarından takip edebildiğimiz markanın saatlerini artık yakından inceleyebilecek ve satın alabileceğiz. Bu vesileyle markanın tarihine ve saatlerine yakından bakmak istedik.

YAZI ÖZGE DİNÇ

BİZE ULAŞIN